Σε πρωτο πλανο…

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

…Οσοι παρευρεθούν αύριο, στις 11 το πρωί, στο Α΄ Νεκροταφείο, στο ετήσιο μνημόσυνο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, θα μοιραστούν το ίδιο συναίσθημα, της πολύ κοντινής απουσίας. Λείπει ο Θ. Αγγελόπουλος. Οχι μόνο στους οικείους του, αλλά και στο κοινό που παρακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια τις ταινίες του και τις απόψεις του για τον κινηματογράφο, την τέχνη, την πολιτική. Από τις 24 έως τις 30 Ιανουαρίου, 10 αθηναϊκές αίθουσες (Δαναός, Ατλαντίς, Μικρόκοσμος, Πτι Παλαί κ.ά.), τα Ster Cinemas στη Θεσσαλονίκη και το Χατζηγιάννειο στη Λάρισα θα φιλοξενήσουν τις ταινίες του (με αγγλικούς υπότιτλους). Ενα πλήρες ταξίδι στο κινηματογραφικό σύμπαν του δημιουργού. Το πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο.

…Εδώ και δύο χρόνια ο συγγραφέας Παύλος Μάτεσις δίνει τη μάχη για τη ζωή, στην κλινική όπου νοσηλεύεται, έπειτα από βαρύτατο εγκεφαλικό που υπέστη παρακολουθώντας μια παράσταση στο Θέατρο Τέχνης. Από την περασμένη Τρίτη, ο συγγραφέας της πολυμεταφρασμένης «Μητέρας του σκύλου» νοσηλεύεται σε εντατική μονάδα, δίνοντας για μία ακόμη φορά μια δύσκολη μάχη για τη ζωή του. Ευχόμαστε να τα καταφέρει…

…Εχει δώσει, ιδιαίτερα στη φόρμα του διηγήματος αλλά και στην ποίηση, σπουδαία κείμενα ο Αργύρης Χιόνης, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή πριν από ένα χρόνο ανήμερα τα Χριστούγεννα. Ομως, οι πολλοί του φίλοι δεν τον ξέχασαν. Ετσι, από χθες, παρουσιάζεται στα Χανιά, από την Εταιρεία Θεάτρου «Μνήμη», η παράσταση «Ακίνητος στου ποταμού την κοίτη». Πρόκειται για σκηνική προσέγγιση της ποίησης του Αργύρη Χιόνη, που συνδυάζει την προβολή μιας ταινίας με την ερμηνεία ποιημάτων από έναν ηθοποιό. Η σκηνοθεσία, η επιλογή και η ερμηνεία των ποιημάτων που απαρτίζουν την παράσταση, είναι του Μιχάλη Βιρβιδάκη. Αν βρεθείτε στα Χανιά αυτές τις μέρες, μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, μπορείτε να δείτε την παράσταση.

…Συγγραφέας, λαογράφος, ζωγράφος και άνθρωπος της προσφοράς ήταν ο Μάνος Φαλτάιτς, ο οποίος πέθανε τον περασμένο μήνα σε ηλικία 74 ετών. Ηταν ο ιδρυτής του ομώνυμου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου στη Σκύρο. Γεννημένος στην Αθήνα το 1938, γιος του δημοσιογράφου, συγγραφέα και ερευνητή Κώστα Φαλτάιτς,πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Σκύρο, όπου έζησε την ιταλική κατοχή και τις αρχές του εμφύλιου πολέμου. Το 1947 ήρθε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Από τα πρώτα κιόλας φοιτητικά του χρόνια, ανέπτυξε σημαντικότατη πολιτική δράση, οργανώνοντας και δημιουργώντας το μεταπολεμικό φοιτητικό κίνημα.

…Μια «χιονισμένη» έκπληξη που θα μας έρθει όμως την άνοιξη (!) είναι η επανεμφάνιση του διάσημου Ρώσου κλόουν Slava Polunin με την παράσταση «Slava’s Snowshow», στις αρχές Μαρτίου στο Παλλάς και αμέσως μετά στη Θεσσαλονίκη. Ενα οικογενειακό, «διαδραστικό» θέαμα σε ένα περιβάλλον ποιητικό που προκαλεί μια αληθινή χιονοθύελλα στο θέατρο! Δεκατέσσερις βραδιές θα δοθούν συνολικά και η προπώληση έχει ήδη αρχίσει (τηλ. 210-32.13.100)…

… Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στην Κωνσταντινούπολη, θα φιλοξενηθεί από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 17 Φεβρουαρίου η έκθεση φωτογραφίας της Αθηνάς Καζολέα με τίτλο «Θραύσματα παρουσίας στα χάνια της Κωνσταντινούπολης», που αποτελεί παραγωγή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και διοργανώνεται σε συνεργασία με το γενικό προξενείο της Ελλάδας. Η φωτογράφος περιηγήθηκε στα παλιά οθωμανικά χάνια της Πόλης, εκεί όπου τα ίχνη του παρελθόντος συνυπάρχουν με εικόνες του σήμερα, αποτυπώνοντας με τον φακό της μικρές ιστορίες και στιγμές καθημερινότητας.

…Την Πέμπτη βγαίνει στους κινηματογράφους η πολυαναμενόμενη παραγωγή «Λίνκολν», που υπογράφει σκηνοθετικά ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και η οποία είναι υποψήφια για 12 Οσκαρ. Και την άλλη Παρασκευή, 1η Φεβρουαρίου, ο Απόστολος Δοξιάδης, με αφορμή την προβολή της ταινίας, θα κάνει μια ανάγνωση της ρητορικής του μεγάλου Αμερικανού προέδρου με ιδιαίτερη έμφαση στην αγάπη του Λίνκολν για τον Ευκλείδη, και θα δείξει πώς ειδικά στην πιο διάσημη ομιλία του, το περίφημο Gettysburg Address, ο Λίνκολν αποκαλύπτει μια βαθιά, διαισθητική κατανόηση της ευκλείδειας μεθόδου, που οι μελετητές μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή