Ημέρα μνήμης για τη Θράκη

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μια ειδική μέρα μνήμης η 9η Σεπτεμβρίου. Συμπληρώνονται 90 χρόνια από την εκχώρηση της Ανατολικής Θράκης. Ετσι, εκείνη την ημέρα φτάνουν στην Αθήνα και κατευθύνονται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων, χορωδοί, χορευτές και νεαροί μαθητές (έως και ηλικίας πέντε ετών) που θα πλαισιώσουν τον δάσκαλο και ερμηνευτή της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, Χρόνη Αηδονίδη. Μαζί του θα τραγουδήσουν ο Δραμινός Πέτρος Γαϊτάνος, που υπηρετεί τόσο την παραδοσιακή όσο και τη βυζαντινή μουσική, και η Γιώτα Νέγκα. Ολοι μαζί θα προσφέρουν μια περιήγηση στην ιστορία και τη μουσική παράδοση της Θράκης, στα νανουρίσματα της Μακεδονίας, στους έντονους ρυθμούς του Πόντου και στα μοιρολόγια της Σμύρνης, και βέβαια σε τραγούδια της ξενιτιάς, της τάβλας, του γάμου, όλα με τη συνοδεία κρουστών και έντονων ρυθμών. Πρόκειται για ένα μουσικό πρόγραμμα που αντικατοπτρίζει τη σχέση της Ελλάδας με την Ανατολή και έχει βαθιές ιστορικές ρίζες στο Βυζάντιο.

Ταυτόχρονα, οι διοργανωτές τιμούν και τον Χρόνη Αηδονίδη (χθες το μεσημέρι στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν πολλές φορές στον ρόλο του στη διάσωση της παραδοσιακής μουσικής και στις τέσσερις γενιές μαθητών του). Είναι ένας καλλιτέχνης που έχει βραβευτεί πολλές φορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι για πολλούς λόγους ξεχωριστή η συναυλία. Κατ’ αρχάς τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν στον Σύλλογο Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Φίλων των Μεταμοσχεύσεων «Συνεχίζω», που ιδρύθηκε το 2006, με σκοπό την προώθηση της ιδέας των Μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα.

Την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της συναυλίας έχει η Ελισάβετ Παπαγεωργίου και είναι επίσης υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή