Τρικυμία και ονειρική φαντασία

Τρικυμία και ονειρική φαντασία

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο κατηγορίες ταινιών βρίσκονται στον αφρό των φετινών υποψηφιοτήτων για Οσκαρ. Η πρώτη αφορά θεματολογίες γύρω από την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και τη σύγχρονη εξωτερική τους πολιτική («Λίνκολν», «Αrgo», «Zero Dark Thirty»). Η δεύτερη είναι καθαρά ανθρωποκεντρική και έχει μεγαλύτερο κινηματογραφικό ενδιαφέρον από τα χολιγουντιανά μαθήματα πατριδογνωσίας. Σε αυτήν ανήκουν η «Ζωή του Πι», που προβάλλεται εδώ και αρκετές εβδομάδες, και τα «Μυθικά πλάσματα του Νότου» που έκαναν πρεμιέρα την περασμένη Πέμπτη. Η «Ζωή του Πι» κυλάει σαν ένα μάθημα επιβίωσης και ενηλικίωσης ανοιχτό στη φιλοσοφία του new age. Τα «Μυθικά πλάσματα του Νότου» είναι μια παράξενη ταινία για την παιδική ηλικία που εμβολίζεται από την ονειρική φαντασία.

Αλλόκοτο παραμύθι

Στα «Μυθικά πλάσματα του Νότου» ο κόσμος καταρρέει μπροστά στα μάτια της 6χρονης Χάσπαπι, που βλέπει τον πατέρα της να αργοπεθαίνει. Είμαστε θεατές μιας ταινίας καταστροφής παρασάγγας μακριά από το χολιγουντιανό υπερθέαμα, αλλά και από το δακρύβρεχτο μελό. Για τη Χάσπαπι, ολόκληρο το σύμπαν εξαρτάται από το αν όλα γύρω της ταιριάζουν σωστά. Τόσο απλός και αληθινός είναι ο κόσμος στο μυαλό και στην ψυχή της. Ενας κόσμος ξεχασμένος στον χρόνο, αλλόκοτα παραμυθένιος.

Το Μπάθταμπ στους βάλτους της Λουιζιάνα, όπου ζει η Χάσπαπι, το χωρίζει ένα φράγμα από μια βιομηχανική περιοχή – τον ξηρό κόσμο όπου οι άνθρωποι φοβούνται το νερό και αγοράζουν ψάρια τυλιγμένα σε πλαστικό. Στο Μπάθταμπ όλοι ξέρουν ότι η ζωή και ο θάνατος είναι ένας κύκλος που θα τον εξερευνήσεις καλύτερα αν διώξεις από την καρδιά σου τον φόβο. Ζώα, πιο άγρια από σένα, σε καταλαβαίνουν όταν έχεις αδύναμη καρδιά και έρχονται απειλητικά.

Η Χάσπαπι, που είναι ορφανή από μητέρα, ζει σε μια παράγκα δίπλα σε κατοικίδια ζώα. Δίπλα στην τροφή της. Ζωγραφίζει στους ξύλινους τοίχους όπως οι άνθρωποι της εποχής των σπηλαίων. Βλέπει τον πατέρα της να χάνεται και φαντάζεται άγριους βούβαλους, που κάποτε ήταν οι βασιλιάδες της γης, να έρχονται για να ξαναγίνουν κυρίαρχοι. Αν δεν υπήρχαν οι πάγοι, η Χάσπαπι θα είχε ήδη γίνει το πρωινό τους. Οι πάγοι όμως λιώνουν και η στάθμη του νερού ανεβαίνει πνίγοντας το Μπάθταμπ. Το πλέγμα του σύμπαντος έσπασε. Η Χάσπαπι πρέπει να ζήσει χωρίς τον μπαμπά της.

Τα «Μυθικά πλάσματα του Νότου» είναι μια ονειρική ταινία με πρωταγωνίστρια μια κοπελίτσα – παιδί θαύμα, την Κουβενζανέ Γουόλις, υποψήφια για Οσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου. Είναι εμπνευσμένη και από τον τυφώνα Κατρίνα που σάρωσε τη Λουιζιάνα. Το οπτικό στυλ που υιοθετεί η σκηνοθεσία του πρωτοεμφανιζόμενου Μπεν Ζέιτλιν φέρνει στον νου τον λυρισμό του Τέρενς Μάλικ.

Στον ωκεανό του new age

Στη «Ζωή του Πι», από το μπεστ σέλερ του Γιαν Μαρτέλ, ένας ώριμος άντρας με παράξενο όνομα, ο Πισίνα Παρτέλ ή αλλιώς Πι, αφηγείται σε έναν επίδοξο συγγραφέα την απίστευτη ιστορία που έζησε κάποτε και η οποία τον φώτισε να βρει τον δρόμο του στη ζωή. «Ηρθα σε σένα γιατί έχεις μια ιστορία που θα με κάνει να πιστέψω στον Θεό», λέει ο συγγραφέας στον Πι. Οταν ήταν έφηβος ο Πι βρέθηκε ύστερα από ένα ναυάγιο μέσα σε μια σωστική βάρκα μαζί με μια άγρια τίγρη.

Ο Πι φαντάζει άλλοτε σαν ένας Ροβινσώνας που βρήκε τον Θεό (σε έναν αγώνα που η λογική βρίσκει την ισορροπία της με το ένστικτο) και άλλοτε σαν ήρωας μιας ναυτικής περιπέτειας στο μέσο του ωκεανού. Το ένστικτο και η λογική, ο φόβος και το θάρρος, η τρικυμία και η γαλήνη είναι μερικά ζεύγη αντιθέτων που αναδεικνύονται στην ταινία και που το καθένα τους αποτελεί μια αδιάρρηκτη ενότητα. Η «Ζωή του Πι» αφορά την τρικυμία και το φως και αντικατοπτρίζει την επιθυμία του σκηνοθέτη της, του Ανγκ Λι, για μια νέα πίστη που θα φέρει μια νέα παγκόσμια ισορροπία στον κόσμο. Ο Λι είναι βέβαιος ότι ο άνθρωπος και η κοινωνία δεν αντέχουν το ιδεολογικό κενό. Επίσης, είναι βέβαιος ότι η πίστη είναι σαν «ένα σπίτι με πολλά δωμάτια».

Δείτε

Τα μυθικά πλάσματα του Νότου (Beasts Of The Southern Wild, 2012)

Η αμερικανική έκπληξη της χρονιάς είναι το αουτσάιντερ στη φετινή κούρσα των Οσκαρ (υποψήφιο για 4 βραβεία). Σε μια ξεχασμένη κοινότητα στους βάλτους της Λουιζιάνα, όπου όλα θυμίζουν το καταστροφικό πέρασμα του «Κατρίνα», ένα μικρό κορίτσι ορφανό από μητέρα περιμένει τον πατέρα του να πεθάνει. Παράλληλα, πλάθει με τη φαντασία της έναν ονειρικό κόσμο. Γυρίστηκε από τον Μπεν Ζέιτλιν. Πρωταγωνιστεί η Κουβενζανέ Γουόλις. (Προβάλλεται στις αίθουσες)

Η ζωή του Πι (Life of Pi, 2012)

Ενας νεαρός Ινδός θα βρεθεί ολομόναχος στην απεραντοσύνη της φύσης. Το εμπορικό πλοίο με το οποίο ταξίδευε με την οικογένειά του, με προορισμό τον Καναδά, βυθίζεται στον Ειρηνικό στη διάρκεια μιας τρομερής καταιγίδας. Ο Πι, μοναδικός επιζών, θα πρέπει να βρει τρόπο να επιβιώσει πάνω σε μια σωστική λέμβο στην οποία έχει καταφέρει ν’ ανέβει και ένας άλλος ναυαγός: μια τίγρη της Βεγγάλης. Πρωταγωνιστεί ο Σουράι Σάρμα. Γυρίστηκε από τον Ανγκ Λι και είναι υποψήφια για 11 Οσκαρ. (Προβάλλεται στις αίθουσες)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή