Αστυνόμευση και όχι κάγκελα

Αστυνόμευση και όχι κάγκελα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ. Αν η πρόταση της Ακαδημίας Αθηνών για την τοποθέτηση περίφραξης στο κτίριο της Αθηναϊκής Τριλογίας απορρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά πλειοψηφία από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, ανάλογη προμελέτη εκ μέρους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου δεν κατόρθωσε ούτε καν να εισαχθεί στην ημερησία διάταξη του γνωμοδοτικού οργάνου του υπουργείου Πολιτισμού. Εμπόδιο στάθηκε ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Κώστας Τζαβάρας.

Είναι γνωστό ότι ο διευθυντής του μουσείου, Γιώργος Κακαβάς, είχε θέσει ανάμεσα στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης το θέμα της προστασίας του πρώτου μουσείου της χώρας από τη δυσάρεστη πραγματικότητα που το περιβάλλει ή, τουλάχιστον, το περιέβαλλε μέχρι πριν από λίγους μήνες: εμπόριο και χρήση ναρκωτικών με επίκεντρο την οδό Τοσίτσα. Ο προηγούμενος διευθυντής Νικόλαος Καλτσάς είχε επιχειρήσει και ο ίδιος να «περάσει» μέσω του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων την πρόταση για περίφραξη χωρίς επιτυχία. Ειδικότερα, η πρόταση προέβλεπε την ενίσχυση των κιγκλιδωμάτων που υπάρχουν ήδη στις οδούς Μπουμπουλίνας, Τοσίτσα και Βασιλέως Ηρακλείου και την τοποθέτηση νέων, ύψους 2,30 μ., επί της πλατείας του μουσείου, και μήκους 46 μ. αφήνοντας εκτός το γειτονικό αναψυκτήριο. Οπως και στην περίπτωση της Ακαδημίας Αθηνών, έτσι και τότε, η προμελέτη απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι η περίφραξη δεν εξυπηρετεί τον δημόσιο χαρακτήρα του μουσείου.

Η άδοξη απόπειρα του νέου διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου άφησε πίσω της ένα παράπλευρο κέρδος: ο αναπληρωτής υπουργός Κώστας Τζαβάρας προκάλεσε τον Φεβρουάριο σύσκεψη αρμοδίων φορέων του Δημοσίου προκειμένου να ανατραπεί η ζοφερή εικόνα. Εκτός από την ένταση της αστυνόμευσης, αποφασίστηκε, ανάμεσα σε άλλα, η φωταγώγηση γύρω από το μουσείο τόσο των ελεύθερων χώρων όσο και των παράπλευρων δρόμων από τον Δήμο Αθηναίων, η φροντίδα και η συντήρηση του κήπου του μουσείου αλλά και η φύτευση καλλωπιστικών φυτών, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού σε συνεργασία με τον δήμο πρόκειται να καταρτίσει πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων στους πέριξ του μουσείου χώρους.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μας λέει ότι τα μέτρα έχουν αποδώσει. «Υπάρχει σημαντική βελτίωση, ενώ η οδός Τοσίτσα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που γνωρίζαμε εδώ και αρκετούς μήνες». Η κ. Μενδώνη δεν ήταν παρούσα στη συνεδρίαση του ΚΣΝΜ για την Ακαδημία, αλλά πιστεύει ότι «δεν μπορούμε να μπούμε στη λογική του κάγκελου. Χρειάζονται άλλου είδους μέτρα και συνέργειες. Στην περίπτωση του μουσείου, η συνεργασία αποδίδει». Και η Ακαδημία Αθηνών; «Μπορούμε να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία και στην Ακαδημία Αθηνών». Οι Αθηναίοι αναμένουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή