Ατζέντα

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Γ. Φακανάς στο Tinos Jazz Festival

Για τέταρτη χρονιά επιστρέφει το Tinos Jazz Festival στο μέγαρο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, στη Χώρα της Τήνου, υπό τον τίτλο «Jazz visions» και με τη συμμετοχή καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων μουσικών. Απόψε, το «παρών» δίνουν ο μπασίστας και συνθέτης Γιώργος Φακανάς και η μπάντα του, αποτελούμενη από τους Τάκη Πατερέλη, Αντώνη Ανδρέου, Δημήτρη Σεβδαλή και Αλέξανδρο-Δράκο Κτιστάκη, καθώς και η δεξιοτέχνης τρομπετίστα Saskia Laroo από την Ολλανδία, πλαισιωμένη από το συγκρότημά της Jazzkia+. Αύριο, σειρά έχει το τρίο του πιανίστα και συνθέτη Γιώργου Τσώλη με τους Στάθη Ελιο και Fransesco de Rubeis και η «Τριλογία» του τέως ντράμερ των Socrates Γιώργου Τρανταλίδη, του οργανίστα Γιώργου Κοντραφούρη και του κιθαρίστα Γιώτη Σαμαρά με τη συμμετοχή του ουγγρικής καταγωγής διακεκριμένου σαξοφωνίστα Tony Lakatos. Ωρα έναρξης 9.30 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το κύπελλο του Σπύρου Λούη στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Η καλή είδηση έφτασε στις 18 Απριλίου, όταν το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ανακοίνωσε την απόκτηση σε δημοπρασία του Ασημένιου Κυπέλλου που απονεμήθηκε στον Σπύρο Λούη στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, στην Αθήνα. Η ανακοίνωση συνοδεύτηκε από τη δημόσια δέσμευση του ιδρύματος να καταστήσει το κύπελλο προσβάσιμο σε όλους, εκθέτοντάς το μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος», το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2015. Θα περιμένουμε μέχρι τότε; Κάθε άλλο. Από την ερχόμενη Τρίτη, 28 Αυγούστου, το ασημένιο κύπελλο θα βρίσκεται στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου και θα εκτεθεί για έναν ολόκληρο χρόνο, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία στους χιλιάδες επισκέπτες του Μουσείου απ’ όλο τον κόσμο και τους χιλιάδες μαθητές να δουν από κοντά το κύπελλο, να μάθουν την ιστορία του και τον συμβολισμό του. Το κύπελλο θα συνοδεύει ενημερωτικό οπτικοακουστικό και έντυπο υλικό.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ο «Αμφιτρύων» σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Οσοι δεν προλάβατε ή δεν μπορέσατε να πάτε στην Επίδαυρο μπορείτε αυτή την εβδομάδα, και συγκεκριμένα την Παρασκευή 31 Αυγούστου, να δείτε την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Αμφιτρύων» (του Μολιέρου), σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή στο Θέατρο Βράχων, στον Βύρωνα. Λίγες μέρες νωρίτερα, τη Δευτέρα 27 Αυγούστου, οι συντελεστές μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις του καλοκαιριού, με το γαϊτάνακι τους, θα βρίσκονται στο Θέατρο Δάσους, στη Θεσσαλονίκη.

Η μετάφραση, από τα ατού της παράστασης, είναι της Χρύσας Προκοπάκη. Παίζουν: Αμαλία Μουτούση, Γιώργος Γάλλος, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Ημελλος, Χρήστος Λούλης, Εύη Σαουλίδου, Στεφανία Γουλιώτη. Μια ιστορία μεταμορφώσεων και παρεξηγήσεων, διπλών προσώπων, διπλών εαυτών.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

– To ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας ανεβάζει το έργο του Μολιέρου «Γιατρός με το στανιό» σε απόδοση και σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, απόψε στις 9 μ.μ. στο Κηποθέατρο Παπάγου.

– Με τη συναυλία των Μάρκους Στοκχάουζεν (τρομπέτα) και Τάρα Μπούμαν (κλαρινέτο) ολοκληρώνονται αύριο οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου, στις 9.30 μ.μ.

– Στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας παρουσιάζεται απόψε στις 9 μ.μ. η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Περικλής» σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.

– Με την παιδική παράσταση «Ο Τζιμ, το τζιτζίκι» σε σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου ξεκινούν τη Δευτέρα στις 9 μ.μ. οι «Βραδιές Θεάτρου» στο θέατρο Αττικού Αλσους (είσοδος ελεύθερη).

– Στο Φρούριο της Χαλκίδας εμφανίζεται το βράδυ της Δευτέρας ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, πλαισιωμένος από τους μουσικούς Γιώργο Κοντραφούρη, Γιώργο Καλούδη, Αγγελο Πολυχρόνου και Νίκο Παραουλάκη (9.30 μ.μ.).

– Συναυλία των αδελφών Κατσιμίχα μεθαύριο στο Θέατρο του Αλσους Βεΐκου, στο Γαλάτσι και ώρα 9 μ.μ.

– Η παράσταση «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη συνεχίζει την περιοδεία της με μία στάση στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη, τη Δευτέρα στις 9.30 μ.μ.

– Στις 27 Αυγούστου αρχίζει το 5ο δεκαήμερο της εναλλακτικής καλοκαιρινής «κατασκήνωσης» για παιδιά με θέμα «Ο γύρος του κόσμου», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (πληροφορίες στο 212-254.0650).

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Μάριος Φραγκούλης

Στο Ηρώδειο θα βρίσκεται στις 31 Αυγούστου ο Μάριος Φραγκούλης, για μία σύναυλία με στόχο την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου «Φλόγα», με τη συμμετοχή της Νεοζηλανδής σοπράνο Hayley Westenra, του Ελληνογάλλου ερμηνευτή Γιώργου Περρή και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.

ΡΕΜΑΤΙΑ

«Ημερολόγιο Ονείρων»

Τη νέα του δισκογραφική δουλειά, που περιλαμβάνει δέκα δικές του συνθέσεις και δύο διασκευές σε μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι παρουσιάζει ο δεξιοτέχνης πιανίστας και συνθέτης Σταύρος Λάντσιας την Παρασκευή 31 Αυγούστου στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι. Μαζί του οι μουσικοί Δημήτρης Χουντής, Alfredo Shtuni, Αλέξανδρος Μποτίνης, Βαγγέλης Ζωγράφος και Μιχάλης Καπηλίδης.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Μπαχ και Ντεμπισί

Με μία συναυλία μουσικής δωματίου από τους Δημήτρη Βασιλάκη (πιάνο), Γιώργο Μάνδυλα (βιολί), Lily Boyiatzieva (πιάνο) και Αγγελική Καθαρίου (μεσόφωνος) συνεχίζεται το Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις Παραλλαγές Goldberg του Μπαχ και ένα αφιέρωμα στον Ντεμπισί για τα 150 χρόνια από τον θάνατό του. Απόψε στις 9 μ.μ. στο Προαύλιο της Μητρόπολης Αίγινας.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Ραντεβού στο Αμφιάρειο

Αν δεν έχετε κανονίσει κάτι για αύριο το πρωί, στις 11 μπορείτε να δώσετε ραντεβού στον αρχαιολογικό χώρο Αμφιάρειο, στον Κάλαμο Ωρωπού. Εκεί, ένας αρχαιολόγος, με την υποστήριξη της ομάδας Monumenta και του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Διάζωμα», θα ξεναγήσει όσους βρεθούν στον χώρο, θα μιλήσει για την ιστορία του ιερού, του μαντείου και του θεραπευτηρίου του Αμφιαράου και για τα έργα ανάδειξης και προστασίας που ήδη πραγματοποιούνται εκεί.

ΘΕΑΤΡΟ

«Ορνιθες»

Μετά την επιτυχημένη παρουσίασή τους στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, οι «Ορνιθες» του Αριστοφάνη από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, μουσική Μάνου Χατζιδάκι και σκηνικά Μανόλη Παντελιδάκη, ανεβαίνουν στο Ηρώδειο από αύριο το βράδυ και για τρεις παραστάσεις. Πρωταγωνιστούν ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. Ωρα έναρξης 9 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή