ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Ομπάμα ψηφίζουν «Πύργο του Ντάουντον»

Μπορεί ο Μπάρακ Ομπάμα να εργαζόταν πυρετωδώς το τελευταίο διάστημα για την επανεκλογή του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, όμως η τηλεόραση ως μέσο ψυχαγωγίας και συγκεκριμένα οι σειρές μυθοπλασίας δεν έλειψαν από το καθημερινό πρόγραμμά του. Αλλωστε έχει παραδεχθεί δημόσια ότι η οικογένειά του λατρεύει να βλέπει το «Μodern Family», ενώ ο ίδιος είναι φανατικός τηλεθεατής του «Ηomeland» και του «Βoardwalk Empire». Ωστόσο, φήμες των τελευταίων ημερών θέλουν τη Πρώτη Κυρία της Αμερικής να πιέζει για την αποκλειστική διάθεση του τρίτου κύκλου της παραδοσιακής βρετανικής σειράς εποχής «Πύργος του Ντάουντον» που μόλις ολοκληρώθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Sun» η Μισέλ Ομπάμα έφτασε στο σημείο να «παρακαλέσει» ιθύνοντες του ITV για τα DVD του τρίτου κύκλου της σειράς πριν από την επίσημη έναρξή του στην Αμερική στις 6 Ιανουαρίου του 2013. Πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα: «Γνωρίζουμε ότι η σειρά είναι πολύ δημοφιλής στην Αμερική. Εχουμε ακούσει ότι οι Ομπάμα το παρακολουθούν, αλλά εξεπλάγημεν ευχάριστα όταν κάποιος από το γραφείο της Πρώτης Κυρίας επικοινώνησε μαζί μας για τα νέα επεισόδια της σειράς».

Ο «Πύργος του Ντάουντον» αποτελεί κατά γενική ομολογία ένα από τα αριστουργήματα της μικρής οθόνης. Εχει κερδίσει «Χρυσές Σφαίρες» και δεκάδες βραβεία, ενώ καθηλώνει περισσότερους από 15 εκατ. τηλεθεατές ανά επεισόδιο. Τον Σεπτέμβριο του 2011, η σειρά κατέκτησε μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως η σειρά που δέχθηκε παγκοσμίως τις περισσότερες θετικές κριτικές της χρονιάς. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη σειρά στη βρετανική τηλεόραση που κερδίζει ποτέ αυτό το βραβείο.

Στη χώρα μας προβάλλεται από την κρατική τηλεόραση κάθε Δευτέρα βράδυ χωρίς διακοπή για διαφημίσεις, προσελκύοντας κατά μέσον όρο 460.000 τηλεθεατές για τα έξι πρώτα επεισόδια (πηγή ένθετο τηλεοπτικό «Καθημερινής»). Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η επιλογή των υπευθύνων της ΕΡΤ να κόψουν μια σκηνή από το πρώτο επεισόδιο διάρκειας λίγων δευτερολέπτων στην οποία ένας υπηρέτης φιλάει έναν δούκα στο στόμα. Αραγε τι θα σκεφτόταν για τη χώρα μας αν το μάθαινε ο Ομπάμα, ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος γάμου των ομοφυλοφίλων;