Συναυλία για την Τζίνα Μπαχάουερ υπό το σεληνόφως στο Αχίλλειον

Συναυλία για την Τζίνα Μπαχάουερ υπό το σεληνόφως στο Αχίλλειον

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΥΣΙΚΗ. Νέοι σολίστ θα βρεθούν αύριο το βράδυ στην Κέρκυρα, στο μοναδικό περιβάλλον του Αχιλλείου και υπό το σεληνόφως θα ερμηνεύσουν στο πιάνο έργα, μεταξύ άλλων, Σούμαν και Σοπέν, τενόροι και υψίφωνοι θα τραγουδήσουν Βέρντι και Πουτσίνι και όλα αυτά στη μνήμη μιας μοναδικής γυναίκας, της Τζίνας Μπαχάουερ. Δεν είναι ασφαλώς ένα μνημόσυνο, αλλά μια γιορτή και ταυτόχρονα μια αφετηρία για τη διάδοση του έργου της, ένας αγώνας να κρατηθεί ψηλά το όνομα αυτής της διεθνούς ακτινοβολίας γυναίκας, που δεν ήταν μόνο πιανίστρια υψηλής κλάσεως, αλλά και μία σύνθετη προσωπικότητα που άφησε έργο. Εμπνέει ακόμη.

«Στην εποχή της η Τζίνα Μπαχάουερ συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα ιερά τέρατα του πιάνου», λέει ο Κωνσταντίνος Καράμπελας-Σγούρδας, πρόεδρος του Διεθνούς Σωματείου Gina Bachauer και καλλιτεχνικός υπεύθυνος για τη βραδιά στο Αχίλλειο. «Προκειμένου να αντιληφθούμε το μέγεθος της αξίας της, θα πρέπει να αναλογισθούμε ότι σταδιοδρομούσε παράλληλα με άλλους κολοσσούς των πλήκτρων, όπως οι Βλάντιμιρ Χόροβιτς, Αρθουρ Ρουμπινστάιν και Κλάουντιο Αράου. Ο διεθνής Τύπος την αποκαλούσε «Βασίλισσα του πιανιστών». Πέραν των εμφανίσεών της, με προθυμία και γενναιοδωρία έδινε έμφαση στην ανάδειξη και υποστήριξη νέων προικισμένων μουσικών».

Ακριβώς σε αυτό το πνεύμα, η συναυλία στο Αχίλλειον φέρνει στο προσκήνιο μουσικούς υποτρόφους του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer και νικητές του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου C.V. Alkan – P.J.G. Zimmerman και του Πανελλήνιου Μουσικού Διαγωνισμού Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα. «Το 2013 θα είναι ένα ξεχωριστό έτος για το Σωματείο, καθώς θα πρωτοστατεί στον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μπαχάουερ», λέει ο Κων. Καράμπελας-Σγούρδας. «Μια μεγάλη έκθεση με σπάνια ντοκουμέντα από τη ζωή και το έργο της καλλιτέχνιδος, ειδικές εκδόσεις, ημερίδα, διαλέξεις και σειρά συναυλιών, σχηματίζουν το επετειακό πρόγραμμα του Διεθνούς Σωματείου. Οι εκδηλώσεις θα ανοίξουν με ρεσιτάλ του νεαρού βραβευμένου Βρετανού πιανίστα Mark Viner, που θα δοθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο».

Ο Mark Viner, εξάλλου, θα είναι ένας από τους σολίστ στη βραδιά υπό το σεληνόφως στις 24 Αυγούστου. Μαζί του επίσης οι πιανίστες Αλέξανδρος Βελώνης και Σωτήρης Λουίζος, η σοπράνο Γεωργία Αργυροπούλου, ο τενόρος Δημήτρης Αλεξανδρίδης. Ο κλαρινετίστας Σπύρος Λευθεριώτης, ο κιθαριστής Γιώργος Καβάσιλας και ο βιολονίστας Μιχάλης Κανατίδης. Τους τραγουδιστές θα συνοδεύει στο πιάνο η Μαριλένα Ελούλ. Η είσοδος είναι ελεύθερη και η διοργάνωση ανήκει από κοινού στα Διεθνή Μουσικά Σωματεία Gina Bachauer και C.V. Alkan – P.J.G. Zimmerman.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή