Καλλιτεχνικός πλουραλισμός στη Φλώρινα που συσπειρώνει

Καλλιτεχνικός πλουραλισμός στη Φλώρινα που συσπειρώνει

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΗ. Στη Φλώρινα, ένα από τα εικαστικά γεγονότα του προχωρημένου καλοκαιριού φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν σπινθήρα. Οχι τυχαία, βεβαίως, αφού εκεί υπάρχουν οι προϋποθέσεις, που δεν δημιουργεί μόνο το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, αλλά και ένας συνδυασμός παραγόντων που έχουν να κάνουν και με μια πιο «καθαρή» ματιά στα πράγματα, μακριά από το «κέντρο». Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Στέγη Φιλοτέχνων) της Φλώρινας, που στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο Εξάρχου, εγκαινιάστηκε προχθές, η ομαδική έκθεση «Μνήμες και Πραγματικότητα», στην οποία συμπλέουν, συγκατοικούν και συνομιλούν δημιουργικά η ζωγραφική, η γλυπτική και η χαρακτική. Για την περιοχή, αλλά και ευρύτερα, είναι ένα μείζον γεγονός, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με τον Δήμο της Φλώρινας και της Αίθουσας Τέχνης «Καπλανών 5» της Αθήνας, σύμπραξη που επιτρέπει τη διερεύνηση περαιτέρω συνεργασίας για την ανάπτυξη της περιοχής σε κέντρο εικαστικών τεχνών με όλα τα προφανή πλεονεκτήματα για την προβολή, την οικονομία και τον πολιτιστικό δυναμισμό της Φλώρινας.

Υπερτοπικό εκτόπισμα

Αυτό που κάνει την έκθεση να ξεχωρίζει δεν είναι φυσικά τα στοιχεία του τοπικισμού, αλλά αντιθέτως το υπερτοπικό της εκτόπισμα, καθώς στην έκθεση «Μνήμες και Πραγματικότητα» συμμετέχουν καλλιτέχνες πρώτης γραμμής, διαφορετικών γενεών και προσανατολισμού, αλλά με κοινό παρονομαστή την υψηλή ποιότητα. Είναι μια ανθολογία δημιουργικών δυνάμεων, που με τρόπο έντιμο, γνήσιο και γι’ αυτό συγκινητικό, συσπειρώνεται στην πόλη της Φλώρινας (έως τις 8 Σεπτεμβρίου) αποκτώντας έτσι και ένα χαρακτήρα καθαρά συμβολικό. Οι νεότερες γενιές των καλλιτεχνών που εκπροσωπούνται στην έκθεση αφήνουν πολλά για να επενδύσει κανείς σε ελπίδα. Κοντά στους νεότερους καλλιτέχνες, εκθέτουν και οι δάσκαλοι, ορισμένοι καθηγητές από την ΑΣΚΤ της Αθήνας, τη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης, τη Σχολή Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Δημιουργείται έτσι μια ώσμωση όχι συνηθισμένη.

Σπάνια συγκυρία

«Είναι μια σπάνια συγκυρία να συναντώνται τόσο κορυφαίοι εικαστικοί δημιουργοί σε μια ομαδική έκθεση», λέει η Νίκη Βαλασιώτου-Παπαδάκη, διευθύντρια της Αίθουσας Τέχνης «Καπλανών 5». «Ωστόσο, το στοιχείο αυτό δεν παραπέμπει σε μια πληκτική ομοιογένεια, αλλά σε έναν καλλιτεχνικό πλουραλισμό, αφού το προσωπικό τους ύφος είναι παντελώς ανεξάρτητο. H συνύπαρξή τους στην ίδια έκθεση αναδεικνύει, πάνω απ’ όλα, την πολυφωνία της ελληνικής τέχνης. Οι εικαστικοί δημιουργοί που εκθέτουν τα έργα τους σε αυτήν την έκθεση, εκπροσωπούν μερικές ισχυρές εκδοχές της πρόσφατης ελληνικής εικαστικής δημιουργίας, είτε μιλάμε για ζωγραφική είτε για γλυπτική είτε για χαρακτική».

Στην έκθεση «Μνήμες και Πραγματικότητα» συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Δάφνη Αγγελίδου, Δημήτρης Αναστασίου, Αγγελος Αντωνόπουλος, Ζαχαρίας Αρβανίτης, Μιχάλης Αρφαράς, Γιάννης Βαλαβανίδης, Μανόλης Γιανναδάκης, Γιώργος Γκολφίνος, Κώστας Δικέφαλος, Γιάννης Ζιώγας, Γιάννης Καστρίτσης, Γιώργος Κατσάγγελος, Τάκης Κοζόκος, Δημήτρης Κρέτσης, Σοφία Κυριακού, Πέννυ Μονογιού, Κυριάκος Μορταράκος, Ξενοφών Μπήτσικας, Δημήτρης Μπέσσας, Χρόνης Μπότσογλου, Γιάννης Μπρούζος, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Σύνη Παπαγιάννη, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Εκτωρ Παπαδάκης, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Βασίλης Παπατσαρούχας, Φάνης Παρασκευουδάκης, Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης, Μιλτιάδης Πεταλάς, Νατάσσα Ραχωβίτσα, Ξένης Σαχίνης, Δήμητρα Σιατερλή, Γιώργος Σκυλογιάννης, Αντώνης Σμυρνιός, Μάριος Σπηλιόπουλος, Νικολέττα Τζάνε, Γιώργος Τσακίρης, Βίκυ Τσαλαματά, Στέφανος Τσιόδουλος, Χρήστος Τσώτσος, Γιώργος Χαρβαλιάς, Ερατώ Χατζησάββα, Γιώργος Χουλιαράς, Νίκος Χουλιαράς και Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή