Εναλλακτική «Κοκκινοσκουφίτσα» από τη Λυρική

Εναλλακτική «Κοκκινοσκουφίτσα» από τη Λυρική

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κοκκινοσκουφίτσα που θα συναντήσετε στο θέατρο Ολύμπια δεν είναι όπως τη φαντάζεστε. Δεν έχει πολλά κοινά με τις ζωγραφιές από τα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων. Τραγουδάει πολύ ωραία, δεν φοράει αποκλειστικά κόκκινα (μόνο μπότες και κόκκινη κορδέλα στο καπέλο της), είναι ανεξάρτητη, κατορθώνει να ξεγελάσει τον κακό λύκο μιλώντας του με πάθος για γλυκά, στα οποία είναι αλλεργικός.

Μια όπερα και για παιδιά. Τι ωραία ιδέα… Η Εθνική Λυρική Σκηνή επέλεξε έναν 25χρονο σκηνοθέτη, τον Δημήτρη Καραντζά, για να αφηγηθεί ένα αγαπημένο παραμύθι με μια φρέσκια ματιά. Μέχρι τις 28 Απριλίου το θέατρο Ολύμπια παρουσιάζει μια εναλλακτική «Κοκκινοσκουφίτσα», σε μια παράσταση που δεν ξεπερνά τη μία ώρα, χωρίς διάλειμμα. Μια υπερπαραγωγή με αιτία και ζωντανή ορχήστρα (της Παιδικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής).

Ιδανικές συνθήκες για να γνωρίσουν τα παιδιά τι σημαίνει λυρικό θέατρο. Με στοιχεία πρόζας και όπερας για να μπορούν να παρακολουθήσουν όλες οι ηλικίες. Το σκηνικό εντυπωσιακό. Πράσινο, καταπράσινο, με υπερμεγέθεις γλάστρες, τα κοστούμια των πρωταγωνιστών ρετρό και καλαίσθητα.

Το έργο του Σίμουρ Μπάραμπ, το οποίο βασίζεται στο γνωστό παραμύθι του Σαρλ Περό, αλλάζει τις ισορροπίες. Ο λύκος είναι πιο ευάλωτος από ποτέ, η Κοκκινοσκουφίτσα όχι όσο ονειροπόλα όσο την έχουμε συνηθίσει, η μητέρα σε υστερία σαν κόμικ, η γιαγιά υπερκινητική και ζαβολιάρα, ο ξυλοκόπος πανταχού παρών, η παράσταση είναι στημένη σαν παιδική φάρσα. Σαν μιούζικαλ με στοιχεία κομεντί.

Διότι δεν είναι ο λύκος εκείνος που τρομοκρατεί την Κοκκινοσκουφίτσα, αλλά εκείνη που κατορθώνει να τον εξουδετερώσει μιλώντας του για καραμέλες και γλυκά, που τον κάνουν να χάσει τελείως την όρεξη του. Ενα διαχρονικό στόρι για τη φυγή από το σπίτι, γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις.

Ακριβώς επειδή το έργο θα παίζεται μέχρι τα τέλη Απριλίου, κρίθηκε αναγκαία η τριπλή διανομή. Ετσι, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις ποιοι θα βρίσκονται πάνω στη σκηνή. Αρα είναι μια παράσταση που σίγουρα μπορείς να παρακολουθήσεις παραπάνω από μία φορά, με τις τιμές των εισιτηρίων να κυμαίνονται από 10 έως 25 ευρώ. Και να διακρίνεις άλλες αποχρώσεις του κόκκινου.

Πώς τα ξέρω όλα αυτά; Ημουν εκεί στην πρεμιέρα. Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ. Η καλύτερη έκπληξη ήταν τα γλυκά που μας περίμεναν στην έξοδο: ρυζόγαλο από τον Βάρσο, καραμέλες και ζαχαρωτά, τάρτες με φράουλες, όλα τα γλυκά που ακούγονταν στη διάρκεια της παράστασης και έκαναν τον λύκο να παραλύει. Φεύγοντας, τα παιδιά της παρέας τραγουδούσαν «είμαι ο λύκος, χο, χο, χο» και «μη-τέ-ρα» με τρίλιες ή κρεσέντο. Και δεν έφταιγε μόνο η ζάχαρη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή