Ματιές στον κόσμο

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΡΕΣΔΗ

ΕΚΘΕΣΗ

Αlbertinum Μuseum

www.skd.museum

«Κόνσταμπλ, Ντελακρουά, Φρίντριχ, Γκόγια: Σοκ στις αισθήσεις». Η έκθεση, που φιλοξενείται στο ανακαινισμένο μουσείο Albertinum, έχει έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο: Να αναδείξει την επιρροή των μεγάλων αυτών ζωγράφων της ρομαντικής εποχής στο έργο μεταγενέστερων καλλιτεχνών όπως ο Σεζάν, ο Μανέ, ο Αντολφ Μέντσελ, ο Μαρκ Ρόθκο και ο Γκέρχαρντ Ρίχτερ. Στα έργα των 16 συνολικά καλλιτεχνών που παρουσιάζονται, επισημαίνονται απρόσμενες συνδέσεις μεταξύ τους, δίνοντας τη δυνατότητα να εξερευνηθούν από μια νέα προοπτική ιστορικοί συσχετισμοί και συνάφειες στο διάβα 200 χρόνων ιστορίας της τέχνης. Εως τις 14 Ιουλίου.

ΛΟΝΔΙΝΟ

ΕΚΘΕΣΗ

Βarbican Center

www.barbican.org.uk

«The Bride and the Bachelors: Duchamp with Cage, Cunningham, Rauschenberg and Jons». Για πολλούς ιστορικούς της τέχνης, υπάρχει ένα «πριν» κι ένα «μετά» τη χειρονομία του Μαρσέλ Ντυσάν (1887-1968) να παρουσιάσει ως έργο τέχνης έναν ουρητήρα, με τον ευφημιστικό τίτλο «Κρήνη, 1917». Η έκθεση υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη επιρροή του Γάλλου καλλιτέχνη –που συνδέθηκε με τα κινήματα του ντανταϊσμού και του σουρεαλισμού και θεωρείται ο προάγγελος της εννοιολογικής τέχνης– αντιπαραθέτοντας 25 έργα του με 40 έργα μεταγενέστερων δημιουργών, που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά καλλιτεχνικά πεδία. Πίνακες και γλυπτά του Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ και του Τζάσπερ Τζονς συμβιώνουν με μουσικές συνθέσεις του Τζον Κέιτζ και ζωντανές παραστάσεις χορογραφιών του Μερς Κάνινγχαμ, αναδεικνύοντας παράδοξες συγγένειες και επιρροές που έχουν την αφετηρία τους στο ανατρεπτικό «παιχνίδι» του Ντυσάν στο πεδίο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο Γάλλος καλλιτέχνης Φιλίπ Παρενό σκηνοθέτησε την έκθεση, η οποία πήρε τον τίτλο της από το περίφημο έργο του Ντυσάν «Η νύφη ξεγυμνώνεται από τους εργένηδες». Εως τις 9 Ιουνίου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

ΘΕΑΤΡΟ

Walter Kerr Τheater

www.walterkerrtheatre.com

«Τhe Testament of Mary». Η «Διαθήκη της Μαρίας» είναι ένας μονόλογος σε πρώτο πρόσωπο, όπου η Παναγία αφηγείται τη ζωή της μετά τη Σταύρωση του Ιησού. Το έργο του Κολμ Τόιμπιν πρωτοπαρουσιάστηκε με επιτυχία στο Θεατρικό Φεστιβάλ του Δουβλίνου, το 2011, με ερμηνεύτρια την Ιρλανδή ηθοποιό Μαρί Μιούλαν. Στη νέα παραγωγή που ανέβηκε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, τη Μαρία ερμηνεύει η Φιόνα Σο. Η παράσταση είναι το πιο πρόσφατο κεφάλαιο της μακράς και γόνιμης συνεργασίας της διάσημης Βρετανής θεατρικής ηθοποιού με τη σκηνοθέτιδα Ντέμπορα Γουόρνερ. Την προηγούμενη φορά που ήλθαν στο Μπρόντγουεϊ, το 2002, κέρδισαν ύμνους από την κριτική παρουσιάζοντας μια εκπληκτική διασκευή της «Μήδειας».

John Golden Theater

www.vanyasoniamashaspike.com

«Vanya and Sonia and Masha and Spike». Το έργο του Κρίστοφερ Ντουράνγκ παίζει με χιουμοριστική διάθεση με θεματικά μοτίβα και πρόσωπα από τον Τσέχοφ, που τα μεταφέρει στη σύγχρονη Αμερική. Δύο μεσόκοπα αδέλφια, ο Βάνια και η Σόνια, ζουν ήσυχα σ’ ένα αγρόκτημα στην Πενσιλβάνια, όπου μεγάλωσαν. Ξαφνικά όμως έρχεται απρόσκλητη η τρίτη αδελφή, η Μάσα, η οποία είχε φύγει πριν από πολλά χρόνια και κατάφερε να γίνει διάσημη ηθοποιός. Μαζί της φέρνει και τον νεαρό εραστή της, Σπάικ, και έτσι ξεκινάει ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο γεμάτο νοσταλγία, αντικρουόμενες αναμνήσεις και ξεκαρδιστικούς καβγάδες. Οταν τελειώσει αυτή η απρόσμενη οικογενειακή συνάντηση, τίποτα και κανένας δεν θα είναι πλέον όπως πριν. Το έργο, που παρουσιάστηκε πέρυσι με μεγάλη επιτυχία σε θέατρο off Broadway, μεταφέρθηκε τώρα σε κεντρική σκηνή με πολύ δυνατό καστ. Η εξαιρετική κωμική ηθοποιός Κριστίν Νίλσεν ερμηνεύει τη Σόνια, δίνοντας στον ρόλο άφθονες χιουμοριστικές πινελιές, η Σιγκούρνι Γουίβερ υποδύεται τη Μάσα, ο Ντέιβιντ Χάιντ Πιρς τον Βάνια και ο Μπίλι Μάγκνουσεν τον νεαρό Σπάικ.

ΠΑΡΙΣΙ

ΕΚΘΕΣΗ

Μusee de l’ Art Μoderne

www.mam.paris.fr

«Κιθ Χάρινγκ: Η πολιτική γραμμή». Αφιερωμένη στον Αμερικανό καλλιτέχνη, η έκθεση εστιάζει ιδιαίτερα στην πολιτική διάσταση του έργου του. Στη διάρκεια της σύντομης διαδρομής του (πέθανε το 1990, στα 31 του χρόνια), ο Κιθ Χάρινγκ κατάφερε να κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα, συμμετέχοντας σε πολλές διεθνείς μπιενάλε και σε εκθέσεις μαζί με τον Γουόρχολ, τον Ζαν-Μισέλ Μπασκιά, τον Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ, την Τζένι Χόλζερ. Σήμερα εξακολουθεί να είναι αναγνωρίσιμο σε όλο τον κόσμο το αμίμητο στυλ του και το ρεπερτόριο των εμβληματικών σημάτων του. Η ρετροσπεκτίβα στο Παρίσι παρουσιάζει πάνω από 250 έργα του –πίνακες, σχέδια, πόστερ, αναπαραγωγές εικόνων ζωγραφισμένων στο μετρό– με έμφαση σε εκείνα που εκφράζουν πολιτικό και κοινωνικό προβληματισμό, με στόχους τον ρατσισμό, την οικονομική ανισότητα, τα μέσα ενημέρωσης, τις προκαταλήψεις. Εκτίθενται επίσης πολλά έργα του χωρίς πολιτική στόχευση, ανάμεσά τους ο πίνακας «Ενας σωρός από στέμματα για τον Ζαν-Μισέλ Μπασκιά», συγκινητικός φόρος τιμής στον φίλο και ομότεχνό του, που έφυγε κι αυτός πολύ πρόωρα από τη ζωή. Εως τις 19 Αυγούστου.

ΡΩΜΗ

ΕΚΘΕΣΗ

Scuderie del Quirinale

www.scuderiequirinale.it

«Τiziano». Αφιέρωμα στον μεγάλο αναγεννησιακό ζωγράφο, με έργα στα οποία περιλαμβάνονται μερικά από τα πιο φημισμένα αριστουργήματά του, όπως «Η Δανάη και η χρυσή βροχή», «Το βουκολικό κοντσέρτο», «Η ωραία», «Ο Κάρολος Ε΄ με σκύλο», η «Φλόρα», το «Πορτρέτο του Πάπα Παύλου του Γ΄», «Η εκδορά του Μαρσύα». Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει το σύνολο της καλλιτεχνικής προσφοράς του Βενετού ζωγράφου αλλά και τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο της Βενετίας στο αναγεννησιακό τοπίο της Ιταλίας και της Ευρώπης. Υστερα από περίπου 40 έργα, που προέρχονται από μεγάλα μουσεία της Ιταλίας και άλλων χωρών, παρακολουθεί την πορεία του σε όλα της τα στάδια, τις καινοτομίες και τα επιτεύγματα του ζωγράφου, που, όπως έγραψε ο Λουντοβίκο Ντόλτσε, κατάφερε να συνδυάσει «το μεγαλείο και τη δύναμη του Μιχαήλ Αγγέλου, τη γλυκύτητα του Ραφαήλ και τα χρώματα της ίδιας της φύσης». Εως τις 16 Ιουνίου.

Αναζητώντας κρυμμένους παραδείσους

Η σειρά φωτογραφιών με τίτλο «Γένεσις», που παρουσιάζεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου (έως 8/9), είναι αποτέλεσμα ενός οκτάχρονου σχεδίου που πραγματοποίησε ο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο. Ο φημισμένος Βραζιλιανός φωτογράφος ταξίδεψε σε 32 χώρες αναζητώντας τόπους που έχουν μείνει ακόμη άθικτοι από την επέλαση της «πολιτισμένης» ανθρωπότητας. Από τη Σαχάρα μέχρι τα νησιά Γκαλάπαγκος, από τη σκοτεινή, θερμή ζούγκλα του Αμαζονίου μέχρι το παγερό φως της Αρκτικής, ο φακός του εστιάζει σε τοπία, ζώα, φυτά, αλλά και κοινότητες αυτοχθόνων, εικόνες που αντιπροσωπεύουν τις πιο αγνές και ανέγγιχτες, όπως ο ίδιος τις χαρακτηρίζει, γωνιές του πλανήτη μας, τη σοφία της φύσης και της αρχέγονης ανθρώπινης παράδοσης, όπως επιβιώνει στον σημερινό κόσμο και όπως πρέπει να προστατευθεί από την οριστική καταστροφή. Η «Γένεσις» είναι το τρίτο παγκόσμιας εμβέλειας εγχείρημα του Σαλγκάδο, μετά τις πολυβραβευμένες συλλογές του «Εργάτες» και «Μεταναστεύσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή