Οταν η μαγειρική λογοτεχνία επισκιάζει την ερωτική

Οταν η μαγειρική λογοτεχνία επισκιάζει την ερωτική

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εκπομπή μαγειρικής, που έγινε βιβλίο, εκτόπισε τις «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» από την πρώτη θέση στη λίστα του βρετανικού Αmazon.

Το «Ηairy Dieters» («Μαλλιαροί σε δίαιτα»), ένα βιβλίο με συνταγές μαγειρικής, που υπόσχονται απόλαυση και αδυνάτισμα ταυτόχρονα, εκτόπισε αυτή την εβδομάδα από τη λίστα των μπεστ σέλερ το περιβόητο ερωτικό μυθιστόρημα «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» της Ελ Τζέιμς. Η πρωτιά αυτή, που σημειώθηκε στη Βρετανία και αφορά τις πωλήσεις μέσω Amazon, είναι εκδοτική είδηση πρώτου μεγέθους, καθώς οι «50 αποχρώσεις» κατέχουν την πρώτη θέση στη λίστα του βρετανικού Amazon με 5,3 εκατ. παραγγελίες για χάρτινο βιβλίο και e-book. Παράλληλα, πρόκειται και για μία είδηση τηλεοπτικού ενδιαφέροντος, καθώς οι συγγραφείς του «Ηairy Dieters» (εκδ. Οrion), ο 45χρονος Σάι Κινγκ και ο 55χρονος Ντέιβ Μάγιερς, είναι δύο δημοφιλείς παρουσιαστές που οι εκπομπές τους συνδυάζουν τη μαγειρική με τα ταξίδια με μοτοσικλέτα – γι’ αυτό και το δίδυμο ονομάζεται «Ηairy Bikers», δηλαδή «τριχωτοί (ή μαλλιαροί) μοτοσικλετιστές». Και οι δύο έχουν πυκνά γένια, που δικαιολογούν το καλλιτεχνικό τους όνομα, καθώς και τατουάζ με το πρόσωπο του Τσε Γκεβάρα στο μπράτσο. Και οι δύο είναι επαγγελματίες της τηλεόρασης, με πολλές επιτυχημένες εκπομπές στο ενεργητικό τους.

«Ηairy Dieters» είναι ο τίτλος της νέας τους εκπομπής, που άρχισε να προβάλλεται στις 4 Αυγούστου. Το concept συνοψίζεται στο σύνθημα «αδυνατίστε τρώγοντας» και οι δύο χοντρούληδες σεφ κατάφεραν να χάσουν 15 κιλά ο καθένας στη διάρκεια τριών μηνών. Πάνω από δυόμισι εκατ. τηλεθεατές παρακολουθούν αυτή την εκπομπή, που στάθηκε η αφορμή για να εξακοντιστεί η κυκλοφορία του ομότιτλου βιβλίου στα ύψη. «Είναι απίστευτο. Δύο παχουλοί Εγγλέζοι είναι πιο σέξι από τον Κρίστιαν Γκρέι», διαβάζουμε στον Guardian. (Ο Κρίστιαν Γκρέι, ο ακαταπόνητος εραστής, είναι ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου της Τζέιμς.) Οι ίδιοι οι Bikers δηλώνουν: «Φυσικά και το σεξ είναι σημαντικό, αλλά ο δρόμος για να αγγίξεις την καρδιά ενός έθνους περνάει από το στομάχι». «Ο Σάι και ο Ντέιβ ξέρουν πώς ψωνίζει και πώς μαγειρεύει το μέσο βρετανικό νοικοκυριό», λέει ο εκπρόσωπος του Οrion. «Επίσης ξέρουν, από προσωπική πείρα, ότι είναι αδύνατο να χάσεις βάρος όταν δεν χορταίνεις. Επιπλέον, όλοι πρέπει να φάμε. Το σεξ είναι προαιρετικό».

Στην Ελλάδα, οι «Πενήντα αποχρώσεις» βρίσκονται στην πρώτη θέση στον κατάλογο των ευπώλητων και, τουλάχιστον προς το παρόν, η θέση τους δεν φαίνεται να απειλείται από κάποιο βιβλίο μαγειρικής. Ωστόσο, η απρόσμενη επιτυχία των «Hairy Dieters» δείχνει η τηλεόραση μπορεί να επηρεάζει καθοριστικά και τις αναγνωστικές προτιμήσεις και να επιβάλλει μια άλλη ιεραρχία των ηδονών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή