Πάμε βόλτα στις γειτονιές μας;

Πάμε βόλτα στις γειτονιές μας;

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν σας έλεγαν πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια ότι την άλλη Κυριακή πέντε ομάδες πολιτών της Αθήνας διοργανώνουν βόλτα στη γειτονιά του Νέου Κόσμου, πώς θα σας ακουγόταν; Ελάτε! Πείτε αυτό που σκέφτεστε!

Αλλά έχουν συμβεί τόσο πολλά στη χώρα και στην ίδια την πόλη το τελευταίο διάστημα, έχει ανοίξει τόσο πολύ η βεντάλια της έννοιας της αστικής αυτογνωσίας, που όλα «χωράνε» και «παίζουν» στο φρέσκο αυτό κεφάλαιο της αθηναϊκής ζωής. Λέμε «φρέσκο» γιατί δεν μιλάμε για παραδοσιακές «ξεναγήσεις» όπως αυτές που διοργανώνει με εξαιρετική επιτυχία, ανταπόκριση και την αφιλοκερδή συμβολή επαγγελματιών ξεναγών κάθε Σαββατοκύριακο ο Δήμος Αθηναίων.

Ο όρος εμπλουτίζεται με νέους άξονες και εμπειρίες και αν έχετε βρεθεί σε κάποιον ιστορικό περίπατο των atenistas στην Οθωμανική, στην Εβραϊκή ή στην Αθήνα του Οθωνα, θα ξέρετε για τι ακριβώς σας μιλάμε. Πέρα από τις πληροφορίες για κτίρια ή τοπόσημα της ιστορικής περιόδου, η «βόλτα» μπορεί κάθε φορά να συμπεριλάβει ελεύθερη είσοδο σε μνημεία ή χώρους ειδικού ενδιαφέροντος, κάποια μουσική εκδήλωση ή γεύμα στο «πνεύμα» της βόλτας. Το ίδιο ισχύει για τις ποδηλατοδιαδρομές που διοργανώνουν από κοινού η Monumenta και η δημοτική παράταξη «Μένουμε Αθήνα» του Γιώργου Αμυρά. Τα ποδήλατα «βολτάρουν» σε κεντρικούς δρόμους βάσει μιας προδιαγεγραμμένης πορείας και πραγματοποιούν στάσεις μπροστά σε σημαντικά κτίρια της πόλης. Ναι, κάτι σαν αρχιτεκτονικές περιηγήσεις, αλλά με ποδήλατο. Θεματικούς περιπάτους διοργανώνει με μεγάλο βαθμό πρωτοτυπίας η ομάδα «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα». Ενδεικτικά αναφέρουμε την τελευταία της ανάλογη εξόρμηση: περιήγηση σε δρόμους της Κηφισιάς με βάση τα δέντρα και την πλούσια βλάστησή της.

Ο χάρτης διαρκώς εμπλουτίζεται. Πέντε ομάδες της πόλης, λοιπόν, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προχωρήσουν στη διοργάνωση τακτικών περιπάτων σε γειτονιές της πόλης. «Πάμε βόλτα» λέγεται η νέα, κοινή δράση στην οποία συμβάλλουν οι ΠΕΖΗ και οι Μαμάδες στο δρόμο, αμφότερες πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των πεζών, η Monumenta, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου, η ανεξάρτητη κίνηση πολιτών «Επιμένουμε Αθήνα» του Γιώργου Αμυρά και η νεοϊδρυθείσα ομάδα «Αστυ», που πραγματοποιεί περιπάτους ανιχνεύοντας τα μονοπάτια της αθηναϊκής ιστορίας.

«Θέλουμε να πάμε ένα βήμα πέρα από τις παραδοσιακές ξεναγήσεις», μας εξηγεί ο κ. Νίκος Νικολαΐδης από την ομάδα «Αστυ». «Θέλουμε να εμπλέξουμε τους κατοίκους, παλιούς και νέους, να ακούσουμε τις ιστορίες τους. Να καταγράψουμε την αρχιτεκτονική κληρονομιά και φεύγοντας να αφήσουμε κάτι πίσω μας. Γι’ αυτόν τον λόγο, ύστερα από κάθε περίπατο, τόσο οι προφορικές μαρτυρίες όσο και οι πληροφορίες για διατηρητέα ή άλλα αξιόλογα κτίρια της κάθε γειτονιάς θα «ανεβαίνουν» στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας μας.

Η αρχή γίνεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου. «Πάμε βόλτα» στον Νέο Κόσμο για να γνωρίσουμε την ιστορία των Μικρασιατών προσφύγων, Ρωμιών και Αρμενίων, που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά την Καταστροφή. Θα δούμε τις bauhaus πολυκατοικίες, που κτίσθηκαν για να τους στεγάσουν αλλά και ιστορικούς τόπους της συνοικίας, όπως το Μπλόκο του Δουργουτίου και την Αρμενική Καθολική Εκκλησία του Αγ. Γρηγορίου του Φωτιστού. Παράλληλα θα ακούσουμε ιστορίες για την εγκατάσταση, την αντιμετώπιση από την αθηναϊκή κοινωνία και τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων του Νέου Κόσμου, παλιών και νέων. Συνοδοιπόροι στον περίπατο, ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πήγασος Νέου Κόσμου, η πολιτιστική ομάδα του 6ου Γενικού Λυκείου Αθηνών και η θεατρική ομάδα του Δικτύου Αλληλεγγύης του Fringe Festival.

Ραντεβού, λοιπόν, την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 4 το απόγευμα, στη στάση του τραμ Κασομούλη. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή