Τόποι εγκλημάτων και συμπάθεια

Τόποι εγκλημάτων και συμπάθεια

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος θα το έλεγε πως σε τέτοιες δύσκολες εποχές οι λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας θα ζούσαμε την πιο καλή μας περίοδο; Κι όμως, στο κέντρο της πόλης, σαν καλοκρυμμένα μυστικά, βρίσκονται τρεις αθηναϊκοί χώροι στους οποίους τα εγκλήματα είναι καθημερινή απόλαυση και συνοδεύονται εξαιρετικά με καφέ, ποτό και καλή μουσική.

Εγκλήματα ή ποιήματα;

Η οδός Αγίας Ειρήνης είναι παράξενος δρόμος. Ξεκινάει ως Καραγεώργη Σερβίας και κατηφορίζοντας αλλάζει προσωπικότητα και ονόματα: Περικλέους, Αθηναΐδος, τελικά Αγίας Ειρήνης κοντά στην ομώνυμη εκκλησία. Υπάρχει ελκυστικότερο σκηνικό για μια αστυνομική ιστορία;

Το art bar «Poems ‘n Crimes» των εκδόσεων Γαβριηλίδη, αλλιώς «Ποιήματα και Εγκλήματα» όπως το βάφτισε ο Πέτρος Μάρκαρης, βρίσκεται στον αριθμό 17. Στεγάζεται σε ένα σπίτι του 1850 με φαρδείς τοίχους και μια κρυφή αυλή. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Γαβριηλίδη: στον επάνω όροφο βρίσκεται η ποίηση και στο ισόγειο τα αστυνομικά μυθιστορήματα. Η συλλογή βιβλίων που απλώνεται στα ράφια δεν περιλαμβάνει μόνο δικούς τους τίτλους, αν και ο συγκεκριμένος οίκος έχει ειδικότητα στα δύο παραπάνω λογοτεχνικά είδη. Ο Πέτρος Μάρκαρης είναι βασικός συγγραφέας τους από το 1995, και εδώ το καλοκαίρι που μας πέρασε γιόρτασε ο Τζίμμυ Κορίνης, ο τελευταίος διευθυντής της θρυλικής «Μάσκας», την έκδοση του μυθιστορήματός του «Η τρίτη ψήφος». Ο ίδιος ο Σάμης Γαβριηλίδης δηλώνει πιστός αναγνώστης αστυνομικών μυθιστορημάτων, γι’ αυτό είναι σε θέση να εντοπίζει στην αγορά δυσεύρετους τίτλους. Για όποιον λοιπόν ψάχνει παλιά και νεότερα αστυνομικά μαργαριτάρια, το «Poems ‘n Crimes» είναι ο καλύτερος τόπος. Μπορείτε να πάρετε στο τραπέζι σας οποιοδήποτε βιβλίο από τα ράφια σάς αρέσει, να το ξεφυλλίσετε και να το αφήσετε πίσω στη βιβλιοθήκη φεύγοντας, ή να το αγοράσετε. Το βιβλιοπωλείο λειτουργεί καθημερινά 9 π.μ. – 9 μ.μ., ενώ το μπαρ συνεχίζει μέχρι αργά το βράδυ και το Σαββατοκύριακο. Για περισσότερες πληροφορίες www.poemsandcrimes.gr

Εκλεκτικές συγγένειες

Το Jazz Point είναι ένα καφέ-μπαρ που δημιουργήθηκε από αγάπη στην τζαζ μουσική με τη συνεργασία της εκδοτικής ομάδας του μακροβιότατου, κλασικού πλέον, περιοδικού «Jazz & Τζαζ». Επειδή όμως ο Σάκης Παπαδημητρίου, μουσικός και συγγραφέας, ιδρυτής του περιοδικού και κριτικός της στήλης «Τζαζ και Λογοτεχνία», έχει αδυναμία στα καλογραμμένα εγκλήματα, οι βιβλιοθήκες του καφέ εμπλουτίστηκαν με μια συλλογή αστυνομικών τίτλων. Το Jazz Point είναι όμορφα βολεμένο μέσα σε μια στοά -στην οδό Ακαδημίας κοντά στη Βουκουρεστίου- και διαθέτει την ατμόσφαιρα και τις χάρες ενός νουάρ μυθιστορήματος: τζαζ ήχους, κουλ θαμώνες, δυνατό καφέ και καθαρά ποτά. Στις βιβλιοθήκες που ντύνουν τους τοίχους του δίπλα στα τεύχη του περιοδικού Jazz & Τζαζ, τα cd και τα βινύλια, η αστυνομική λογοτεχνία βρήκε τη θέση της και το κοινό της. Αλλωστε, όπως μας είπε ο ιδιοκτήτης του, Νίκος Μαργαρίτης, «η τζαζ και τα αστυνομικά έχουν δεσμό». Και εδώ μπορείτε να αγοράσετε ή απλώς να διαβάσετε το βιβλίο που διαλέξατε από το ράφι καθώς απολαμβάνετε τον καφέ σας και την εξαιρετική μουσική, επιλεγμένη από τον συν-εκδότη και διευθυντή του «Jazz & Τζαζ» Γιώργο Χαρωνίτη. Ανοιχτά καθημερινά από τις 7.30 π.μ. – 11 μ.μ. και το Σάββατο έως τις 5 μ.μ.

Η Λέσχη Αναγνωστών Αστυνομικής Λογοτεχνίας συναντιέται τα τελευταία 5 χρόνια μία φορά τον μήνα, κάθε Πέμπτη 7 μ.μ. – 9 μ.μ. ανελλιπώς. Τόπος συνάντησης είναι ο Πολυχώρος των εκδόσεων Μεταίχμιο, που υποστήριξε από την αρχή τη δημιουργία της συγκεκριμένης βιβλιόφιλης ομάδας.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, τα 7 μέλη της λέσχης έγιναν 35, και είναι στην πλειονότητά τους γυναίκες. Εκατόν δέκα βιβλία έχουν συζητηθεί μέχρι τώρα από την ομάδα και η ατζέντα της επιλογής του επόμενου τίτλου καθορίζεται από τα ίδια τα μέλη της λέσχης με τη βοήθεια του Αντώνη Γκόλτσου, συντονιστή και μέλους της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

Αν σας ενδιαφέρει να γίνετε μέλος της Λέσχης Αναγνωστών Αστυνομικής Λογοτεχνίας, αναζητήστε την ημερομηνία της επόμενης συνάντησης στο site των εκδόσεων www.metaixmio.gr και περάστε από τον Πολυχώρο, Ιπποκράτους 118.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή