Η αγορά του πολιτισμού προσαρμόζεται

Η αγορά του πολιτισμού προσαρμόζεται

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσείς τι θα κάνετε απόψε; Σινεμά; Θέατρο; Οπερα; Κάποια μουσική σκηνή ή club; Η αθηναϊκή νύχτα, χωρίς φρένο στην προσφορά επιλογών για αναψυχή και διασκέδαση, αρνείται να συνθηκολογήσει με το κλίμα ηττοπάθειας και πεσιμισμού. Με εξαίρεση τις μεγάλες πίστες, η αγορά του πολιτισμού εμφανίζει αξιοσημείωτες αντοχές και, κυρίως, προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες. Παραπονιόμαστε ότι οι τιμές στα είδη ευρείας κατανάλωσης δεν λένε να μειωθούν όσο θα θέλαμε, αλλά είναι επίσης γεγονός ότι η βραδινή έξοδος γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο οικονομική.

Για να είμαστε δίκαιοι, η αποκλιμάκωση των τιμών δεν είναι σε όλους τους χώρους ευθύγραμμη και ισοδύναμη. Δεν ζούμε στη Βόρεια Κορέα και οι προσαρμογές ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα της αγοράς. Για παράδειγμα, οι πρωτοβουλίες υπήρξαν στην αρχή θεαματικότερες στον χώρο των κινηματογραφικών αιθουσών. Κι αυτό γιατί η μεγάλη πτώση των εισιτηρίων στα μούλτιπλεξ (στους πρώτους μήνες του 2011 κυμάνθηκε στο 30% για να ισορροπήσει αργότερα μέσα στην περασμένη χρονιά στα επίπεδα του -10%) «τρόμαξε» τους τρεις μεγάλους παίκτες (Ster, Odeon, Village) που κινήθηκαν άμεσα. Πρώτα η Ster και στη συνέχεια και οι άλλες δύο εταιρείες έσπευσαν να χαμηλώσουν σημαντικά τις τιμές ρίχνοντας το «κανονικό» εισιτήριο στα 6,50 (Ster), στα 7 (Village) και στα 7,50 ευρώ (Odeon). Ο ανταγωνισμός ώθησε και τους μεμονωμένους αιθουσάρχες σε ανάλογες κινήσεις. Σήμερα το πιο φθηνό εισιτήριο για όλες τις ημέρες της εβδομάδας θα το βρείτε στον κινηματογράφο «Τιτάνια» της οδού Πανεπιστημίου, που πέρασε στη διαχείριση της σινεφίλ εταιρείας διανομής New Star: 5 ευρώ. Οικονομικά κινούνται η «Ελλη» και το «Τριανόν», που όρισαν γενική είσοδο στα 6 ευρώ. Αν πάμε σε κατηγορίες με κριτήριο την ημέρα, το πιο οικονομικό εισιτήριο στο λεκανοπέδιο προσφέρεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στην αίθουσα του «Gazarte» στο Γκάζι με μόλις 4,50 ευρώ. Σε γενικές γραμμές στις περισσότερες αίθουσες (μεμονωμένες και μη) προσφέρεται ειδικό τιμολόγιο για όσους προτιμήσουν τις λιγότερο εμπορικές ημέρες της εβδομάδας, κυρίως Δευτέρα με Τετάρτη.

Στο θέατρο, η κατάσταση εμφανίζεται πιο σύνθετη. Θα βρούμε έναν γενικά αποδεκτό μέσον όρο για τις παραδοσιακές σκηνές της πρωτεύουσας, στην περιοχή των 18 – 20 ευρώ. Υπάρχουν θέατρα που ακολουθούν μια σταθερά χαμηλή τιμολογιακή πολιτική όπως το Θέατρο του Νέου Κόσμου, όπου δεν θα βρείτε εισιτήριο ακριβότερο των 15 ευρώ. Το «Παλλάς» είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία, με τις τιμές για το μιούζικαλ «Σικάγο» να αρχίζουν από τα 15 και να φτάνουν τα 50 ευρώ. Μεγάλη γκάμα και στα εισιτήρια της Λυρικής Σκηνής, της Στέγης, του Μεγάρου Μουσικής και του Μπάντμιντον. Για να δείτε τη «Μανόν Λεσκώ» το πιο οικονομικό εισιτήριο είναι στα 20 ευρώ. Πάντως, όλα τα εισιτήρια της παράστασης της Τετάρτης 14 Νοεμβρίου διατίθενται με έκπτωση 15% λόγω της κοινωνικής πολιτικής της ΕΛΣ.

Στις παιδικές σκηνές «κατεβαίνουμε» κοντά στην περιοχή των 10 ευρώ, αν και ορισμένα θέατρα χρεώνουν σχετικά αυξημένο αντίτιμο για τους ενηλίκους συνοδούς των παιδιών.

Στον χώρο της κλασικής μουσικής οι τιμές αρχίζουν από τα 10 ευρώ, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κινητικότητα στις αυτοσχέδιες, σε πολλές περιπτώσεις, live σκηνές όπου τα σχήματα εμφανίζονται χωρίς εισιτήριο στην πόρτα ή το εισιτήριο περιλαμβάνει και τη χρέωση ενός ποτού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή