Μυστικά παράθυρα σ’ έναν κόσμο οριστικά χαμένο

Μυστικά παράθυρα σ’ έναν κόσμο οριστικά χαμένο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διανοούμενοι και σταρ, πρίγκιπες και πυγμάχοι, υποψήφιες σε διαγωνισμούς ομορφιάς και στρατιώτες του Δημοκρατικού Στρατού, μηχανές και αεροπλάνα των αρχών του 20ού αιώνα, ιστορικά γεγονότα, όπως οι δολοφονίες των πρωθυπουργών Καναλέχας και Εδουάρδο Δάτο, και σκηνές καθημερινότητας στην Ισπανία πριν και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.

Οι φωτογραφίες του Λουίς Ραμόν Μαρίν λειτουργούν ως μυστικά παράθυρα σ’ έναν οριστικά χαμένο, αλλά και απρόσμενα «ζωντανό» κόσμο. Σε κάποιες από αυτές, ο ίδιος ο φωτογράφος επιδεικνύει τη δύναμή του ή επιχειρεί επικίνδυνα ακροβατικά μπροστά στον φακό, αποκαλύπτοντας μια προσωπικότητα με χιούμορ και διάθεση για περιπέτεια. Σε άλλες, διανθίζει την πιστή απεικόνιση της πραγματικότητας με σχεδόν ανεπαίσθητες «πινελιές», που παραπέμπουν σε διάσημα έργα τέχνης. Μια διοργάνωση του Ινστιτούτου Θερβάντες και του Ιδρύματος Πάμπλο Ιγκλέσιας, η περιοδεύουσα έκθεση «Μαρίν» περιλαμβάνει 60 εικόνες, επιλεγμένες ανάμεσα σε πάνω από 18.000 διαφάνειες και αρνητικά, που συνθέτουν το τεράστιο αρχείο του πρωτοπόρου Ισπανού.

Γεννημένος στη Μαδρίτη το 1884, σε ηλικία 24 ετών, ο Λουίς Ραμόν Μαρίν εγκατέλειψε τη δουλειά του δημοσίου υπαλλήλου για να εργαστεί ως φωτορεπόρτερ. Επί 30 χρόνια δημοσίευε πάνω από χίλιες φωτογραφίες ετησίως στην ισπανική εφημερίδα Informaciones και συνεργαζόταν με όλα τα εικονογραφημένα περιοδικά της εποχής, όπως επίσης και με τον Εθνικό Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών της Ισπανίας. Χωρίς να περιορίζεται σε μία θεματική, φωτογράφισε με εξίσου υψηλή αισθητική και προσοχή στη λεπτομέρεια τη βασιλική οικογένεια -έχοντας εξασφαλίσει πρόσβαση στις ιδιωτικές στιγμές της ως μόνιμος φωτογράφος του παλατιού- μέλη της αριστοκρατίας, πολιτικούς, καλλιτέχνες, αθλητές και «κοινούς θνητούς», ενώ θεωρείται ότι συνέβαλε στην καθιέρωση της αεροφωτογραφίας. Με την έναρξη του Εμφυλίου, επικέντρωσε την προσοχή του εκεί, απαθανατίζοντας πρόσφυγες, κατεστραμμένες πόλεις και πεδία μαχών, καθώς και εικόνες της καθημερινής ζωής στην πολιορκημένη Μαδρίτη.

Ωστόσο, η συστηματική ενασχόλησή του με τον Εμφύλιο είχε ως αποτέλεσμα το όνομά του να περάσει στη λήθη μετά την επικράτηση του Φράνκο. Ευτυχώς, η σύζυγος και η κόρη του φρόντισαν για τη διατήρηση του πολύτιμου αρχείου -κρύβοντάς το σε έναν τοίχο του σπιτιού τους- και μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το δώρισαν στο Ιδρυμα Ιγκλέσιας. Σήμερα, ο Μαρίν θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους φωτορεπόρτερ στον κόσμο.

Η περιοδική έκθεση «Μαρίν», που έχει ήδη παρουσιαστεί στο Βερολίνο, το Βουκουρέστι, το Δουβλίνο και άλλες πόλεις, θα παραμείνει στον χώρο του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας (Μητροπόλεως 23) έως τις 21 Δεκεμβρίου. Είσοδος ελεύθερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή