Προ-βολες

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Μεγάλη Τρίτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής που συστάθηκε με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Κώστα Τζαβάρα και στόχο την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν στην εξυπηρέτηση οργανωμένων ομάδων επισκεπτών στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους. Στη συνεδρίαση ήταν παρών ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Γιώργος Τελώνης και εκπρόσωποι των τουριστικών πρακτόρων.

Οπως διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση συμφωνήθηκαν τρόποι προληπτικής παρέμβασης ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση οργανωμένων ομάδων επισκεπτών.

Το ωράριο λειτουργίας στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους υψηλής επισκεψιμότητας θα διαμορφωθεί μετά το Πάσχα από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Στους υπόλοιπους χώρους θα υπάρχει πρόνοια για τα γκρουπ που επιθυμούν να τους επισκεφθούν εκτός κανονικού ωραρίου κατόπιν συνεννόησης ανάμεσα σε στελέχη του υπουργείου και τους διοργανωτές των τουριστικών επισκέψεων.

Κατ’ αρχάς να επιδοκιμάσουμε τη σύσταση της επιτροπής και την υπουργική δέσμευση να συνεδριάζει κάθε 15 ημέρες και εκτάκτως όποτε παρίσταται ανάγκη έτσι ώστε να προλαμβάνεται κάθε δυσλειτουργία.

Ωστόσο, οφείλουμε να καταθέσουμε μια μικρή ένσταση: η εμπειρία έχει δείξει ότι ανάλογες θετικές πρωτοβουλίες χάνουν τη δυναμική τους γιατί σκοντάφτουν σε γραφειοκρατικά προσκόμματα ή σε διαφορετικές αντιλήψεις για την άσκηση του δημόσιου λειτουργήματος. Υπάρχουν υπάλληλοι που θα ανταποκριθούν με αυταπάρνηση, υπάρχουν υπάλληλοι που σκέφτονται διαφορετικά. Το κράτος θα μπορούσε να απευθυνθεί ανοικτά και με θάρρος στις τοπικές κοινωνίες προσβλέποντας στην εθελοντική συμμετοχή πολιτών σε σχετικά προγράμματα.

Το γεγονός ότι δεν το έχει ήδη πράξει θα πρέπει να αποδοθεί σε δύο πιθανές αιτίες: είτε δεν το έχει σκεφτεί είτε δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με τους συνδικαλιστές του υπουργείου που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιδράσουν. Ας ελπίσουμε ότι συμβαίνει το πρώτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή