Νέες εκδόσεις

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΤΣΡΟΥΓΙΑ ΣΑΛΕΒ

Η τιμή της αγάπης

μετ. Μαριάννα Κουτάλου, εκδ. Πατάκη, σελ. 576

Μια γυναίκα αποφασίζει να ξαναδιεκδικήσει το δικαίωμα στην αγάπη. Μια σύζυγος και μητέρα παίρνει τη δύσκολη απόφαση να δώσει τέλος σε έναν γάμο που για εκείνην είναι νεκρός. Οταν ο άντρας της, υποκύπτοντας απρόθυμα στην επιθυμία της, εγκαταλείπει το οικογενειακό σπίτι και τον γιο του, η τριανταεξάχρονη Ελλα ανακαλύπτει ότι η πολυπόθητη ελευθερία δεν έρχεται. Και όταν θα συναντήσει τον Οντέντ, το φάσμα του φόβου υπερκαλύπτει αρχικά τον πόθο. «Το ωραιότερο βιβλίο της Σαλέβ», έγραψε ο Αμος Οζ. «Βαθύ, εκρηκτικά ευρύ, γραμμένο με μοναδική ακρίβεια».

ΜΟΡΤΕΝ ΜΠΡΑΣΚ

Η τέλεια ζωή του Γουίλιαμ Σίντις

μετ. Λύο Καλοβυρνάς, εκδ. Κέδρος, σελ. 384 – 16,50 ευρώ

Εμαθε να διαβάζει μόνος του όταν ήταν δεκαοκτώ μηνών. Στα οκτώ του χρόνια ήξερε οκτώ γλώσσες και στα έντεκα έδωσε διάλεξη στο Χάρβαντ για τον τετραδιάστατο χώρο. Γιατί ο ιδιοφυής Γουίλιαμ Σίντις (1898-1944) πέθανε μόνος και πάμπτωχος; Ο Μόρτεν Μπρασκ σκιαγραφεί την πολυτάραχη ζωή του, τις εμπειρίες του ως πειραματόζωου για τις θεωρίες του πατέρα του, τους αγώνες του για κοινωνική δικαιοσύνη και τα σοσιαλιστικά του πιστεύω. Στην προσωπικότητά του βασίστηκε ο ρόλος που ενσάρκωσε ο Ματ Ντέιμον στην ταινία «Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ» του Γκας βαν Σαντ.

ΙΣΜΑΗΛ ΚΑΝΤΑΡΕ

Η αποκλεισμένη

μετ. Νίκος Αναγνώστου, εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 216 – 12,20 ευρώ

Η Λίντα Μπ. είναι μια όμορφη δεκαοκτάχρονη Αλβανή. Το μεγαλύτερο όνειρό της είναι να βρεθεί στα Τίρανα για να γνωρίσει το ίνδαλμά της, τον θεατρικό συγγραφέα Ρουντιάν Στέφα. Ενας νόμος όμως της απαγορεύει τη μετακίνηση μέσα στην ίδια της την πατρίδα εξαιτίας του ανεπιθύμητου παρελθόντος του πατέρα της. Οταν το νήμα της ζωής της θα κοπεί αιφνιδιαστικά, το μυστήριο που καλύπτει τον χαμό της θα κληθούν να λύσουν η αινιγματική φίλη της Μιγκένα και ο Ρουντιάν, που θα παγιδευτούν από έναν ιστό αβάσταχτης προδοσίας και ανεκπλήρωτης λαχτάρας.

ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΪ

Ο μύθος της θεάς Τύχης

μετ. Κωνσταντίνα Επισκοποπούλου, εκδ. Opera, σελ. 160 – 4 ευρώ

Η βόμβα που ισοπέδωσε το Ναγκασάκι, το 1945, αρχικά προοριζόταν για τη βιομηχανική περιοχή Κοκούρο, βορειότερα. Μια απότομη αλλαγή των καιρικών συνθηκών, όμως, κατέστησε αδύνατη τη ρίψη της στον αρχικό στόχο. Και καθώς το αεροσκάφος δεν μπορούσε να επιστρέψει με το φονικό φορτίο, αποφασίστηκε η ρίψη του εκεί όπου οι συνθήκες το επέτρεψαν.

Ενα λεπτό πριν, οι κάτοικοι του Ναγκασάκι θα ένιωθαν σίγουρα τυχεροί για την καλή μέρα που ξημέρωσε και οι κάτοικοι του Κοκούρο κατηφείς. Ο συγγραφέας εκσυγχρονίζει τον αρχαίο μύθο για τη σχέση που συνδέει τους ανθρώπους με την αφηρημένη έννοια της τύχης.

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΕΝΖΟ ΤRΑVΕRSΟ

Διά πυρός και σιδήρου

Περί του ευρωπαϊκού εμφυλίου πολέμου 1914-1945

μετ. Γιάννης Ευαγγέλου, εκδ. του Εικοστού Πρώτου, σελ. 400

Η έννοια του «εμφυλίου πολέμου» επιτρέπει να ερμηνεύσουμε τον τρομερό συνδυασμό του ολοκληρωτικού πολέμου χωρίς κανόνες και όρια, των τοπικών εμφυλίων πολέμων και των γενοκτονιών, καθώς και τη σύγκρουση ανάμεσα σε αντίθετες κοσμοθεωρίες. Στοιχεία αυτού του πανευρωπαϊκού εμφυλίου: το μείγμα της αρχαϊκής βίας, της ψυχρής διοικητικής βίας και της νεωτερικής τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε για την εξολόθρευση του εχθρού, η συστηματική επίθεση κατά του άμαχου πληθυσμού, καθώς και οι ιδεολογικές συγκρούσεις διανοουμένων, από τον Μπένγιαμιν ή τον Γκράμσι μέχρι τον Γιούνγκερ ή τον Σμιτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή