Η Πανσέληνος των Ελλήνων δεν καταλαβαίνει από κρίση

Η Πανσέληνος των Ελλήνων δεν καταλαβαίνει από κρίση

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ. Χωρίς Ακρόπολη για δεύτερη χρονιά, αλλά με συναυλίες, παραστάσεις και δρώμενα σε 85 χώρους, συμπεριλαμβανομένου και του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης, η- δεύτερη- πανσέληνος του Αυγούστου γίνεται και πάλι αφορμή για μια νυχτερινή επίσκεψη σε μνημεία και μουσεία ανά την Ελλάδα. Ο δημοφιλής θεσμός επιστρέφει φαινομενικά ανεπηρέαστος από την κρίση, αφού οι χώροι που θα ανοίξουν τις πύλες τους για να υποδεχτούν το κοινό το βράδυ της Παρασκευής 31 Αυγούστου, ανέρχονται σε 120 -δηλαδή, 40 περισσότεροι από πέρυσι-, ενώ οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

Οσοι απογοητεύτηκαν από το κλείσιμο του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο την αυγουστιάτικη πανσέληνο του 2011, φέτος θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τη μοναδική θέα με τη συνοδεία μουσικής. Ωστόσο, η συναυλία της Ελένης Τσαλιγοπούλου, της Τάνιας Τσανακλίδου και του Γιώργου Ανδρέου θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή του τουριστικού περιπτέρου, εκτός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου, εξασφαλίζοντας έτσι την προστασία μνημείου και επισκεπτών.

Στην Αττική, εκδηλώσεις προγραμματίζονται, επίσης, στη Ρωμαϊκή Αγορά, όπου η Φιλαρμονική Ορχήστρα Αθηνών θα ερμηνεύσει έργα Ελλήνων συνθετών, στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου με τους Αναστασία Μουτσάτσου και Μάριο Στρόφαλη, το Επιγραφικό Μουσείο, όπου θα προβληθεί η ταινία «Αγέλαστος Πέτρα» του Φ. Κουτσαυτή, στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας με τους Μάρθα Φριντζήλα και Τάκη Φαραζή και το Ιερό του Ποσειδώνα στον Πόρο. Επιπλέον, το Μουσείο Ακρόπολης θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο από τις 9 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα, ενώ στον προαύλιο χώρο του προγραμματίζεται συναυλία από το Μουσικό Σχολείο Βόλου.

Στη Θεσσαλονίκη, μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι ηχούν στο αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, ενώ στη Ρωμαϊκή Αγορά διοργανώνεται βραδιά ζωντανής μουσικής και προβολών. Μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, προβολές και ξεναγήσεις πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων, στα Αρχαιολογικά Μουσεία Δελφών, Λαμίας, Μεσσηνίας, Ρόδου, Σύρου, Μυκόνου (συναυλία με τον Νότη Μαυρουδή) και Πυθαγορείου Σάμου, τους αρχαιολογικούς χώρους της Δωδώνης, του Μυστρά, της Ζώνης (συναυλία με τη Μαρία Φαραντούρη), των Φιλίππων, της Πέλλας, της Κασσώπης (συναυλία με τη Monika) και των Μαλίων, τη Σχολή Αριστοτέλους στην Αρχαία Μίεζα, το Φρούριο του Παλαμηδίου, το Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας, την Ακρόπολη Κάστρου Ιωαννίνων (συναυλία των Anema e Core), το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας, το Σπήλαιο Πετραλώνων, καθώς και το Ακρωτήρι της Σαντορίνης, όπου η Μαρίζα Κωχ και οι συνεργάτες της θα ερμηνεύσουν τραγούδια σε στίχους της Σαπφούς, επιλογές από τη μουσική παράδοση της Κρήτης και των Κυκλάδων και τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Ρίτσου.

Ανοιχτοί για το κοινό χωρίς δρώμενα θα παραμείνουν έως τα μεσάνυχτα οι αρχαιολογικοί χώροι Δίου, Ολυμπίας, Κνωσού, το Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο, το Κάστρο της Χώρας Κυθήρων κ.ά. Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού (www.culture.gr).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή