Νέες εκδόσεις

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΜΑΡΚ ΛΕΒΙ

Το άρωμα της νοσταλγίας

μετ. Τ. Δημητρούλια, Χ. Κογιώνη

εκδ. Ψυχογιός

Λονδίνο 1950. Η Αλις ζει μια ήρεμη, ευτυχισμένη ζωή. Το πάθος της και η δουλειά της είναι να φτιάχνει αρώματα. Ξαφνικά όμως βρίσκεται υποχρεωμένη να κάνει ένα μακρινό ταξίδι, προκειμένου να συναντήσει έξι ανθρώπους που θα την οδηγήσουν στον πιο σημαντικό άντρα της ζωής της. Από το Λονδίνο έτσι μέχρι την Κωνσταντινούπολη ξεδιπλώνεται η ιστορία μιας γυναίκας που έχει να παλέψει με τους δαίμονες του παρελθόντος. Μια ιστορία έρωτα και φιλίας, που παίρνει σάρκα και οστά στο πρόσωπο του παθιασμένου και αξέχαστου κύριου Ντάλντρι, αναδίδοντας ένα μεθυστικό άρωμα νοσταλγίας.

JΑΜΕS ΡΑΤΤΕRSΟΝ

Εγώ, ο Αλεξ Κρος

μετ. Παλμύρα Ισμυρίδου

εκδ. Bell, σελ. 362 – 7,70 ευρώ

Ο Αλεξ Κρος γιορτάζει τα γενέθλιά του σε μια χαρούμενη οικογενειακή συγκέντρωση, όταν τον ενημερώνουν για τη βάναυση δολοφονία μιας αγαπημένης του ανιψιάς. Συγκλονισμένος, ορκίζεται να βρει τον δολοφόνο της. Γρήγορα ωστόσο μαθαίνει πως η κοπέλα ήταν μπλεγμένη σε ένα κύκλωμα ακραίων ερωτικών προτιμήσεων. Το κυνήγι του δολοφόνου οδηγεί τον Αλεξ και τη φίλη του, ντετέκτιβ Μπριάνα Στόουν, σε ένα μέρος όπου οποιαδήποτε φαντασίωση μπορεί να πραγματοποιηθεί. Πλησιάζοντας όμως τον δολοφόνο, ο Αλεξ ανακαλύπτει στοιχεία που τον οδηγούν σε μια αποκάλυψη που μπορεί να συνταράξει ολόκληρη την υφήλιο.

ΔΟΚΙΜΙΟ

CΑRLΟ M. CΙΡΟLLΑ

Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας

μετ. Γιάννος Πολυκανδριώτης

εκδ. Κέδρος, σελ. 90 – 5,50 ευρώ

Οι ηλίθιοι βρίσκονται ανάμεσά μας. Είναι παντού, προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις και είναι πάντα έτοιμοι να προκαλέσουν ζημιά στους άλλους και φυσικά στον εαυτό τους. Οι ηλίθιοι συνιστούν την πιο επικίνδυνη ομάδα ανθρώπων. Ο Ιταλός ιστορικός της οικονομίας Κάρλο Τσιπόλα έγραψε το δοκίμιο αυτό σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσει, να κατανοήσει και να εξουδετερώσει μια από τις πιο ισχυρές δυνάμεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη της ανθρώπινης ευμάρειας και ευτυχίας: την ανθρώπινη ηλιθιότητα. Και αν αποδειχθεί ότι είναι αδύνατον να σώσουμε τον εαυτό μας από την ηλιθιότητα που μας περιβάλλει, τουλάχιστον μπορούμε να πάρουμε την εκδίκησή μας περιγελώντας την.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΗΛΙΑΣ Χ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Απαντα τα διηγήματα, Εξι τόμοι

εκδ. Γαβριηλίδης

Η κομψή κασετίνα των εκδόσεων Γαβριηλίδη με τα έξι τομίδια-συλλογές του μεταπολεμικού πεζογράφου Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου προσφέρει συγκεντρωμένο το έργο ενός από τους σημαντικότερους νεοέλληνες διηγηματογράφους του 20ού αιώνα. Από την «Οδοντόκρεμα με χλωροφύλλη», με την οποία εμφανίστηκε το 1973, μέχρι τον «Θησαυρό των Αηδονιών» του 2009, ο Η.Χ.Π. χάρισε στα ελληνικά γράμματα, μέσα στα 36 χρόνια της δημοσίευσης, την ήρεμη εξομολόγηση του πρωτοπρόσωπου ήρωά του, τις οξυδερκέστατες παρατηρήσεις και διαπιστώσεις του για τον κόσμο που μας περιβάλλει, καθώς επίσης και το άλλοτε μελαγχολικό και άλλοτε παιγνιώδες ύφος του.

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΡΕΛΛΑ

Το χατίρι του δράκου

εικον. Γιώργου Δημητρίου

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 32 – 3.70 ευρώ

Μα υπάρχει δράκος που να μην είναι άγριος και κακός; Υπάρχει, αλλά μόνον όταν είναι ξεχωριστός, όταν είναι βιβλιοφάγος και η καρδιά του έχει μαλακώσει από τα πολλά διαβάσματα σαν ζυμαράκι. Ο δράκος αυτός λαχταρά να μοιράζεται όσα ξέρει, δεν αντέχει τη μοναξιά και αποζητά τη ζεστασιά της φιλίας. Πού και πού, όμως, δεν ξεχνά να αφήνει ένα άγριο μουγκρητό, έτσι ώστε να θυμάται και ο ίδιος πως είναι δράκος. Το βιβλίο ανήκει στη σειρά «Μικρές καληνύχτες» και απευθύνεται σε παιδιά από τριών ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή