Αλλαγή σκυτάλης στο Εθνικό Θέατρο;

Αλλαγή σκυτάλης στο Εθνικό Θέατρο;

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ. Οι φήμες είχαν ξεκινήσει από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου: «Ο Γιάννης Χουβαρδάς θα φύγει από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο», και μάλιστα πολύ πριν από τη λήξη της θητείας του (θα λήξει τον Μάιο του 2013). Προχθές το βράδυ, μαζί με την επιστροφή των αδειούχων στην Αθήνα, επέστρεψαν και οι φήμες για την αποχώρηση του ιδρυτή του «Αμόρε» και του ανθρώπου που εγκαινίασε τη νέα εποχή του ανακαινισμένου Εθνικού Θεάτρου από το τιμόνι του πρώτου κρατικού θεάτρου της χώρας. Τα τηλέφωνα άναψαν και οι πληροφορίες αφορούσαν και τους επικείμενους διαδόχους του, με όλες τις πληροφορίες να συμφωνούν σε δύο ονόματα: του σκηνοθέτη Σωτήρη Χατζάκη (του νυν καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος) και του σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινού.

Η «Κ» επιβεβαίωσε χθες, έστω και έμμεσα, από συνεργάτες του Γιάννη Χουβαρδά την απόφασή του. Με τον ίδιο τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού, που βρίσκεται για επαγγελματικούς λόγους στη Νορβηγία, δεν στάθηκε δυνατόν να μιλήσουμε.

Εξίσου αληθείς -επιβεβαιώνονται από όλες τις πλευρές- φαίνεται να είναι και οι φήμες για τους δύο σκηνοθέτες, που όπως όλα δείχνουν θα διεκδικήσουν τη νέα καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού. Στη Θεσσαλονίκη και στον θεατρικό χώρο θεωρούν ότι ποτέ δεν έπαψε να είναι στις επιθυμίες του Σωτήρη Χατζάκη η κάθοδός του στην Αθήνα. Μερικοί σημειώνουν ότι η παρουσία του στην καλλιτεχνική διεύθυνση του ΚΘΒΕ ήταν ένα πρόκριμα. Και αρκετοί επισημαίνουν την καλή του σχέση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Τον Στάθη Λιβαθινό φαίνεται να στηρίζουν πολλοί άνθρωποι του θεάτρου, θυμίζοντας την επιτυχημένη επτάχρονη συμπόρευση και συνεργασία του με τον προηγούμενο διεθυντή του Εθνικού Θεάτρου, τον Νίκο Κούρκουλο, και του πιστώνουν την ίδρυση της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού εκείνη την περίοδο, που έφερε στο ελληνικό θέατρο μερικούς από τους πιο ταλαντούχους σημερινούς πρωταγωνιστές του (Δημήτρης Ημελλος, Νίκος Καρδώνης, Μαρία Ναυπλιώτου, Βασίλης Ανδρέου κ.ά.).

Αρχή με Μπομπ Γουίλσον

Οποια αλλαγή και να γίνει δεν θα επηρεάσει το ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου για την ερχόμενη χρονιά, η οποία θα ξεκινήσει με τη μεγάλη παραγωγή «Οδύσσεια» (συμπαραγωγή με το Piccolo Teatro di Milano) σε σκηνοθεσία Μπομπ Γουίλσον (έναρξη 26 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή). Στην ίδια σκηνή θα ακολουθήσει (21/2/13) το έργο του Ευγένιου Ο’ Νιλ «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», ενώ στο θεάτρο Rex – Σκηνή Κοτοπούλη θα δούμε: στις 28/11/12 το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού. Στις 17/1/13 θα ζωντανέψουν «Τα κόκκινα φανάρια» του Αλέκου Γαλανού σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου και στις 2/3/13 η «Γκόλφω» του Σπ. Περεσιάδου (σκηνοθεσία Νίκος Καραθάνος).

Στη Νέα Σκηνή – «Νίκος Κούρκουλος» θα δούμε τα έργα «Ο Ορφέας στον Αδη» του Τενεσί Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Barbara Weber (17/10/12), το «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού (20/12/12) σε σκηνοθεσία Εφης Θεοδώρου και το Vitrioli του Γιάννη Μαυριτσάκη (15/3/13) σε σκηνοθεσία Oliver Ρy.

Κλοπή στο ΚΘΒΕ

Μια παράξενη κλοπή ταλαιπωρεί τις τελευταίες ημέρες το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Από το αυτοκίνητο του ταμία του θεάτρου εκλάπησαν οι εισπράξεις από την περιοδεία δύο παραστάσεων του ΚΘΒΕ (και οι δύο σε συμπαραγωγή με το θέατρο «Ακροπόλ»), τους «Ιππής» του Αριστοφάνη και «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Το ποσό που εκλάπη ξεπερνάει τις 80 χιλ. ευρώ και ήδη τις έρευνες έχει αναλάβει η ΕΛ.ΑΣ. ενώ έχει ασκηθεί δίωξη κατά παντός υπευθύνου. Χθες το απόγευμα συνεδρίασε το Δ.Σ. του ΚΘΒΕ για την εξέλιξη της υπόθεσης και για να αποφασίσει τρόπους διαφορετικής λειτουργίας για το μέλλον. Είναι αρκετοί όμως όσοι υποστηρίζουν ότι το ΚΘΒΕ δεν μπόρεσε να αναδιαρθρώσει τις υποδομές του για να υποστηρίξει τις πολλές νέες δραστηριότητές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή