Ατζέντα

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΑΤΡΟ

«Ορνιθες» στην Επίδαυρο, νέα ματιά

Μια ιδανική κοινωνία πουλιών, σε αντιδιαστολή με την άδικη ανθρώπινη κοινωνία, παίρνει σάρκα και οστά απόψε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, με τους ηθοποιούς του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης να ενσαρκώνουν τους «Ορνιθες» στην πάντα επίκαιρη αριστοφανική κωμωδία, σε σκηνοθεσία και απόδοση Γιάννη Κακλέα και μουσική Μάνου Χατζιδάκι. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος πρωταγωνιστούν στους ρόλους των δύο φίλων, που εγκαταλείπουν την Αθήνα της πείνας και του πολέμου αναζητώντας μια πιο δίκαιη πολιτεία πάνω από τα σύννεφα.

Οι «Ορνιθες» γράφτηκαν το 414 π.Χ., εν μέσω του πελοποννησιακού πολέμου, και κέρδισαν το δεύτερο βραβείο στα Διονύσια της ίδιας χρονιάς. Τα σκηνικά της παράστασης υπογράφει ο Μανόλης Παντελιδάκης και τις χορογραφίες ο Κυριάκος Κοσμίδης.

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Προσωπικές ματιές στην Κέρκυρα, γενέθλια γη

Τρεις ζωγράφοι, η Ναταλία-Αικατερίνη Κερκύρα, ο Σπύρος Κολυβάς και ο Δημήτρης Μηλιώτης, ζωγραφίζουν σε χαρτί έργα εμπνευσμένα από την Κέρκυρα, τόπο καταγωγής τους. Φίλοι και οι τρεις, με σπουδές στην ΑΣΚΤ, συνυπάρχουν σε μία κοινή έκθεση με τίτλο «Ζωγραφική επί χάρτου» για να καταθέσουν ο καθένας με τον τρόπο του τη ματιά τους πάνω στη γενέθλια γη. Η έκθεση εγκαινιάστηκε χθες στο Λατινικό Παρεκκλήσι στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, όπου θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 31/8. Τελεί υπό την αιγίδα της 21ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ειδική μνεία για τους καλλιτέχνες έχει κάνει η ιστορικός τέχνης Μαρία Μελέντη). Τρεις ζωγράφοι με ιδιαίτερο ύφος έρχονται να προσθέσουν τις δημιουργίες τους στη μακρά ζωγραφική παράδοση της Κέρκυρας.

ΕΚΘΕΣΗ

Φιγούρες από τη Σουηδία στη Μύκονο

Οσοι βρεθείτε στη Μύκονο, την ερχόμενη εβδομάδα, σημειώστε ότι από τις 17/8 παρουσιάζεται η έκθεση πορσελάνινων γλυπτών μικρής κλίμακας της Σουηδέζας Ylva Wilhelmina Franzen. Είναι μια παραγωγή της Gallery Genesis και του Γιώργου Τζάνερη, την οποία παρουσιάζει στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου (έως 23/8), που ήταν αρχικά σπίτι της Μυκονιάτισσας ζωγράφου Μαρίας Ιγγλέση.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

– Οι συμμετέχοντες του 3ου «Choreography Lab» του Κινητήρας Studio (Ερεχθείου 22) παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους απόψε στις 9.15.

– Στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στην Καβάλα, μεταφέρεται αύριο η παράσταση του ΚΘΒΕ «Το μεγάλο μας τσίρκο» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.

– Συναυλία του συνθέτη και καθηγητή κιθάρας Νότη Μαυρουδή στο Μέγαρο Γκύζη, στα Φηρά Σαντορίνης, τη Δευτέρα στις 9 μ.μ.

– Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής της Χριστίνας Φοίτου με τίτλο «Δωμάτιο 256», σήμερα στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα τέχνης Β. Μυλωνογιάννη, στα Χανιά.

– Ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας και φλάουτου από τις Αυστριακές σολίστ Μαρτίνα Σάφερ και Τζούλια Στόκερ, σήμερα στις 9 μ.μ. στο Mani-Sonnenlink Resort, στη Μάνη.

– Ο Ψαραντώνης συμμετέχει στο Φεστιβάλ Ολύμπου με μία συναυλία στο Κάστρο Πλαταμώνα, τη Δευτέρα και ώρα 9 μ.μ.

– Εκθεση αρχιτεκτονικών σχεδίων του Νίκου Μουτσόπουλου με τίτλο «Η ποίηση στην αρχιτεκτονική» εγκαινιάζεται σήμερα στο πολιτιστικό κέντρο «Μαριάνθη Σίμου», στον Αρτεμώνα της Σίφνου.

– Ο Παύλος Παυλίδης και οι B-movies εμφανίζονται αύριο στο Ελατοχώρι Πιερίας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μουσών (10.30 μ.μ.).

– Συναυλία της Νατάσσας Μποφίλιου το βράδυ της Κυριακής στη Βλαστή Κοζάνης (χώρος Τζούμκα), στις 9.30 μ.μ.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

«Με ανοιχτά φτερά»

Στο Ανοιχτό Θέατρο Λευκάδας εμφανίζεται το βράδυ της Δευτέρας 13 Αυγούστου ο Μάριος Φραγκούλης, στο πλαίσιο των «Γιορτών Λόγου και Τέχνης» του νησιού. Ο γνωστός ερμηνευτής θα τραγουδήσει επιλογές από την προσωπική του δισκογραφία, καθώς και κομμάτια του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Σταμάτη Κραουνάκη και άλλων συνθετών. Στις 9.30 μ.μ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Αγριολούλουδα

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων φιλοξενείται η φωτογραφική έκθεση του Κώστα Ζήση με τίτλο «Αγριολούλουδα της Τύμφης». Οι πολύχρωμες εικόνες αναδεικνύουν τον πλούτο και την ποικιλομορφία της χλωρίδας της οροσειράς που περιβάλλει το φαράγγι του Βίκου, αποκαλύπτοντας ένα τοπίο σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Εως τις 25 Αυγούστου.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Χ. Αλεξίου – Δ. Γαλάνη

Συνεχίζοντας την καλοκαιρινή τους περιοδεία, η Χάρις Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη δίνουν το παρών στο 20ό Φεστιβάλ Κασσάνδρας, που πραγματοποιείται όπως κάθε χρόνο στο Αμφιθέατρο Σιβήρης. Η αποψινή τους συναυλία περιλαμβάνει επιτυχίες από το σύνολο της δουλειάς τους, από το «Ολα σε θυμίζουν» ώς τα «Στερεότυπα» και από το «Ζω» ώς το «Δι’ ευχών», σε ένα πρόγραμμα διάρκειας άνω των 2,5 ωρών και σχεδιασμένο από τις ίδιες. Ωρα έναρξης 9.15 μ.μ.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

«Η συνάντηση»

Τις φωνές τους ενώνουν για πρώτη φορά αυτό το καλοκαίρι ο Θάνος Μικρούτσικος και η Μαρία Φαραντούρη, σε μια συναυλία με τίτλο «Η συνάντηση», που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Αυγούστου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και θα περιλαμβάνει έργα του Χατζιδάκι, του Kurt Weill, του Lucio Dalla, του Θεοδωράκη και του ίδιου του Μικρούτσικου. Προπώληση εισιτηρίων στο www.ticketservices.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή