Ζώντας μια διαφορετική Κυριακή στο Σέιχ Σου

Ζώντας μια διαφορετική Κυριακή στο Σέιχ Σου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη θάλασσα η «Παράλλαξη», που βλέπει και δραστηριοποιείται… αλλιώς, ανεβαίνει στα βουνά για να ανακαλύψουμε και να εκτιμήσουμε τον υποτιμημένο πράσινο θησαυρό που περιβάλλει τη Θεσσαλονίκη. Τον δασικό της πλούτο που «παλεύει» κάθε καλοκαίρι να επιζήσει από απόπειρες εμπρησμών και κάθε λογής παράνομες δραστηριότητες απειλώντας το «Νερό του Σεΐχη» – το Σέιχ Σου όπως το ξέρουμε όλοι.

Δεν αρκεί μια ματιά ψηλά, αλλά μια «Κυριακή στο Δάσος…» με ποικίλο πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους στα μονοπάτια και τα ξέφωτα, είναι αλλιώς, για να μας αποκαλύψει τις πραγματικές διαστάσεις του περιαστικού δάσους, που απλώνεται σε έκταση περίπου 30.000 στρεμμάτων στις νότιες και νοτιοανατολικές πλαγιές του Χορτιάτη σε υψόμετρο 50 έως 450. Το οικοσύστημά του, πολύ πιο πλούσιο απ’ ό,τι ίσως μπορεί να φανταστούν οι κάτοικοι του αστικού περιβάλλοντος: 277 είδη φυτών και δένδρων. Πεύκα πλατάνια και κυπαρίσσια, 18 είδη θηλαστικών, 95 είδη πτηνών, 21 είδη ερπετών, 4 είδη αμφιβίων καταγράφει η χλωρίδα και η πανίδα του, μολονότι ο τραγικός απολογισμός της μεγάλης πυρκαγιάς το 1997 εξαφάνισε περίπου το 55% (16.640 στρέμματα) του δάσους.

Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης των εθελοντών, 15 χρόνια μετά την καταστροφή, δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού ρυθμιστικού σχεδίου προστασίας περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης, που συγκέντρωσε η «Παράλλαξη», για το 95% των πυρκαγιών που εκδηλώνονται κάθε καλοκαίρι, 23 κατά μέσον όρο, ακούσια ή εκούσια ευθύνεται ο άνθρωπος καταστρέφοντας, στις μισές περιπτώσεις, εκτάσεις μεγαλύτερες των 50 στρεμμάτων. Η απειλή παραμονεύει, παρόλο που ένα ευρύ πρόγραμμα «Προστασία και αναβάθμιση του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης» (εκπονήθηκε υπό την εποπτεία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) ενίσχυσε την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία και αναβάθμισε ποιοτικά το δασικό περιβάλλον.

Για τον λόγο αυτό, την Κυριακή από τις 11 το πρωί ώς το απόγευμα, εθελοντές, δασικοί υπάλληλοι, πυροσβέστες, ποδηλάτες, ομάδες, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και ειδικοί επιστήμονες θα είναι εκεί για να καθαρίσουν, να ενημερώσουν, να καθοδηγήσουν περιπατητές σε μονοπάτια, να αφηγηθούν παραμύθια και ιστορίες μέσα από ένα σύμπλεγμα δράσεων που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους για την προστασία του μοναδικού τους πνεύμονα.

Αναζητήστε το ολοήμερο αναλυτικό πρόγραμμα «Κυριακή στο Δάσος… Αλλιώς» στο [email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή