Νέες εκδόσεις

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΟ ΑΤΣΑΓΑ

Ο γιος του ακορντεονίστα

μτφρ.: Στράτος Ιωαννίδης

εκδ. Εκκρεμές, σελ. 436 – 18 ευρώ

Η ιστορία δύο φίλων: του Χοσέμπα και του Δαβίδ, του γιου του ακορντεονίστα. Από τη δεκαετία του ’30 ώς τα τέλη του 20ού αιώνα, από την Ομπάμπα μέχρι την Καλιφόρνια, από τα παιδικά χρόνια στο σχολείο ώς την κόλαση του πολέμου και της βίας, ο Ατσάγα προσεγγίζει θαρραλέα το θέμα της μνήμης, της νοσταλγίας, της φιλίας, αλλά και της θλίψης του ανθρώπου που αφήνει την πατρίδα του γνωρίζοντας πως δεν θα την ξαναδεί. Και το κέντρο των πολλαπλών διακλαδώσεων αυτής της ιστορίας, η μοναδική πιθανότητα σωτηρίας απέναντι στις πιο δραματικές περιστάσεις είναι ο έρωτας.

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Θόδωρος Αγγελόπουλος με γυμνή φωνή

εκδ. Πατάκη, σελ. 174

Το βιβλίο γεννήθηκε από τις συνομιλίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη, οι οποίες έγιναν στο πλαίσιο της σειράς εκπομπών «A voix nue» και μεταδόθηκαν το 2009 από τον σταθμό της Κρατικής Γαλλικής Ραδιοφωνίας France Culture. Κάθε κύκλος της εκπομπής «Με γυμνή φωνή» αποτελείται από πέντε ημίωρες συζητήσεις με προσωπικότητες που σηματοδοτούν την εποχή μας: φιλοσόφους, καλλιτέχνες, δημιουργούς που δέχονται σε κάποια στιγμή της ζωής τους να εκμυστηρευθούν τις ελπίδες, τα πιστεύω και τις αμφιβολίες τους. Ο τόμος περιέχει τη φιλμογραφία του Θ. Αγγελόπουλου, καθώς και σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

JΑCQUΕS RΑΝCΙΕRΕ

Ο μερισμός του αισθητού

Αισθητική και πολιτική

μτφρ.: Θεόδωρος Παραδέλλης

εκδ. του Εικοστού Πρώτου, σελ. 86

Πέρα από τις διαμάχες σχετικά με την κρίση της τέχνης ή τον θάνατο της εικόνας που αναπαράγουν την ατέρμονη σκηνή του «τέλους της ουτοπίας», το κείμενο θέτει μερικούς από τους όρους κατανόησης του δεσμού που συνδέει την αισθητική με την πολιτική. Μετά τα γεγονότα του Μάη του 1968, ο Γάλλος φιλόσοφος προσπάθησε να αναιρέσει τα όρια ανάμεσα στη φιλοσοφία, την πολιτική, τη λογοτεχνική κριτική, την αισθητική, την ιστορία και την παιδαγωγική. Και ασχολήθηκε με μείζονα θέματα της πολιτικής χειραφέτησης, της δημοκρατίας και της ισότητας.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ

ΜΑRCUS ΒUCΚΙΝGΗΑΜ

Ξεχωρίστε με το τεστ αξιολόγησης ικανοτήτων StandΟut

μτφρ.: Γιώργος Στάμου

εκδ. Κλειδάριθμος, σελ. 264 – 13,90 ευρώ

Βασισμένος σε εκτεταμένες έρευνες, στατιστικές αναλύσεις και πολύχρονες μελέτες της προσωπικότητας των πλέον επιτυχημένων επαγγελματιών, ο συγγραφέας αποκαλύπτει τους δύο κορυφαίους ρόλους της προσωπικότητας του καθενός, προκειμένου να αξιοποιήσει τις ικανότητές του και να διακριθεί στη δουλειά του. Το ηλεκτρονικό τεστ StandOut, το οποίο διατίθεται χωριστά σε χαμηλή τιμή, περιλαμβάνει ανάλυση για κάθε τύπο προσωπικότητας και πρακτικές συμβουλές για προσωπική επιτυχία.

ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ

LΑWRΕΝCΕ M. ΚRΑUSS

Ενα σύμπαν από το τίποτε

μτφρ.: Νίκος Αποστολόπουλος

εκδ. Τραυλός, σελ. 254 – 7 ευρώ

Πώς προέκυψε το σύμπαν; Τι υπήρχε πριν από αυτό; Ποιο είναι το μέλλον του; Γιατί να υπάρχει το κάτι και όχι το τίποτε; Ο Λόρενς Κράους απαντά ευθέως στα προαιώνια ερωτήματα, τα οποία αποτελούν επίκεντρο θεολογικών και φιλοσοφικών αντιπαραθέσεων αναφορικά με την ύπαρξη του Θεού και τη διαμάχη σχετικά με την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός Δημιουργού. Το έργο προλογίζει ο Richard Dawkins.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή