ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΟ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν τόποι που δεν σου χαρίζουν απλώς μια καταγωγή, αλλά σου διδάσκουν σιωπηλά την τέχνη του βίου. Η Σύρα -το τελικό άλφα διαφοροποιεί τρυφερά εμάς τους ντόπιους από τους επισκέπτες- γνώρισε τη δόξα και την παρακμή. Στα αρχοντικά της έζησαν βιομήχανοι, εφοπλιστές και τραπεζίτες. Εραστές του θεάτρου και των γραμμάτων. Κομψευόμενοι αστοί που έφερναν αρχιτέκτονες κήπου το 1900 για τις επαύλεις τους και ονειρεύονταν τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ερμούπολης με το εξοχικό θέρετρο της Ντελαγράτσια.

Οταν η εμπορική δραστηριότητα μεταφέρθηκε στον Πειραιά, το νησί γνώρισε τη φτώχεια, τη φθορά και την απαξίωση. Ομως στάθηκε όρθιο, όπως και τα 600 νεοκλασικά του. Και ανασαίνει ξανά, θυμίζοντάς μας ότι οι Ελληνες όταν θέλουν μπορούν να κάνουν μικρά θαύματα, όπως η υπέροχη πολιτεία του Αρχιπελάγους που κτίστηκε σε 50 χρόνια.

Η φθινοπωρινή επίσκεψη στη Σύρα είναι μια επιβεβλημένη τελετουργία. Το καράβι περνάει τον τελευταίο κάβο, πριν φανεί ο Αη Νικόλας ο Πλούσιος και ο Σαν Τζόρτζης, η συνοικία Βαπόρια, το λιμάνι, τα σπίτια.

Οπως επισημαίνουν οι ιστορικοί μας, η Ερμούπολη είναι μια μαγική πύλη εισόδου στην Ελλάδα του 19ου αιώνα. Και ενσαρκώνει -ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο αστικό κέντρο- τη βούληση για πρόοδο, για φιλανθρωπία, για κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι η ιδανική μείξη των δυτικών αισθητικών αξιών και της ευζωίας της Ανατολής. Μια υπόμνηση για τον φλογερό πατριωτισμό της αστικής τάξης που έφτιαξε ορφανοτροφεία, σχολεία, λέσχες, θέατρα, όπως αρμόζει σε μια προηγμένη κοινωνία. Είναι μια πόλη που φτιάχτηκε εκ του μηδενός από πρόσφυγες από τη Χίο, την Πελοπόννησο, τη Μακεδονία, τη Μικρασία, τα Ψαρά. Και μας δίνει ώς σήμερα κουράγιο και ψυχική δύναμη για τον αντίξοο κυματισμό της ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή