Ο μύθος του Σκοτεινού Ιππότη

Ο μύθος του Σκοτεινού Ιππότη

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είδε τους γονείς του να δολοφονούνται μπροστά στα παιδικά του μάτια. Δοκίμασε τη γιατρειά στην προσωρινή ικανοποίηση της εκδίκησης, μια γιατρειά που δεν τον λυτρώνει, δεν είναι αρκετή, δεν χορταίνεται. Η εκδίκηση του έγινε εμμονή, μια ψυχοφθόρα ιδέα που τον φθείρει, τον έχει αιώνια παγιδεύσει πίσω από τη στολή της νυχτερίδας.

Ο Μπάτμαν, το δημιούργημα του Bob Cane, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις σελίδες του DC Comics #27 τον Μάιο του 1939 και έγινε ο πιο διάσημος ήρωας της DC (μαζί με τον Superman που είχε προηγηθεί ένα χρόνο νωρίτερα), και ένας από τους δημοφιλέστερους χαρακτήρες της παγκόσμιας κόμικ σκηνής. Σκοτεινός και γοητευτικός, εκκεντρικός και καταραμένος, γεμάτος πάθη και εμμονές, ο Μπάτμαν γοήτευσε και γοητεύει. Τα γκόθικ στοιχεία που τον περιβάλλουν, η ανθρώπινη και τρωτή του υπόσταση και η πλειάδα ευφάνταστων χαρακτήρων (Ρόμπιν, Κατγούμαν, Πιγκουίνος, Τζόκερ, Γρίφος, Διπρόσωπος και τόσοι άλλοι) που τον πλαισιώνουν, έχουν γίνει παιχνίδι της φαντασίας πολλών εξαιρετικών δημιουργών κόμικ, που έστησαν στο χαρτί ιστορίες, ευφάνταστες, χαοτικές, σκοτεινές και ώριμες. Ιστορίες που, μαζί με τις κινηματογραφικές μεταφορές του Μπάρτον και του Νόλαν, συνέβαλαν στο δέος που προκαλεί ο μύθος του Σκοτεινού Ιππότη.

Υear One, Η Αρχή (1986). Ο Frank Miller (300, Sin City), σε ιδανική συνεργασία με τον David Mazzuccelli (City Of Glass, Asterios Polyp) επαναπροσεγγίζει τον τρόπο που γεννήθηκε ο Σκοτεινός Ιππότης, δίνοντάς του μια επιπλέον τραγική υπόσταση. Σχεδιασμένος με πρότυπο το πρόσωπο του Γκρέγκορι Πεγκ, ο Batman του Year One ανατέλλει και διαβαίνει τους δύσβατους δρόμους του Γκόθαμ Σίτι σε μια γοργή εξιστόρηση που χαρίζει περαιτέρω διαστάσεις στην προσωπικότητα του ήρωα και αποτελεί πηγή αρκετών στοιχείων για την τριλογία του Κρίστοφερ Νόλαν. Αυτούσιο το κόμικ έχει γίνει ταινία κινουμένων σχεδίων.

Τhe Dark Knight Returns, ο Σκοτεινός Ιππότης Επιστρέφει (1986)

& The Dark Knight Strikes Again, ο Σκοτεινός Ιππότης Ξαναχτυπά (2001).

Ο Frank Miller στο σενάριο και στο σχέδιο ολοκληρώνει μία μεγάλη ενότητα του Μπάτμαν σε δύο σπουδαία κεφάλαια. Με το σκληρό σχέδιο που τον έχουμε μάθει από το Sin City και τους 300, με έναν χαοτικό τρόπο εξιστόρησης, και με κοφτή, αυστηρή γραφή ο Μπάτμαν μεγαλώνει, γίνεται μεσήλικας, σκηνοθετεί τον θάνατό του και αποσύρεται. Ομως βλέπει ότι ο κόσμος βρίσκεται στα χέρια αδίστακτων τυράννων, ότι οι εναπομείναντες ήρωες έχουν γίνει πιόνια του συστήματος και επιστρέφει.

Τhe Killing Joke, το Φονικό Αστείο (1988).

Ο Μουρ αφηγείται τη δική του εκδοχή στη σκοτεινή προέλευση του πιο διάσημου, τρελού υπερεγκληματία, Τζόκερ, σε ένα κλασικό κόμικ που ο Τιμ Μπάρτον ισχυρίζεται πως είναι το αγαπημένο του, το πρώτο κόμικ που τον συνεπήρε. Το Killing Joke, με τα σχέδια του Brian Bolland να υπακούουν στη λογοτεχνική φαντασία του εξαίρετου σεναριογράφου Alan Moore (Watchmen, V for Vendetta), είναι τα όρια μεταξύ της ευγενούς αποστολής του Μπάτμαν και της φρικιαστικής ψύχωσης του Τζόκερ, όρια όλο και πιο δυσδιάκριτα.

Αrkham Asylum (1989).

Οταν η ευρηματική εξιστόρηση του Grant Morrison συνάντησε το ατελείωτο καλλιτεχνικό εύρος του Dave McKean χτίστηκε το Arkham Asylum, το τρελάδικο που φυλακίζει τους ψυχολογικά ασταθείς εγκληματίες. Μια ιστορία τρέλας, ένα ψυχολογικό θρίλερ, ένα χαοτικό παιχνίδισμα εικόνων και λόγου, ένα τρομακτικό καλειδοσκόπιο στο οποίο πρωταγωνιστούν ο Τζόκερ, ο πιο διάσημος τρόφιμος του ψυχιατρείου και ο Μπάτμαν ως επίτιμος καλεσμένος.

Ο Μπάτμαν, σε ένα από τα πιο επιτυχημένα Graphic Novels, καλείται να πρωταγωνιστήσει σε έναν κόσμο χωρίς λογική. Ελα, κι εσύ εδώ ανήκεις! λέει ο Τζόκερ στον Σκοτεινό Ιππότη και τον καλεί εκεί που η παράνοια δεν έχει όρια.

What Happened to the Caped Crusader, Τι απέγινε ο Σκοτεινός Ιππότης; (2009)

Ο Μπάτμαν, όμως, είναι ανθρώπινος, είναι τρωτός. Ο θάνατος τον απειλεί και τον φλερτάρει προκλητικά σε κάθε του περιπέτεια. Και κάποια στιγμή τον συναντά. Μα θα ήταν ειρωνικό αν του ξέφευγε διαρκώς.

Η DC θέλοντας να τονίσει την ανθρώπινη υπόσταση των ηρώων της (μετά τον θάνατο του Σούπερμαν το 1986), κάνει την κηδεία του Μπάτμαν, την οποία οργανώνει ο εξαίρετος συγγραφέας του φανταστικού Neil Gaiman στα σχέδια του Andy Kubert και καλεί τους πάντες. O Τζόκερ, η Κατγούμαν, ο Αλφρεντ, ο Πιγκουίνος και τόσοι άλλοι είναι παρόντες. Και όλοι, στους επιθανάτιους λόγους τους, διεκδικούν τον θάνατο του Μπάτμαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή