Παιχνίδια για μεγάλους

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως τις 18 Μαΐου παρουσιάζεται στην Γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Στόγιαν Ντόνεβ «Παιχνίδια για μεγάλους». Χαρτιά, μελάνια και ακουαρέλες χρησιμοποιεί ο Ντόνεβ σαν εργαλεία σε αυτήν την έκθεση για να απελευθερώσει αλλά και να μεταδώσει τη ζωντάνια και την εφευρετικότητα της παιδικότητας που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Η αφαίρεση, τα γεωμετρικά σχήματα και οι χρωματικές συνθέσεις που χαρακτηρίζουν τη ζωγραφική γραφή του, δημιουργούν την αίσθηση της τρίτης διάστασης και μετατρέπονται σε παιχνίδια σκέψης και λογικής για μεγάλους. Οπως σημειώνει και ο ίδιος «σαν την παιδική μου λαχτάρα να ερευνά, να πειραματίζεται και να κατανοεί, τα πράγματα βρήκαν τις θέσεις τους στην πραγματικότητα του συνολικού έργου». Εμπνευσμένος από τον κύβο του Ρούμπικ, ο Ντόνεβ παρουσιάζει τα μικρά σχέδιά του σαν ένα σύνθετο παζλ. Η διαδικασία επίλυσής του μετατρέπει την αίσθηση του προβληματισμού και της δυσκολίας που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη καθημερινότητα των ενηλίκων, σε ένα σχηματικό και χρωματικό παιχνίδι.

Ο Στόγιαν Ντόνεβ γεννήθηκε στη Νόβα Ζαγόρα της Βουλγαρίας. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Σόφιας με τον καθηγητή Π. Παναγιότοβ (1973-1979). Από το 1985 έως το 1991 ήταν καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Σόφια, ενώ από το 1991 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Με την ίδρυση του Αρκαδικού Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας εκλέχτηκε μέλος της τιμητικής επιτροπής. Εκθέσεις του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, την Ελβετία, τη Βουλγαρία, τη Νέα Υόρκη και τη Μόσχα. Σκουφά 4, Κολωνάκι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή