Αφιέρωμα στον Σεργκέι Παρατζάνοφ

Αφιέρωμα στον Σεργκέι Παρατζάνοφ

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ. Από τους δημιουργούς του κινηματογράφου που δικαιούνται τον χαρακτηρισμό του ποιητή της εικόνας, ο Σεργκέι Παρατζάνοφ αποκαλύπτεται στο αθηναϊκό κοινό μέσα από ένα μεγάλο αφιέρωμα.

Από αύριο μέχρι και την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, στο «Τριανόν» της οδού Κοδριγκτώνος παρουσιάζονται 12 ταινίες και ντοκιμαντέρ του Παρατζάνοφ. Ο Σοβιετικός, αρμενικής καταγωγής, σκηνοθέτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τιφλίδα της Γεωργίας, σπούδασε σκηνοθεσία στη Μόσχα και εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ουκρανία.

«Σουρεαλισμός», «εξώθηση σε αυτοκτονία», «πληθώρα έργων τέχνης», «τάση προς την ομοφυλοφιλία» ήταν οι αιτίες δεκαπεντάχρονου εξαναγκαστικού παροπλισμού του και οκτώ χρόνων εγκλεισμού του στις ρωσικές φυλακές.

Αποκτά ένα προφίλ «αντι-ρώσου» ομοφυλόφιλου που οδηγεί στην πρώτη σύλληψή του το 1968. Εξι χρόνια αργότερα θα συλληφθεί και θα καταδικαστεί βάσει του ρωσικού ποινικού κώδικα, του άρθρου 121, που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία και η ποινή του θα είναι πέντε χρόνια καταναγκαστικά έργα. Οταν ασχολήθηκε πάλι με τον κινηματογράφο κατάφερε να κάνει τρεις ταινίες πριν από τον θάνατό του, το 1990.

Το πρόγραμμα των προβολών συνοδεύεται από τέσσερις ομιλίες με ανθρώπους που γνώρισαν τον Παρατζάνοφ από κοντά, τους Δημήτρη Τριανταφυλλίδη, Φώτο Λαμπρινό, δρα Αβταντήλ Μικαμπερίτζε και Νίνα Αλεκσίτζε, καθώς και με χορευτικά χάπενινγκ από το συγκρότημα Γεωργιανού Παραδοσιακού Χορού & Τραγουδιού «Ο Καύκασος».

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 6 ευρώ ανά ενότητα, 8 ευρώ το ημερήσιο και 20 ευρώ για ολόκληρο το φεστιβάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή