ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νεες εκδοσεις

ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ

ΒΕΝ ΜΑCΙΝΤΥRΕ

Επιχείρηση κιμάς

μετ. Φώτης Σκουλαρίκης, εκδ. Κλειδάριθμος σελ. 592

Τον Απρίλιο του 1943, ένας ψαράς εντοπίζει ένα πτώμα που επιπλέει κοντά στις ακτές της Ισπανίας. Σύντομα διαπιστώνεται πως πρόκειται για τον Βρετανό ταγματάρχη Ουίλιαμ Μάρτιν, στη ζώνη του οποίου είναι δεμένη μία δερμάτινη τσάντα που περιέχει ένα χρυσωρυχείο πληροφοριών: άκρως απόρρητα σχέδια για μια συμμαχική εισβολή. Μόνο που ο ταγματάρχης αυτός δεν υπήρξε ποτέ. Το πτώμα ανήκε σε έναν πεθαμένο άστεγο και όλα τα έγγραφα ήταν πλαστά: μια καλοστημένη παγίδα-δόλωμα για τους ναζί, η πιο επιτυχημένη παραπλάνηση σε καιρό πολέμου. Εξαπάτησε τη γερμανική αντικατασκοπεία και έστειλε τα γερμανικά στρατεύματα να βολοδέρνουν σε λάθος κατευθύνσεις.

ΜΕΛΕΤΗ

ΕΗSΑΝ ΜΑSΟΟD

Επιστήμη και Ισλάμ

μετ. Κώστας Σίμος, εκδ. Τραυλός σελ. 288 – 16 ευρώ

Η επιστημονική επανάσταση του ισλαμικού κόσμου υπήρξε από τις πιο γόνιμες περιόδους στην ιστορία της επιστήμης. Διήρκεσε από το 700 έως το 1400 και αποδείχθηκε καθοριστική για την ανθρωπότητα. Από την Ινδονησία μέχρι την Ιβηρική χερσόνησο, οι αραβόφωνοι λόγιοι στις ισλαμικές αυτοκρατορίες του πρώιμου Μεσαίωνα «οικειοποιούνται» την ελληνική κλασική παιδεία, παράγουν γνώση -που αργότερα διαχέεται στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια του 1600- και αυξάνουν το συνολικό επιστημονικό απόθεμα του πολιτισμού μας, κυρίως στην άλγεβρα και στον ολοκληρωτικό λογισμό. Τι απέγινε το χρυσό ισλαμικό παρελθόν της επιστήμης; Και γιατί μόνο δύο επιστήμονες από τις μουσουλμανικές χώρες έχουν τιμηθεί με Νομπέλ;

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΛΑΪΟΝΕΛ ΣΡΑΪΒΕΡ

Αρκετά ως εδώ

μετ. Γωγώ Αρβανίτη, εκδ. Μεταίχμιο σελ. 616 – 22 ευρώ

Ο Σεπ Νάκερ αποταμιεύει μια ζωή για μια μελλοντική απόσυρση σε κάποια ειδυλλιακή χώρα του Τρίτου Κόσμου, όπου το κομπόδεμά του θα διαρκέσει για πάντα. Εχοντας απαυδήσει με τη γυναίκα του Γκλίνις, η οποία προβάλλει διαρκώς εμπόδια, ο Σεπ τής ανακοινώνει ένα βράδυ πως αναχωρεί για ένα νησί ανοιχτά της Τανζανίας με ή χωρίς αυτήν. Για να λάβει ωστόσο την απάντηση πως δεν μπορεί να πάει πουθενά, γιατί μετά από επίσκεψη σε ογκολόγο, η Γκλίνις χρειάζεται επειγόντως την οικονομική του βοήθεια για χημειοθεραπεία, καθώς το σύστημα δημόσιας υγείας καλύπτει μόνο μερικώς τις αστρονομικές δαπάνες.

ΑΛΕΣΣΑΝΤΡΟ ΜΠΑΡΙΚΚΟ

Προς Εμμαούς

μετ. Αννα Παπασταύρου, εκδ. Πατάκη σελ. 160 – 10,70 ευρώ

Τέσσερις νεαροί καθολικοί, ορμητικά εγκλωβισμένοι στην πίστη τους, αρχίζουν ο ένας μετά τον άλλον να ξεστρατίζουν σε δρόμους όπου άλλοι, νέοι σαν κι αυτούς, απολαμβάνουν όλα τα προνόμια και όλες τις ηδονές χωρίς κανένα φανερό αίσθημα ενοχής και τιμωρίας. Ο ανώνυμος αφηγητής, ο Μπόμπι, ο Λούκα και ο Σάντο, όλοι πιστοί σκαπανείς της Βασιλείας του Θεού, και η σειρήνα Αντρε, που με την ανδρόγυνη ομορφιά της τους παρασέρνει έξω από τα νερά τους. Σημαδεμένες από έρωτα, βία και θάνατο, οι περιπέτειές τους ζωντανεύουν σε ένα μυθιστόρημα με αργή, έντονη ρυθμική ταχύτητα.

ΛΑΣΙΚΟΙ

ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ

Μήδεια

μετ. Θ. Κ. Στεφανόπουλος, εκδ. Κίχλη σελ. 96 – 15,50 ευρώ

Ισως καμιά άλλη γυναίκα του ευριπιδικού στερεώματος δεν αντιστέκεται τόσο στις συνήθεις ταξινομήσεις και δεν είναι τόσο πολυδιάστατη και τόσο αντιφατική όσο η Μήδεια. Την αρχική εικόνα της απόγνωσης διαδέχονται εικόνες ανησυχητικές και απειλητικές, που επιτείνονται από τις σπαρακτικές κραυγές και τις κατάρες που εκστομίζει η αθέατη Μήδεια έσωθεν. Από τη στιγμή, ωστόσο, που εμφανίζεται στη σκηνή χαρακτηρίζεται από αξιοθαύμαστη αυτοκυριαρχία. Μετερχόμενη άλλοτε θεμιτά και άλλοτε αθέμιτα μέσα, προσεταιρίζεται, εξουδετερώνει ή χειραγωγεί αλληλοδιαδόχως όλους όσοι βρίσκονται απέναντί της, ώστε να εξυφάνει το σχέδιο της εκδίκησής της.