Το «Διάζωμα» κάνει απολογισμό και συνεχίζει

Το «Διάζωμα» κάνει απολογισμό και συνεχίζει

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΝΗΜΕΙΑ. Σε πνεύμα αισιοδοξίας για το μέλλον πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας η Ε΄ γενική συνέλευση του «Διαζώματος», η οποία, εκτός από πρακτική στόχευση, είχε και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς φέτος ολοκληρώνεται η πρώτη τετραετία ενεργούς δράσης του σωματείου για την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων. Δεν αντιμετωπίζουμε τα μνημεία «ως ερείπια», αλλά ως «ζωντανούς οργανισμούς που εκπέμπουν μηνύματα γνώσης, σοφίας, αισθητικής, αρμονίας» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του σωματείου, Σταύρος Μπένος, στο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζει τα αποτελέσματα της δράσης του σωματείου μέχρι σήμερα και προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης. Προηγουμένως, τα μέλη και οι προσκεκλημένοι του «Διαζώματος» ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας από την αρχαιολόγο Καλλιόπη Παπαγγελή, ενώ η ηθοποιός -και μέλος του σωματείου- Λυδία Κονιόρδου απήγγειλε τον «Ορφικό Υμνο» στον χώρο του Τελεστηρίου, όπου λάμβαναν χώρα οι τελετές μύησης των πιστών στα Ελευσίνια Μυστήρια. Ο χορηγικός φάκελος του «Διαζώματος» για την προστασία και αποκατάσταση του συγκεκριμένου μνημείου έχει ανοίξει από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ για την πρώτη φάση των εργασιών, με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ, γίνονται προσπάθειες για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Πολιτισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, τα μέλη του σωματείου ενέκριναν τον οικονομικό και διαχειριστικό απολογισμό και τον απολογισμό δράσης του Δ.Σ. για την τελευταία τετραετία, καθώς και τον προγραμματισμό δράσεων για το 2013. Στον κατάλογο με τα ώς τώρα επιτεύγματα του «Διαζώματος» από την ίδρυσή του, τον Αύγουστο του 2008, μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων, επτά εκδόσεις, 72 επιστημονικά δελτία, τέσσερα ντοκιμαντέρ, πάνω από 100 εκδηλώσεις και δύο ψηφιακές ξεναγήσεις για τους αρχαιολογικούς χώρους Μεσσήνης και Επιδαύρου, όπως επίσης και η έναρξη του προγράμματος «Υιοθέτησε ένα αρχαίο θέατρο», μέσω του οποίου έχουν ήδη συγκεντρωθεί σχεδόν 440.000 ευρώ για την ανάδειξη 49 αρχαίων θεάτρων. Οι μελέτες για πέντε από αυτά βρίσκονται σε στάδιο εκπόνησης ή έχουν ολοκληρωθεί.

Στο όραμα του «Διαζώματος» για την επόμενη τετραετία εντάσσεται η ανάπτυξη προγραμμάτων διαχείρισης, που θα περιλαμβάνουν και τη φροντίδα των μνημείων μετά την αποκατάστασή τους, η δημιουργία ζωνών περιβάλλοντος γύρω από τα μνημεία, αλλά και τουριστικών διαδρομών με επίκεντρο τα αρχαία θέατρα, η σύνδεση του σωματείου με ανάλογες πρωτοβουλίες και ερευνητικά προγράμματα στην Ευρώπη και η προώθηση εκπαιδευτικών δράσεων προγραμμάτων.

Το ντοκιμαντέρ για τα τέσσερα χρόνια δράσης του «Διαζώματος» είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.diazoma.gr/gr/Page-03-03-093-Video.asp.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή