Ανάμεσα στο κλασικό και το μοντέρνο

Ανάμεσα στο κλασικό και το μοντέρνο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα μονοπάτια των προηγούμενων ετών, με έμφαση στη σύγχρονη έκφραση, αλλά και το πάντρεμα ανάμεσα στο κλασικό και το μοντέρνο, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζει και φέτος με μια πληθώρα καλλιτεχνικών δράσεων.

Σε ό,τι αφορά το θέατρο, ξεχωρίζουμε τον κορυφαίο Νοτιοαφρικανό εικαστικό και σκηνοθέτη Ουίλιαμ Κέντριτζ, στην πρώτη του εμφάνιση στη χώρα μας. Διακεκριμένος για τις εικαστικές εγκαταστάσεις κατά του απαρτχάιντ, τα «πρωτόγονα» κινούμενα σχέδια και τις multimedia παραστάσεις του, ο Κέντριτζ καταφθάνει με την όπερα δωματίου «Refuse the Hour» (22-26/11), που πραγματοποιήθηκε σε συμπαραγωγή με τη Στέγη.

Πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος, σαν ένας σύγχρονος παραμυθάς, ξεκινάει δε την αφήγησή του από τον μύθο του Περσέα για να καταλήξει στον Αϊνστάιν, την έννοια του χωροχρόνου και τις μαύρες τρύπες.

Ο Ζοέλ Πομερά επίσης έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, σε μια παράσταση με τίτλο «Η μεγάλη και θαυμαστή ιστορία του εμπορίου» (28 – 31/3). «Με τη μορφή της παραβολής, μας μιλάει για το τέλος των ιδεολογιών και την κυριαρχία του καπιταλισμού. Μια άλλη πετυχημένη ελληνική θεατρική ομάδα, αυτή των Blitz, ανεβάζει στη Στέγη τη νέα της παραγωγή: το «Theatre Group. Late Night» (31/10 – 18/11), μια αλλόκοτη χοροεσπερίδα για τον σουρεαλισμό της ύπαρξης. Να πούμε ακόμα ότι φέτος θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στη Στέγη μια νέα εκδοχή του μπρεχτικού «Καλού ανθρώπου του Σετσουάν» (23/1 – 10/2/13), την οποία υπογράφει η Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Η Καμεράτα

Ιδιαίτερα πλούσιο είναι το μουσικό πρόγραμμα, με τρεις κύκλους – φεστιβάλ (Across the Great Divide 19 – 21/10, Jazz Panorama 7 – 9/12, Border Line Festival 26 – 28/4). Η Καμεράτα επανεμφανίζεται με έξι συναυλίες, ενώ ξεχωρίζουν και τα αφιερώματα στον Τζον Κέιτζ όπως και στον Γκλεν Γκουλντ. Ακόμα, το Ergon Ensemble θα αποπειραθεί (σε λίγες ημέρες, στις 13 Οκτωβρίου) ένα ιδιότυπο μουσικό ταξίδι στα Βαλκάνια, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και ο συνθέτης και κιθαρίστας Μπιλ Φριζέλ, ο οποίος θα ερμηνεύσει ζωντανά τη μουσική επένδυση στην ταινία «Η μεγάλη πλημμύρα», που θα προβάλλεται παράλληλα (3/11). Μια άλλη ερεθιστική πρόταση είναι η προβολή του ντοκιμαντέρ «Staff» που αφηγείται την ιστορία πέντε παραπληγικών μουσικών, οι οποίοι ζουν στην περιοχή γύρω από τον ζωολογικό κήπο της Κινσάσα του Κονγκό και των παιδιών του δρόμου που τους βοηθούν (30/11).

Στα εικαστικά, δύο είναι οι σημαντικότερες δράσεις της Στέγης: η έκθεση φωτογραφίας του διάσημου Χέλμουτ Νιούτον (13/11 – 3/3/13) και τα βίντεο πορτρέτα του επίσης φημισμένου Ρόμπερτ Ουίλσον (Μάρτιος – Ιούνιος 2013). Ο χορός θα είναι και πάλι δυναμικά παρών με τέσσερις παραστάσεις: το «Kikeru» των Rootlesroot (17 – 28/10), το «Βirds with skymirros» του Λέμι Πονιφάζιο (7 – 11/11), το «Desh» του Ακράμ Καν (5 – 10/12) και το «Le Cargo» του Κονγκολέζου Φοστέν Λικνιεκουλά (6 – 10/2/13).

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Στέγης θα συνεχιστούν και φέτος, πάντοτε συνυφασμένα με τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του οργανισμού. Φέτος για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν ειδικά προγράμματα για παιδιά με αυτισμό, με κινητικές δυσκολίες, καθώς και για άτομα άνω των 65 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή