Προ-βολες

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου, της πόλης του Blitzkrieg, των swinging sixties και των Clash, κυρίευσαν το «παγκόσμιο χωριό», αθλητικά και τηλεοπτικά. O πολύς Μπόρις Τζόνσον απήγγειλε σε άπταιστα ερασμιακά μία ωδή στα αρχαία ελληνικά, όπως έκαναν οι πρόγονοί του στον Ναό του Ποσειδώνα, προτού πέσουν θύματα απαγωγής του «Μεγαλέξαντρου», ένας πιτσιρικάς χάθηκε, σαν σε σενάριο ταινίας, στο Χίθροου, αναστατώνοντας τις αρχές ασφαλείας, στρατιώτες περιπολούν, όπως γνωρίζουν να κάνουν στη Β. Ιρλανδία, οι Αγγλοι οδηγοί ταξί ακολούθησαν τα χνάρια των Ελλήνων συναδέλφων τους, διεκδικώντας την «ολυμπιακή λουρίδα», και δεκάδες «Μαίρη Πόππινς» προσγειώθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η τελετή έναρξης επιβεβαίωσε πως η Βρετανία παραμένει η κοιτίδα των ταξικών αγώνων, της παιδικής λογοτεχνίας και του ποπ πολιτισμού: Cool Βritania.

«Το Λονδίνο καίγεται», ακόμα μια φορά, όχι στους ρυθμούς των Clash, αλλά στη θαλπωρή της ολυμπιακής φλόγας, που φωτίζει μία πολυ-πολιτισμική κοινωνία, πολλαπλών ταχυτήτων και ταυτοτήτων.

Εκτός από τις επιδόσεις της παγκόσμιας νεολαίας, θα τεθούν σε κρίση και σύγκριση δύο κλασικές βρετανικές αρετές: the fine british art (κυρίως, ό,τι έχει απομείνει στη μετα-αποικιοκρατική μετάλλαξη της βρετανικής κοινωνίας) και το πνεύμα των English sports που, δεν πρέπει να το ξεχνάμε, συμπληρώνει το αρχαιοπρεπές ολυμπιακό πνεύμα, με τα οποία διαπότισε ο βαρώνος ντε Κουμπερταίν και οι αριστοκράτες συνεργάτες του (μεταξύ των οποίων και ο δικός μας Δημήτρης Βικέλας) την αναβίωση των Αγώνων.

Αυτές τις τρεις εβδομάδες, ο πλανήτης θα κινείται ακατάπαυστα στην τροχιά των ολυμπιακών κύκλων, καθώς το Λονδίνο εμφανίζεται για τρίτη φορά ως οικοδεσπότης των Αγώνων. Οι Βρετανοί, ως «πνευματικοί πατέρες» των σύγχρονων σπορ, έχουν ένα επιπλέον καθήκον: ν’ αναδείξουν, οργανωτικά και αθλητικά, ξανά τις παραδόσεις τους. Οι πρώτες ενδείξεις από τα αθλητικά κέντρα και τους δρόμους του Λονδίνου είναι θετικές. Ο γερασμένος «βρετανικός λέων», ως οικοδεσπότης των ΧΧΧ Ολυμπιακών Αγώνων, με τη Βασίλισσα και τον Τζέιμς Μποντ εξ ουρανού, εμπνέει ακόμα σεβασμό και εμπιστοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή