WENDY MOORE
How to Create the Perfect Wife
εκδ. Weinfeld & Νickolson
Η Βρετανή ιστορικός Γουέντι Μουρ έχει επιδοθεί με δεξιοτεχνία στην τεκμηριωμένη αφήγηση ιστοριών γαμήλιου τρόμου του 18ου αιώνα. Στο «Wedlock» («Γάμος»), το προηγούμενο βιβλίο της, παρακολούθησε τις περιπέτειες μιας νεαρής αριστοκράτισσας στα χέρια του βάναυσου συζύγου της, ο οποίος τελικά εισέπραξε τα επίχειρα των πράξεών του προς αγαλλίαση των αναγνωστών και ιδίως των αναγνωστριών. Τώρα, στο «Πώς να δημιουργήσετε την τέλεια σύζυγο», ο άνδρας πρωταγωνιστής δεν είναι κατά τα φαινόμενα κακοποιό στοιχείο και η γυναίκα ποτέ δεν γίνεται πραγματικά σύζυγός του. Φτάνει, όμως, κοντά στον γάμο και τη γλιτώνει παρά τρίχα.
Αν και λιγότερο εντυπωσιακή από τον «Γάμο», η ιστορία αυτή είναι γραμμένη με πολύ κέφι. Στο κέντρο της βρίσκεται ο Τόμας Ντέι, ένας περίπλοκος άνδρας. Κληρονόμος μεγάλης περιουσίας, απεχθάνεται την καλή κοινωνία του συρμού, αρνείται στον εαυτό του κάθε πολυτέλεια και προσφέρει τακτικά στους φτωχούς.
Ανήκει σε μια ομάδα στο Λίντσφιλντ, γνωστή ως «Lunar Men» («Φεγγαράνθρωποι»), που τα μέλη της πιστεύουν στην πολιτική μεταρρύθμιση και στα δικαιώματα του ανθρώπου. Πρώιμος οπαδός της κατάργησης της δουλείας, γράφει το 1773 μαζί με τον φίλο του, Τζον Μπίκνελ, ένα ποίημα με τίτλο «Ο θνήσκων νέγρος», που προκαλεί σφοδρά αισθήματα εναντίον της δουλειάς. Ο Ντέι είναι κοινωνικά απροσάρμοστος, άξεστος και ατημέλητος, με αχτένιστα μαλλιά, αλλά όλοι τον θαυμάζουν για την εντιμότητα και τον ιδεαλισμό του.
Πέρα όμως από την ατημέλητη εμφάνισή του, τι άλλο υπάρχει στον Τόμας Ντέι που τον κάνει απωθητικό; Δυστυχώς, ο Ντέι έχει πρόβλημα με τις γυναίκες. Τις πλησιάζει, τις φλερτάρει, όλες όμως το σκάνε τρέχοντας πριν από την τελετή του γάμου, αδυνατώντας να χωνέψουν την άκαμπτη αρετή του. Οπως και ο αγαπημένος του φιλόσοφος, ο Ζαν-Ζακ Ρουσό, κατηγορεί την κοινωνία ότι διαφθείρει την έμφυτη καλοσύνη των ανθρώπων.
Εκείνο που χρειάζεται ο Ντέι είναι ένα νεαρό και αδιαμόρφωτο κορίτσι, μια Γαλάτεια για τον Πυγμαλίωνά του. Μαζί με τον Μπίκνελ καταστρώνει ένα σχέδιο για να λύσει τα προβλήματά του. Πηγαίνουν σ ένα ορφανοτροφείο κοριτσιών, παριστάνοντας ότι χρειάζονται μια μαθητευόμενη, διαλέγουν την πιο όμορφη και φεύγουν μαζί της. Κατόπιν κάνουν το ίδιο σ ένα άλλο ορφανοτροφείο. Η Αν και η Ντόρκας, 12 και 11 ετών, γίνονται η Σαμπρίνα και η Λουκρητία, και αρχίζουν, χωρίς να το συνειδητοποιούν, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα προορισμένο να τις κάνει κατάλληλες συζύγους για τον Ντέι. Δυστυχώς το πρόβλημα περιλαμβάνει και κάποιες οδυνηρές «ασκήσεις», καθώς ο Ρουσό πίστευε στη διαμόρφωση ατρόμητου χαρακτήρα μέσα από τον πόνο και τον φόβο.
Εχοντας διαλέξει τη Σαμπρίνα μόλις τα κορίτσια φτάνουν στην εφηβεία, ο Ντέι προσπαθεί να τη σκληραγωγήσει ρίχνοντας καυτό κερί στο δέρμα της, βάζοντάς τη να σταθεί μέχρι τον λαιμό στο νερό μέσα σε μια λίμνη, πυροβολώντας τις φούστες της. Το όλο πείραμα αποτυγχάνει. Και τα δύο κορίτσια εξεγείρονται. Η Λουκρητία παντρεύεται έναν έμπορο υφασμάτων και η Σαμπρίνα παντρεύεται τον Μπίκνελ.
Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ, αλλά όσον αφορά τον Ντέι, έχει ακουστεί και άλλες φορές. Η πραγματική αποκάλυψη εδώ είναι η Σαμπρίνα και το ιστορικό της. Μερικά από τα πιο συναρπαστικά κεφάλαια του βιβλίου είναι αυτά που αφορούν τα νοσοκομεία και τα ορφανοτροφεία της εποχής και τις δυστυχισμένες μητέρες που άφηναν τα παιδιά τους εκεί.
Η Γουέντι Μουρ χτένισε τα αρχεία ορφανοτροφείων, διάβασε τα έγγραφα για κάθε βρέφος και είδε τα ενθύμια που άφηναν γι αυτά -ένα μοναδικό σκουλαρίκι, ένα κομμάτι ύφασμα, ένα χαρτί τράπουλας κομμένο στη μέση- με την ελπίδα μιας μελλοντικής επανένωσης. Δυστυχώς, οι ιστορίες μητέρων που έβρισκαν τα χαμένα παιδιά τους ήταν σπάνιες, υλικό για μυθιστορήματα.