Ατζέντα

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΟΡΟΣ

Το μήνυμα από την άλλη άκρη του κόσμου

Μαορί της Νέας Ζηλανδίας και κάτοικοι των νησιωτικών κρατών Κιριμπάτι και Τουβαλού της Ωκεανίας φορούν μάσκες πουλιών και καταλαμβάνουντην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, συμμετέχοντας στην πρωτοποριακή παράσταση χορού «Birds with Skymirrors». Το νέο έργο του κορυφαίου χορογράφου και ακτιβιστή Λέμι Πονιφάζιο -ιθαγενή από τα νησιά Σαμόα- πραγματεύεται θέματα όπως η ρύπανση των ωκεανών και η κλιματική αλλαγή. Απόψε και αύριο στις 8.30 μ.μ.

ΕΚΘΕΣΗ

Ο Γύζης στην καρδιά της Αθήνας

Εργα της πολυσυζητημένης δωρεάς της οικογένειας του καλλιτέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, αλλά και ελαιογραφίες, σπάνια ελαιογραφικά σχέδια και γλυπτά από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, μεταξύ των οποίων αυτές της Εθνικής Πινακοθήκης, της Εθνικής Τράπεζας, της Πινακοθήκης Αβέρωφο και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, συνθέτουν την έκθεση «Νικόλαος Γύζης: Ο μεγάλος ζωγράφος», που πραγματοποιείται στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Θεοχαράκη έως τις 3 Φεβρουαρίου 2013, σε επιμέλεια Τάκη Μαυρωτά και Κατερίνας Διδασκάλου. Εκτός από 100 και πλέον αντιπροσωπευτικά δείγματα από το σύνολο της δημιουργικής του πορείας, το αφιέρωμα στον κορυφαίο ζωγράφο του 19ου αιώνα και έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου περιλαμβάνει αφίσες, διπλώματα και αποκόμματα εφημερίδων της εποχής. Ενα μέρος από τα 196 έργα, που δώρισε η οικογένεια του Γύζη στον Δήμο Θεσσαλονίκης το 2002, εκτίθεται μόνιμα στον 2ο όροφο της Casa Bianca, στη Θεσσαλονίκη.

ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ

«Μπες στη θέση μου», από την ΑctionΑid

Τέσσερις δεκαετίες δράσης συμπληρώνει φέτος η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση ActionAid και το γιορτάζει με μία βιωματική έκθεση, που τιτλοφορείται «Μπες στη θέση μου» και βασίζεται στην εμπειρία της ομάδας Ελλήνων εθελοντών στο Κονγκελάι της Κένυας. Σήμερα και αύριο από τις 11 π.μ. οι επισκέπτες στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων μεταφέρονται στην Αφρική μέσα από προβολές ντοκιμαντέρ, έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η Αφρική μέσα από τα μάτια των εθελοντών», αυθεντικά αντικείμενα ενός αφρικανικού χωριού, βιωματικές δράσεις, καθώς και μία παράσταση χορού στο πλαίσιο της γιορτής για τους ανάδοχους παιδιού της οργάνωσης (απόψε στις 8.30). Είσοδος 2 ευρώ για τη βιωματική έκθεση και δωρεάν για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

– Απόψε στις 8.30, στο Ιδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη θα βρίσκεται ο Γερμανός ποιητής Gerhard Falkner. Παρουσιάζει και συντονίζει ο Ντίνος Σιώτης. Διαβάζει ποιήματα ο Κωνσταντίνος Τζούμας.

– Η δεύτερη ποιητική συνάντηση, που διοργανώνουν ο Κύκλος Ποιητών και ο ΟΠΑΝΔΑ, φιλοξενεί τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ., την Τζένη Μαστοράκη.

– Συμπόσιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών με θέμα «Η διαχείριση του πόνου και το τέλος της ζωής», σήμερα από τις 9.30 π.μ. στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Ελ. Βενιζέλου 70).

– Από το Εδιμβούργο έρχεται η Hidden Orchestra στο six d.o.g.s. (Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι) σήμερα στις 10 μ.μ.

– Απονομή των βραβείων μεταφρασμένης ποίησης «Αρης Αλεξάνδρου», τη Δευτέρα 12/11, στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Γκοβόστη (Ζωοδόχου Πηγής 73) στις 7 μ.μ.

– Το βιβλίο «Η γυναίκα της Βορινής Κουζίνας» της Ελένης Γκίκα (εκδ. Καλέντη) παρουσιάζεται τη Δευτέρα στις 7 μ.μ. στον χώρο των εκδόσεων (Λ. Βουλιαγμένης 70).

– Η διάλεξη του Θωμά Ταμβάκου φιλοξενείται τη Δευτέρα 12/11, στις 6 μ.μ., στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν και την έκθεση ηχογραφημάτων από το Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θ. Ταμβάκου.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Αριστομένης Κατσούλας

Grammosoma είναι ο τίτλος της έκθεσης του Αριστομένη Κατσούλα (έως 17/11 στον «Τεχνοχώρο», Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη). Οπως λέει ο ίδιος: «H αγωνία μου μπροστά στο τελάρο είναι να μπορέσω να εκφράσω τα συναισθήματά μου μ’ ένα δικό μου τρόπο (γραμμή, χρώμα, φόρμα). Πρέπει να προκαλέσω το ενδιαφέρον του θεατή, να τον εντάξω στο έργο και στον τρόπο σκέψης μου». Την έκθεση επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης Στέλλα Μουζακιώτου.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

«Μετατροπίες»

Τρεις συνθέτες του 18ου αιώνα συναντούν τρεις σύγχρονους Ελληνες δημιουργούς στην πρώτη συναυλία του κύκλου «Μετατροπίες» για τη νέα σεζόν. Η Καμεράτα, Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής ερμηνεύει σε όργανα εποχής τρία νέα έργα, που έγραψαν ειδικά γι’ αυτήν οι Γιώργος Κουμεντάκης, Περικλής Κούκος και Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθώς και χορευτικές σουίτες από όπερες των J. B. Lully, J. P. Rameau και C.W. Gluck, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου. Ως σολίστ στο έργο του Κούκου εμφανίζεται ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανός. Απόψε στις 8.30 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΘΕΑΤΡΟ

«Ο επιθεωρητής»

Το έργο του Τζον Πρίσλεϊ «Ο επιθεωρητής έρχεται» παρουσιάζεται στο Θέατρο Ιλίσια (Παπαδιαμαντοπούλου 4), σε απόδοση και σκηνοθεσία Γρηγόρη Βαλτινού και με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο στον κεντρικό ρόλο. Μαζί του στη σκηνή εμφανίζονται οι Κερασιά Σαμαρά, Μάνος Ζαχαράκος, Κώστας Βαρδασάνης κ.ά. Από Τετάρτη έως Κυριακή.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«Πολιτισμένα ζώα»

Η κωμική παράσταση «Πολιτισμένα ζώα», που παρουσιάστηκε ως work in progress στο Bob Theatre Festival 2012, επιστρέφει στο υπόγειο του Bios (Πειραιώς 84) από την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου και κάθε Πέμπτη έως Κυριακή στις 9 μ.μ. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Αγγελόπουλου. Παίζουν οι Αντώνης Γκρίτης, Σταμάτης Ζακολίκος, Μαρία Κουβίδη, Φάνης Παυλόπουλος και Αλέκα Τόμπρου. Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ.

ΣΚΗΝΗ

«Η πόρνη από πάνω»

Για δεύτερη χρονιά ανεβαίνει στο θέατρο Σφενδόνη (Μακρή 4) το έργο του Αντώνη Τσιπιανίτη «Η πόρνη από πάνω» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Πατρώνη. Πρωταγωνιστεί η Κατερίνα Διδασκάλου στον ρόλο της Ερατώς, μιας παντρεμένης γυναίκας, που τα βράδια αφουγκράζεται τους ήχους από το διαμέρισμα της πόρνης στον πάνω όροφο. Τετάρτη έως Κυριακή αυτή την εβδομάδα, Δευτέρα και Τρίτη από τις 19 Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή