Περικοπές στην Οπερα της Βιέννης

Περικοπές στην Οπερα της Βιέννης

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΠΕΡΑ. Σε δραστικές περικοπές πιέζεται να προχωρήσει η Οπερα της Βιέννης, έπειτα από ξαφνική οδηγία του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών. Ο ετήσιος προϋπολογισμός της Οπερας, μιας από τις μεγαλύτερες του κόσμου, θα πρέπει να μειωθεί κατά δέκα εκατομμύρια ευρώ, όπως δήλωσε ο μουσικός διευθυντής του οργανισμού, Φραντς Βέλζερ-Μεστ. Η οδηγία δόθηκε στον διευθυντή ενώ βρισκόταν σε διακοπές, από την Αυστριακή υπουργό Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, γνωστή μας από τις συχνές δηλώσεις της για την ελληνική κρίση. «Κόψτε δέκα εκατομμύρια ευρώ, αν είναι εφικτό». «Δεν είναι», τόνισε ο μουσικός διευθυντής της Οπερας, η οποία λαμβάνει κάθε χρόνο επιχορήγηση ύψους 56,4 εκατομμυρίων ευρώ από το αυστριακό κράτος.

Ο Φραντς Βέλζερ-Μεστ αγωνίζεται να διατηρήσει τον προϋπολογισμό της Οπερας της Βιέννης ως έχει, καθώς πρόκειται από τις πιο δραστήριες, παραγωγικές, αλλά και δημοφιλείς όπερες στον κόσμο. Οπως φαίνεται όμως, ακόμη και οι πιο επιτυχημένοι -και κερδοφόροι- θεσμοί αναγκάζονται να προσαρμοστούν στην τάση εξορθολογισμού και μείωσης των κρατικών δαπανών που επικρατεί πια σε όλη την Ευρώπη. Από αυτό δεν ξεφεύγουν ούτε οι ισχυρότερες οικονομικά χώρες.

«Δεν μας είπαν πώς μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό», συνέχισε τα παράπονά του ο Βέλζερ-Μεστ. «Εχουμε τα περισσότερα έσοδα σε σχέση με άλλες διεθνείς όπερες. Η βαυαρική είναι δέκα εκατομμύρια πίσω μας, η Οπερα του Βερολίνου, είκοσι εκατομμύρια. Εχουμε πληρότητα 99%. Δεν υπάρχει τρόπος να αυξήσουμε τα έσοδά μας». Η Οπερα της Βιέννης ανεβάζει κάθε χρόνο 50-60 παραγωγές σε περίπου 200 παραστάσεις. Ο διευθυντής του οργανισμού δεν δέχεται ότι μπορούν να γίνουν περικοπές 6,7 εκατ. ευρώ, όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη, σημειώνοντας ότι ο πολιτισμός, στον οποίο βασιζόταν πάντα ο τουρισμός της χώρας, δεν εκτιμάται πια όπως παλιότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή