Ατζέντα

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΥΣΙΚΗ

Αφιέρωμα στον πιανίστα Γκλεν Γκουλντ

Στις ηχογραφήσεις του μπορεί κανείς να ακούσει το εμμονικό μουρμουρητό του καθώς ερμηνεύει Μπαχ, ή το αγαπημένο του καρεκλάκι να τρίζει. Η μορφή του ενέπνευσε συγγραφείς όπως ο Τόμας Μπέρνχαρντ. Ο λόγος για τον Γκλεν Γκουλντ, τον Καναδό βιρτουόζο του πιάνου, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια. Με αφορμή αυτή την επέτειο, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών διοργανώνεται σειρά εκδηλώσεων τη Δευτέρα 19 και την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, με συναυλία, προβολή ντοκιμαντέρ, συζήτηση, παρουσίαση νέου βιβλίου από τις εκδόσεις Νεφέλη, και με τη συμμετοχή της σολίστ Μαρίκας Μπουρνάκη, του James Oestreich, μουσικοκριτικού των New York Times και του Κώστα Πηλαβάκη, Senior Vice President Classical A+R της Universal Music Group International. Συντονίζει ο Χρήστος Καρράς, εκτελεστικός διευθυντής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

ΕΚΘΕΣΗ

Ενενήντα δελτάρια από τη Σμύρνη

Αφιερωμένη στα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή είναι η εικαστική έκθεση «90 επιστολικά δελτάρια από τη Σμύρνη» που παρουσιάζεται έως 18/12 στην ανανεωμένη Ianos Αίθουσα Τέχνης (Σταδίου 24) υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της «Μικρής Αρκτου», υπό την επιμέλεια της Ιριδας Κρητικού και υπό την αιγίδα της Ενώσεως Σμυρναίων.

Στην έκθεση συμμετέχουν 77 εικαστικοί καλλιτέχνες, ο καθένας από τους οποίους έχει κάνει τη δική του δημιουργική πρόταση. Κοινό χαρακτηριστικό των έργων, το μικρό μέγεθος, σαν καρτ ποστάλ (15Χ21 εκατ.), που το ένα δίπλα στο άλλο τείνουν να δημιουργήσουν ένα παλίμψηστο μνήμης και εσωτερικής ματιάς πάνω σε ένα τραγικό κεφάλαιο της νεώτερης ιστορίας μας. Τα έργα δημιουργήθηκαν ως ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη μιας πόλης, που εξακολουθεί και προκαλεί έντονα συναισθήματα.

Δυστυχώς, δεν επαρκεί ο χώρος να αναφέρουμε όλα τα ονόματα των καλλιτεχνών. Αξίζει να δείτε τα έργα από κοντά.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Γιαν Φαμπρ, ίδια παράσταση μετά 30 χρόνια

Οκτώ ολόκληρες ώρες θα διαρκέσει αύριο Κυριακή η παράσταση του Γιαν Φαμπρ στο Μέγαρο Μουσικής, με τον εντυπωσιακό τίτλο «Αυτό είναι το θέατρο όπως ελπίζαμε και όπως θα περιμέναμε να είναι».

Είναι μια παράσταση που χαρακτηρίζεται μαραθώνιος εικονοκλαστικού θεάτρου, μια ιστορική παράσταση ανατροπής, με την οποία ο Γιαν Φαμπρ «απελευθερώνει το θέατρο από τη σύμβαση της μίμησης, της αναπαράστασης, του νοήματος». Ενα έργο στο οποίο παίρνουν μέρος τέσσερις άνδρες και πέντε γυναίκες, και οι θεατές θα μπορούν να βγαίνουν και να μπαίνουν από την αίθουσα. Η παράσταση απευθύνεται σε θεατές από 16 ετών και πάνω.

Είναι η δεύτερη παράσταση που φέρνει στο Μέγαρο ο Βέλγος καλλιτέχνης, τις οποίες παρουσιάζει αφιλοκερδώς.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

– Το βιβλίο του Δημήτρη Μίγγα «Πλωτά νησιά» παρουσιάζεται τη Δευτέρα, 19/11, στις 8 μ.μ., στον Πολυχώρο των εκδόσεων Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118). Θα μιλήσουν οι Σ. Δημητρίου, Β. Χατζηβασιλείου.

– Απόψε, στο Gazarte (Βουτάδων 32-34, Γκάζι) ο Σταύρος Λάντσιας και τα Krotala. στις 10 μ.μ.

– Το βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου «Εκ Πειραιώς» παρουσιάζεται τη Δευτέρα, 19/11, στις 8.30 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο PassPort (Καραΐσκου 119, πλ. Κοραή). Θα μιλήσουν οι Κ. Γεωργουσόπουλος, Γ. Κιμούλης.

– Κυριακή (18/11) πρωί στο Μέγαρο, στις 11.30 π.μ., με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων.

– Με αφορμή την έκδοση του τόμου «Αρχαιολογία-Πελοπόννησος» διοργανώνεται τη Δευτέρα, 19/11, στις 7 μ.μ., εκδήλωση στον χώρο των εκδόσεων Μέλισσα (Σκουφά 58). Θα προλογίσει ο καθηγητής Χρίστος Ντούμας.

– «Σύγχρονες μορφές εγκληματικότητας και οι νέοι ρόλοι του Εισαγγελέα» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής, την Τρίτη 20/11, στις 7 μ.μ.

– Η μουσική παράσταση «Το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια» παρουσιάζεται αύριο Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (Κυδαθηναίων 17, Πλάκα).

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Τζιμ το τζιτζίκι

Για δεύτερη χρονιά επιστρέφει στο θέατρο Ζίνα (Λεωφ. Αλεξάνδρας 74) η παιδική παράσταση του Ευγένιου Τριβιζά «Ο Τζιμ το τζιτζίκι και η συμμορία του μονόφθαλμου τυφλοπόντικα», σε σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου και μουσική Γιάννη Ζουγανέλη. Από αύριο και κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Χρήστος Καρακέπελης

Αφιέρωμα στον Ελληνα κινηματογραφιστή Χρήστο Καρακέπελη διοργανώνει το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91α, Κυψέλη). Στις 22 Νοεμβρίου θα προβληθεί η βραβευμένη ταινία του «Πρώτη Υλη» (2011), αποτέλεσμα της επταετούς έρευνάς του πάνω στους ρακοσυλλέκτες με τα τρίκυκλα, και στις 23 Νοεμβρίου το ντοκιμαντέρ «Το σπίτι του Κάιν» (2001), με ήρωες έξι καταδικασμένους για φόνο. Ωρα έναρξης 8 μ.μ. Και τις δύο ημέρες θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Δημοσθένης Κοκκινίδης

Η συγκυρία δεν είναι τυχαία. Στο Εθνικό Θεάτρο παρουσιάζεται η «Οδύσσεια» κατά Μπομπ Γουίλσον, και απέναντι, στο Μέγαρο Εϋνάρδου του ΜΙΕΤ εγκαινιάζεται στις 22/11 η έκθεση έργων του Δημοσθένη Κοκκινίδη βασισμένη ακριβώς στο έπος του Ομήρου. Ενα παραμύθι που εκτυλίσσεται σε πάνω από 110 έργα και είναι καρπός 20 χρόνων… Οσο η «Οδύσσεια»!

ΒΙΒΛΙΟ

Route 66

Το βιβλίο «My66» της Μαρούσκας Τριαντάρη (γραφή/φωτογραφίες) και του Νίκου Μπόγδανου (καλλιτεχνική επιμέλεια/εικονογράφηση) παρουσιάζεται αύριο Κυριακή, ώρα 6 μ.μ., στο Gazarte. Αυτό το πολύ ιδιαίτερο, ταξιδιωτικό βιβλίο, που διατρέχει τη ραχοκοκαλιά των ΗΠΑ και συνδυάζει την περιπλάνηση, την εμπειρία και την εικαστική προέκταση του λόγου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Withink.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Χάνσελ και Γκρέτελ

Δεύτερη παράσταση αύριο Κυριακή στην Knot Gallery (Μιχαλακοπούλου 206, είσοδος από Πύρρου) για το παραμύθι των αδελφών Γκριμ. Και θα είναι η δεύτερη φορά που θα ανέβει στη σκηνή, ως αφηγήτρια, η μεταφράστρια των παραμυθιών Γκριμ, Μαρία Αγγελίδου, για να αφηγηθεί την ιστορία των δύο παιδιών. Εναρξη, 11 π.μ. Επόμενη παράσταση, 25/11

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή