Ο δανδής που επηρέασε τη μόδα

Ο δανδής που επηρέασε τη μόδα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ποιο βαθμό έχει να κάνει με τη μόδα η έκθεση «David Bowie Is»; Ο ίδιος έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη μόδα, αλλά θέλει μόνο η μουσική του «να φαίνεται όπως ακούγεται».

Από το πρώτο της έκθεμα, ωστόσο –μια μεταλλική, ριγέ φόρμα του Ζίγκι Στάρνταστ, έργο του Κανσάι Γιαμαμότο, ο οποίος το 1971 ήταν ο πρώτος Ιάπωνας σχεδιαστής που έκανε επίδειξη στο Λονδίνο– η έκθεση στο Victoria & Albert Museum είναι γεμάτη ρούχα που σφράγισαν την ιστορία της μόδας, από τα εντυπωσιακά λεοτάρ του «Starman» έως το τιρκουάζ κοστούμι του «Life on Mars», τόσο στενό που χρειάστηκε να το φαρδύνουν δύο ίντσες όταν το φόρεσε η Κέιτ Μος· από το μακιγιάζ–αστραπή του «Αλαντιν Σέιν» που έχει εμπνεύσει χιλιάδες φωτογραφικά πορτρέτα περιοδικών μόδας μέχρι τοοστούμι με τη βρετανική σημαία του Αλεξάντερ Μακουίν.

Δίπλα στη φόρμα του Ζίγκι υπάρχει ένα βίντεο των καλλιτεχνών Γκίλμπερτ και Τζορτζ, που εξηγούν ότι «η ζωή είναι σαν ένα τεράστιο γλυπτό». Αυτή φαίνεται να είναι μια από τις βασικές αρχές του Μπάουι όπως παρουσιάζεται εδώ: μία από τις πρώτες φωτογραφίες τον δείχνει στα 16 του χρόνια, με το συγκρότημά του, τους Konrads. Το κοστούμι και η κόμμωσή του δεν προκαλούν έκπληξη, αλλά εκείνο που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι το ένστικτο για τη γραμμή και τη σιλουέτα, η σωματική επίγνωση της πόζας. Οι φανατικοί θαυμαστές του Μπάουι θα έρθουν να αποτίσουν φόρο τιμής στην αυτο-έκφραση μιας ιδιοφυΐας. Η ικανότητά του να είναι ταυτόχρονα ανδρόγυνος και έντονα σεξουαλικός εντυπωσιάζει ακόμη. Ο Ζίγκι Στάρνταστ μπορεί να εντυπωσιάζει, αλλά ο Ντέιβιντ Μπάουι, ο μοντέρνος δανδής, είναι ο πιο στυλάτος από όλους τους ήρωες που εμφανίζονται σε τούτη τη σκηνή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή