Γιάννης Χουβαρδάς: Θα αποχωρήσω το 2013

Γιάννης Χουβαρδάς: Θα αποχωρήσω το 2013

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΘΝΙΚΟ. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Γιάννης Χουβαρδάς επικοινώνησε χθες, τελικά, με την «Κ» (από τη Νορβηγία όπου βρίσκεται και σκηνοθετεί). Στη συνομιλία μας δήλωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη θέση του μόλις λήξει η θητεία του (τον Μάιο του 2013) και ότι η επόμενη σεζόν του Εθνικού θα είναι υπό τη δική του καλλιτεχνική ευθύνη. Αλλωστε, θα σκηνοθετήσει και την παράσταση «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Ευγενίου Ο’ Νηλ, παράσταση που θα διαδεχθεί την «Οδύσσεια» του Μπομπ Ουίλσον και θα κάνει πρεμιέρα στην κεντρική σκηνή στις 21 Φεβρουαρίου 2013. Τη μετάφραση υπογράφει ο Ερρίκος Μπελιές και πρωταγωνιστούν: Ακύλλας Καραζήσης, Γιώργος Γάλλος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιώργος Κοτανίδης, Χρήστος Λούλης, Μάγια Λυμπεροπούλου, Θέμις Μπαζάκα, Αρ. Πανταζάρας, Μαρία Πρωτόπαππα, Γιούλικα Σκαφιδά, Χρήστος Στέργιογλου, Χ. Τσιτσάκης.

Παρά τη διευκρίνιση, η «μάχη» της διαδοχής για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή δεν υποστέλλεται. Φαίνεται δε ότι υπάρχει και τρίτο πρόσωπο που ενδιαφέρεται να διαδεχθεί -όποτε έρθει η ώρα- τον Γιάννη Χουβαρδά στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Πρόκειται για τον επίσης σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαρμαρινό, που φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών σκηνοθέτησε μία από τις παραστάσεις που συζητήθηκαν ιδιαίτερα -το Insenso-, βασισμένο σε κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη και τον άνθρωπο που ίδρυσε το «Θησείον – Ενα θέατρο για τις τέχνες», στην οδό Τουρναβίτου στου Ψυρρή.

Πάντως, έτσι κι αλλιώς, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός -που «συνομιλεί» αισθητικά με τον Γιάννη Χουβαρδά- θα «πατήσει» στη σκηνή του Εθνικού το ερχόμενο φθινόπωρο (συγκεκριμένα από τις 28 Νοεμβρίου), όπου θα σκηνοθετήσει στη Σκηνή Κοτοπούλη του Rex το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ, διατηρώντας αρκετούς από τους μόνιμους, τον τελευταίο καιρό, συνεργάτες του (όπως την Ντόρα Λελούδα στα κοστούμια και τον Δημήτρη Καμαρωτό στη μουσική). Τη μετάφραση της παράστασης υπογράφει ο Διονύσης Καψάλης και στη σκηνή του REX θα εμφανιστούν πολλοί και σημαντικοί ηθοποιοί της παλαιότερης και της νεότερης γενιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή