«Ας φροντίσουμε να μείνει ανοιχτή η μεγάλη πόρτα του πολιτισμού»

«Ας φροντίσουμε να μείνει ανοιχτή η μεγάλη πόρτα του πολιτισμού»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μουσική γιορτή που ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια, χάρη στην αγάπη τεσσάρων φίλων για την κλασική μουσική και στο πολιτιστικό τους όραμα, είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων που εγκαινιάστηκε το 2004 στη Σύρο. Εκεί, με κέντρο τους το ιστορικό θέατρο «Απόλλων», μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, συνεργάστηκαν οι μουσικοί Φώτης Καραγιαννόπουλος, Κώστας Φωτόπουλος, Γιώργος Φουφόπουλος και ο βιολονίστας Γιάννος Μαργαζιώτης, πρώτος κορυφαίος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ. Οι εκδηλώσεις φέτος θα διαρκέσουν από τις 17 έως τις 25 Αυγούστου ενώ για τα όγδοα γενέθλιά του το Διεθνές Φεστιβάλ Κυκλάδων προτείνει «ένα δυναμικό πρόγραμμα, αντίδοτο στην κρίση».

«Προσπαθούμε συνεχώς να δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να παρέχουμε ένα πολιτιστικό αγαθό υψηλών προδιαγραφών», λέει στην «Κ» ο Γιάννος Μαργαζιώτης. Και προσθέτει: «Θέλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον αρχικό μας στόχο εκμεταλλευόμενοι το ταλέντο των καλλιτεχνών που μετακαλούμε, ώστε οι συναυλίες του φεστιβάλ να ανταποδίδουν στο κοινό την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μας δείχνει οκτώ συνεχή χρόνια. Συγκριτικό πλεονέκτημα για εμάς είναι η ποιότητα. Εφεξής, επιτυχία θα θεωρείται επίσης και η δυνατότητα να πραγματοποιείται το φεστιβάλ εν μέσω κρίσης».

Εκλεκτές παρουσίες

Γνωστοί ξένοι και Ελληνες σολίστ συμμετέχουν κάθε χρόνο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων. Ετσι και φέτος, οι συναυλίες μεν δεν είναι πολλές, οι παρουσίες όμως εκλεκτές. Ιδιαίτερη στιγμή για το φεστιβάλ θα αποτελέσει η εμφάνιση του Αγγελου Αντωνόπουλου στον ρόλο του αφηγητή στο μελόδραμα του Ρίχαρντ Στράους «Ενόχ Αρντεν» σε ποίηση Αλφρεντ Τένισον και η συμμετοχή της Μπέσυς Μάλφα στον ρόλο της ερμηνεύτριας τραγουδιών του Μεσοπολέμου.

Πώς, όμως, αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που γεννάει η κρίση ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Γιάννος Μαργαζιώτης; «Εμείς, στο Φεστιβάλ Κυκλάδων, αποφασίσαμε να μην υποχωρήσουμε λόγω των δυσκολιών. Υπερβάλαμε εαυτόν. Ας χρησιμοποιήσουμε την κρίση ώστε να παραμείνει ανοιχτή η μεγάλη πόρτα του πολιτισμού μας. Εάν δεν γίνεται εύκολα αυτό, ας μείνει τουλάχιστον ένα παράθυρο. Εν μέσω του οικονομικού καύσωνα, ο δροσερός αέρας της μουσικής θα βρει τρόπο να εισέλθει δροσίζοντας και καταπραΰνοντας την ψυχή μας.

»Η Ιστορία μάς διδάσκει για τις στιγμές ανόδου και καθόδου κάθε πολιτισμού και κάθε κοινωνίας. Κατά τη διάρκεια της ελεύθερης πτώσης μας, εάν δεν ανοίξει το αλεξίπτωτο, πρέπει να λειτουργήσει οπωσδήποτε το εφεδρικό. Ετσι και για την κοινωνία πρέπει να αξιοποιηθούν οι εφεδρείες της, η παιδεία και ο πολιτισμός ως συνεκτικοί κρίκοι. Εάν λείψει ένα φεστιβάλ εδώ ή εκεί, η απώλεια αναπληρώνεται κάποια στιγμή που θα το επιτρέψουν οι συνθήκες. Σκοπός είναι να προϋπάρχει στις επιδιώξεις των υπευθύνων η βούληση, ώστε τα δύο παραπάνω θετικά διαθέσιμα της χώρας να μη σπαταληθούν άδικα και άστοχα για ακόμη μία φορά».

Το πρόγραμμα

Η έναρξη θα γίνει την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Αυγούστου με το Γκαλά Οπερας, στο οποίο οι Βασιλική Καραγιάννη (υψίφωνος), Ειρήνη Καραγιάννη (μεσόφωνος), Χάρης Ανδριανός (βαρύτονος) και Σοφία Ταμβακοπούλου (πιάνο) θα ερμηνεύσουν έργα των J. Offenbach, W. A. Mozart, V. Bellini, G. Rossini, G. Bizet, G. Verdi και L. Delibes. Ολες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 9 μ.μ. Πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων (Σύρος, θέατρο «Απόλλων», τηλ. 2281085192). Τιμές εισιτηρίων: 95 ευρώ (θεωρεία), 75 ευρώ (πλατεία), 38 ευρώ (εξώστης) ενώ θα διατεθούν οικονομικά πακέτα για έξι συναυλίες σε περιορισμένο αριθμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή