Ταξιδεύοντας στην Κρήτη του Θ. Αγγελόπουλου

Ταξιδεύοντας στην Κρήτη του Θ. Αγγελόπουλου

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος δεν είχε στενή κινηματογραφική σχέση με την Κρήτη. Προτιμούσε τα τοπία της Βόρειας Ελλάδας στις ταινίες του, αυτά ανέδειξε και μέσα από το δικό του βλέμμα γνωρίσαμε τα ομιχλώδη, γκρίζα χρώματα που αποτύπωναν τις δύο όψεις ενός κόσμου: ψυχικών απωλειών και εικαστικών επιλογών. Ομως είχε πολλές οικογενειακές αναφορές και επισκεπτόταν την Κρήτη πολύ συχνά, κυρίως τα καλοκαίρια.

Το Γαβαλοχώρι στον Αποκόρωνα Χανίων, όπου διοργανώνεται αύριο εκδήλωση με τίτλο «Θόδωρος Αγγελόπουλος – Ταξίδι στην αιωνιότητα», ήταν ο τόπος καταγωγής της μητέρας του Κατερίνας (το όνομα της μιας από τις τρεις κόρες του). Γι’ αυτό και αύριο, ημέρα γενεθλίων του μικρού αγαπημένου εγγονού του, Θόδωρου, θα βρίσκεται στο Γαβαλοχώρι όλη η οικογένεια: η γυναίκα του Φοίβη και οι κόρες Ελένη, Αννα και Κατερίνα.

Στην προσεκτικά σχεδιασμένη εκδήλωση (συνδιοργανώνουν πολλοί φορείς και δήμοι) θα μιλήσουν o Στάθης Μπλαζάκης και η Ειρήνη Στάθη. Ο πρώτος, δάσκαλος και μέλος της οικογένειας του Θ. Αγγελόπουλου, θα αναφερθεί στη σχέση του δημιουργού με την Κρήτη. Η δεύτερη, θεωρητικός του κινηματογράφου και στενή συνεργάτης του σκηνοθέτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα μιλήσει για την παγκόσμια απήχηση του έργου του. Στη συνέχεια θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Νίκου Λυγγούρη από τα γυρίσματα της «Σκόνης του χρόνου» (2008) στο Βερολίνο και η βραδιά θα ολοκληρωθεί με την ταινία «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984). Την εκδήλωση (αρχίζει στις 7.30, στο σχολείο του χωριού) συντονίζει η Εμμυ Παπαβασιλείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή