Από την Αίγυπτο στις Σπέτσες

Από την Αίγυπτο στις Σπέτσες

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΗ. Είναι πάντα μια καλή πρόταση για ολιγοήμερη απόδραση οι Σπέτσες. Και μάλιστα όταν συνδυάζει το τερπνόν -την απόδραση και τη διαδρομή- μετά του ωφελίμου – με τις πολιτιστικές απολαύσεις.

Από τις 5 Σεπτεμβρίου υπάρχει, λοιπόν, αυτός ο διπλός λόγος να επισκεφθείτε το γοητευτικό νησί του Αργοσαρωνικού. Διότι εκείνη την ημέρα εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης «Ακρόπρωρο», στο παλιό λιμάνι των Σπετσών, έκθεση με φωτογραφίες του Δημήτρη Παπαδήμου, με τίτλο «Από την Αίγυπτο στις Σπέτσες», την οποία διοργανώνει το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Πρόκειται για μια γεύση του έργου από τα πρώτα χρόνια ενασχόλησής του με τη φωτογραφία στην Αίγυπτο, και από τα τελευταία της ζωής του, στις Σπέτσες.

Ο Δημήτρης Παπαδήμος γεννήθηκε στο Κάιρο το 1918, στην ανθούσα ελληνική παροικία. Συστηματικά με τη φωτογραφία ασχολήθηκε όταν υπηρετούσε ως στρατιωτικός φωτογράφος στις Ελληνικές Δυνάμεις της Μέσης Ανατολής και στο γραφείο Τύπου της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης. Με τον φακό του κατέγραψε πολλές εικόνες του πολέμου και των Δεκεμβριανών που ακολούθησαν, και μετά άρχισε να ταξιδεύει και να φωτογραφίζει. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων κατέγραψε τον άνθρωπο και τα έργα του, με ματιά βαθιά ανθρώπινη, που απέφευγε όμως τη γραφικότητα. Από το 1956 και μέχρι το 1980 ταξίδεψε και φωτογράφισε εξαντλητικά την Ελλάδα. Η σύζυγός του, Λιάνα Παπαδήμου, δώρισε στο ΕΛΙΑ, το 1994, όλο το αρχείο του, κατόπιν επιθυμίας του ίδιου.

Η έκθεση στις Σπέτσες, στην οποία περιλαμβάνονται και πορτρέτα προσωπικοτήτων της εποχής, θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Κυριακή από τις 7.30 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή