ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απάχηδες στο «Κακογιάννη»

Τους «Απάχηδες των Αθηνών» παρουσίασε η «Ραφή», μία ακόμα νεανική ομάδα μουσικού θεάτρου: Μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων πραγματοποιήθηκαν έξι παραστάσεις της δημοφιλούς οπερέτας των Πρινέα και Χατζηαποστόλου στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Το θετικό αποτέλεσμα προσδιορίστηκε από το κέφι όλων όσοι συμμετείχαν και επιβραβεύτηκε από το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Η δυσκολία με τους «Απάχηδες» είναι το ίδιο το έργο. Αρχικά το κείμενο, η υπόθεση αλλά και ο λόγος, δηλαδή οι συγκεκριμένες λέξεις και διατυπώσεις ανήκουν σε μια εποχή, με την οποία δεν είναι πλέον εύκολο να βρει κανείς σημεία επαφής. Επειτα, η μουσική είναι μάλλον ισχνή σε σχέση με τη διάρκεια του έργου: Οι λιγοστές χαρακτηριστικές μελωδίες, που επανέρχονται ανά τακτά διαστήματα, είναι πεισματικά γαντζωμένες σε μια αισθητική με πολύ σαφή χαρακτήρα, όπως επίσης στην εποχή κατά την οποία γράφηκε το έργο.

Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ευκλείδης μετέφερε στη σημερινή Αθήνα τις ταξικές αντιθέσεις της υπόθεσης και τη συνάντηση δύο κόσμων, οι οποίοι βρίσκονται στα άκρα του κοινωνικού φάσματος. Η δράση εκτυλίσσεται στο Μεταξουργείο, στην είσοδο μιας μοδάτης γκαλερί, όπου η «αφρόκρεμα της νέας αθηναϊκής δημιουργικότητας και του λάιφσταϊλ» συναντά τους σύγχρονους απάχηδες, σωριασμένους στο πεζοδρόμιο. Εξυπνη και εύστοχη μεταγραφή, η οποία λειτούργησε καλά χάρη στους συντελεστές της παράστασης. Αποφασιστικά συνέβαλε επίσης η επιτυχημένη ενορχήστρωση του Μιχάλη Παπαπέτρου, την οποία απέδωσε ο ίδιος στο πιάνο μαζί με τέσσερις ακόμα μουσικούς.

Η χαμηλού κόστους παραγωγή δεν παρουσιάστηκε στο θέατρο του Ιδρύματος Κακογιάννη, αλλά στο υπόγειο του κτιρίου. Παρά τον χαμηλοτάβανο, χωρίς ανακλαστικές επιφάνειες χώρο και παρά την απουσία ηλεκτρικής ενίσχυσης, οι ηθοποιοί-τραγουδιστές ακούγονταν χωρίς δυσκολία. Τον κεντρικό ρόλο του «Πρίγκιπα» απέδωσε πειστικά ο έμπειρος Δημήτρης Ναλμπάντης. Πολύ καλές ήταν επίσης οι δύο γυναίκες που τον πλαισίωσαν, η Λουντμίλα Μπονταρένκο ως φτωχή μετανάστρια Τιτίκα και η Αναστασία Κότσαλη ως φιλότεχνη, κοσμική Βέρα. Εξυπνο «κλείσιμο ματιού» ήταν η μεταγραφή στα ρωσικά ενός μέρους από το ντουέτο ανάμεσα στην Τιτίκα και στον Πρίγκιπα. Θαυμάσιοι, επίσης, η Ιωάννα Φόρτη στον καρατερίστικο ρόλο της Αρετής, οι Θοδωρής Μπιράκος και Κωνσταντίνος Πασσάς ως Καρούμπας και Καρκαλέτσος, και όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές.