Σε πρωτο πλανο…

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

…Η σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με το κοινό της Αυστρίας χρονολογείται ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Ιστορικές έχουν χαρακτηριστεί οι συναυλίες του με το «Mauthausen» μέσα στο ίδιο το στρατόπεδο συγκεντρώσεως που έδωσε και τον τίτλο στο έργο. Τα τέσσερα τραγούδια του τραγουδήθηκαν τότε στα ελληνικά από τη Μαρία Φαραντούρη, στα γερμανικά από την Gisela May και στα εβραϊκά από την Εβραία τραγουδίστρια Ελινόαρ Μοάβ σε μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση μνήμης για τα χιλιάδες θύματα των ναζί, μεταξύ των οποίων ήταν και 4.000 περίπου Ελληνες. Στη συναυλία που δόθηκε χθες στο κατάμεστο Konzerthaus της Βιέννης με «Theodorakis Classics in Vienna» παρουσιάστηκαν συμφωνικά έργα του από τη Συμφωνική Ορχήστρα Wiener Kammer Orchester, τη Χορωδία Wiener Singakademie που συνοδεύεται από μεγάλη Παιδική Χορωδία (Gumpoldskirchner Spatzen) και τον μαέστρο Stefan Vladar. Παρουσιάστηκε το έργο «Requiem», που βασίζεται σε κείμενα του Ιωάννη Δαμασκηνού, ενώ στο πρώτο μέρος της συναυλίας παρουσιάστηκε το τρίτο μέρος της 3ης Συμφωνίας του Θεοδωράκη (3 βυζαντινοί ύμνοι – Καβάφης) και η Μαρία Φαραντούρη ερμήνευσε το «Μauthausen».

…Ενας από τους πιο σημαντικούς καραγκιοζοπαίχτες της μεταπολεμικής περιόδου, ο Γιάνναρος πέθανε την Τετάρτη στην Πάτρα σε ηλικία 81 ετών. Ο Γιάνναρος (Γιάννης Μουρελάτος) πρωτοβρέθηκε πίσω από τον μπερντέ στα 17 του χρόνια στην Πάτρα πλάι στον θρυλικό Ορέστη (Ανέστη Βακαλόπουλο). Επί δεκαετίες έδινε παραστάσεις στο ιστορικό θέατρο «Ρεκόρ» στην πλατεία Μαρούδα, καθώς και σε πόλεις και χωριά της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας. Φημιζόταν για τις έξοχες μιμήσεις και τους σπιρτόζικους διαλόγους του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή