O «Εξώστης» του Ν. Καχτίτση σε νέα έκδοση

O «Εξώστης» του Ν. Καχτίτση σε νέα έκδοση

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΔΟΣΗ. Η περίπτωση του πεζογράφου Νίκου Καχτίτση (1926-1970), μοναδική στην ελληνική λογοτεχνία, ως προς την ιδιομορφία της, τον ξεχωριστό στοχασμό και την ευρεία μεταθανάτια αναγνώριση, επανέρχεται συχνά πλέον στην επικαιρότητα χάρη σε επιμελημένες επανεκδόσεις έργων του.

Η πιο πρόσφατη είναι η επανέκδοση του «Εξώστη», πεζογραφήματος που πρωτοκυκλοφόρησε το 1964, με ήρωα έναν άνδρα που, όπως λέει ο Καχτίστης σε επιστολή του στον ποιητή Γιωργή Παυλόπουλο, «για να γλιτώσει, καταφεύγει στην Αφρική. Αλλά, ενώ γλιτώνει από τους εχθρούς του, δεν μπορεί να διαφύγει την τιμωρία από τον κυριότερο κατήγορο: τον εαυτό του».

Ο «Εξώστης» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Κίχλη» με εικαστικά σχέδια της Εύης Τσακνιά και επίμετρο των Γ. Δημητρακάκη, Γ. Κριτσέλη και Β. Καμχή. Είναι μία άρτια αισθητικά και τυποτεχνικά έκδοση, όπως μας έχουν συνηθίσει οι εκδόσεις «Κίχλη» και ορίζει ένα κλίμα υποδοχής του σημαντικού αυτού πεζογράφου της μεταπολεμικής γενιάς.

Καθώς ο Νίκος Καχτίτσης ήταν μανιώδης επιστολογράφος είχε καταγράψει πολλές σκέψεις του για τα βιβλία του σε επιστολές. Γράφει πάλι στον Γ. Παυλόπουλο: «Στο βιβλίο έχω επιχειρήσει να δώσω την ατμόσφαιρα ενός ξενοδοχείου (…), την τροπική ατμόσφαιρα, την ατμόσφαιρα της πολιορκίας, της ατμόσφαιρα του σπιτιού ενός, στη Γάνδη, και ιδιαίτερα του γραφείου του, που βλέπει προς ένα φθινοπωρινό κήπο, κλπ. – όλα κάτω από ένα αμυδρό φως, και ορώμενα πλαγίως, και όχι κατευθείαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή