Η φωνή της Κρήτης στο Ηρώδειο

Η φωνή της Κρήτης στο Ηρώδειο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΝΑΥΛΙΑ. Αγαπημένος των Κρητικών, ο Βασίλης Σκουλάς, δημοφιλής λυράρης, από τις σεμνές παρουσίες του χώρου, εμφανίζεται στο αθηναϊκό κοινό την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου, με μια συναυλία στο Ηρώδειο έχοντας δίπλα του διαλεχτούς καλεσμένους. Μανώλης Λιδάκης, Μιχάλης Τζουγανάκης αλλά και η Μάρθα Φριντζήλα σε μια συναυλία που έχει τίτλο «Κρήτη ανάσα μου βαθειά» και τη σκηνοθετική σφραγίδα του Θοδωρή Παπαδουλάκη, γνωστού από το τηλεοπτικό «Νησί».

Τα έσοδα θα δοθούν στην «Κρητική Εστία», ένα ίδρυμα που μετρά 49 χρόνια ζωής με κύριο σκοπό την υλική ενίσχυση απόρων σπουδαστών κρητικής καταγωγής, οι οποίοι διακρίνονται για τις επιδόσεις τους. Ολα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει εκατοντάδες σπουδαστές, ενώ στις μέρες μας η Κρητική Εστία παρέχει εκτός από ασφαλή διαμονή, σίτιση σε 181 Κρήτες φοιτητές.

Η συναυλία θα είναι ένα αφιέρωμα στα 40 χρόνια δισκογραφίας του Βασίλη Σκουλά, ενός καλλιτέχνη με σπάνιο χρώμα και δύναμη φωνής, σεμνού και ανεπιτήδευτου, ο οποίος άρχισε να δείχνει το ταλέντο του στη λύρα από τα επτά του χρόνια, ενώ στα 16 του ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο και γρήγορα καθιερώθηκε ως ένας από τους πρώτους λυράρηδες και τραγουδιστές του νησιού. Σε εκείνη την έκδοση το 1965, υπάρχουν κοντυλιές με τον Θανάση Σταυρακάκη και τον Νίκο Ξυλούρη, ενώ ο πρώτος προσωπικός δίσκος 33 στροφών ακολούθησε το 1969. Εγγονός του Μιχάλη Σκουλά, σπουδαίου λυράρη της εποχής του και γιος του γνωστού λαϊκού ζωγράφου Αλκιβιάδη Σκουλά ή Γρυλιού, ο Βασίλης Σκουλάς προβάλλει πάντα μέσα από το έργο του την αγάπη για τη γενέτειρά του.

Ανάμεσα στα άλμπουμ που ηχογράφησε είναι το «Το Σεργιάνισμα στην Κρήτη», «Κρητική ανθολογία», «Αναφορά στην Κρήτη», «Αναστορούμαι», «Ρίζα της φωτιάς» και «Στο ξέσπασμα του φεγγαριού». Στον χώρο του έντεχνου τραγουδιού συναντήθηκε με ξεχωριστούς δημιουργούς όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Δημήτρης Χριστοδούλου, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Ερρίκος Θαλασσινός, ο Μάριος Τόκας, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Ηλίας Κατσούλης, ο Κώστας Φασουλάς, ο Πάρις Περυσινάκης, ο Παναγιώτης Κωνσταντακόπουλος, ο Γιάννης Νικολάου και ο Μιχάλης Νικολούδης.

Και ο Ομιλος Κουρητών

Στο Ηρώδειο πάντως μεθαύριο Κυριακή, μαζί με τον δημοφιλή ερμηνευτή και λυράρη από τα ιστορικά Ανώγεια, θα εμφανιστεί και ο Λαογραφικός Ομιλος Κουρητών που θα παρουσιάσει ανδρικό πολεμικό χορό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή