Ατζέντα

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΕΓΗ

«Video Ρortraits»

Μέχρι τις 7 Ιουλίου συνεχίζεται η έκθεση του συνόλου των περίπου 60 βιντεοπορτρέτων του σκηνοθέτη, σκηνογράφου και εικαστικού Robert Wilson στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Διάσημοι ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές, συγγραφείς, καλλιτέχνες – ανάμεσά τους οι Johnny Depp, Winona Ryder και Sean Penn-, αλλά και ζώα πρωταγωνιστούν στα πρωτότυπα έργα, που συνδυάζουν κινηματογράφο, φωτογραφία, μουσική και αφήγηση.

ΟΠΕΡΕΤΑ

Ανανεωμένη «Εύθυμη χήρα» στη Λυρική

Για λίγες παραστάσεις, ξεκινώντας από χθες, ξαναπαρουσιάζεται ανανεωμένη στο θέατρο «Ολύμπια» της Λυρικής Σκηνής η οπερέτα «Η Εύθυμη χήρα» του Φραντς Λέχαρ. Πρόκειται για μια ανάλαφρη και καλαίσθητη παράσταση που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Λιγνάδης με επικεφαλής τη σοπράνο Ελενα Κελεσίδη στον ομώνυμο ρόλο. Ο Λιγνάδης φωτίζει την ιστορία της νέας, όμορφης και πλούσιας χήρας Αννας Γκλάβαρι, η οποία πρέπει να παντρευτεί συντοπίτη της για να μη χάσει την περιουσία της και να σώσει τη χώρα της από τη χρεοκοπία.

Τα σκηνικά και κοστούμια της Εύας Νάθενα, όλα κόκκινα στην πρώτη πράξη, χρυσά στη δεύτερη και μαύρα στην τρίτη, μας μεταφέρουν στα παριζιάνικα σαλόνια των αρχών του 20ού αιώνα. Οι χορογραφίες εμπνευσμένες από τα καμπαρέ του Παρισιού και οι φωτισμοί συμπληρώνουν την εικόνα της εποχής στην οποία διαδραματίζεται η ιστορία.

Στους υπόλοιπους ρόλους εμφανίζονται ο Διονύσης Σούρμπης, ο Τάσος Αποστόλου, η Βασιλική Καραγιάννη, η Γεωργία Ηλιοπούλου, η Κάτια Πάσχου, ο Δημήτρης Πακσόγλου, η Μαρία Μητσοπούλου κ.ά.

Οι επόμενες παραστάσεις θα δοθούν απόψε, αύριο και στις 15, 17, 19, 22, 24, 25, 26/5. Ακαδημίας 59-61, τηλ. 210-36.62.100.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Εικαστική περιπλάνηση στην ποίηση του Κ. Π. Καβάφη

Ενα καβαφικό σύμπαν αναπτύσσεται στην IANOS Αίθουσα Τέχνης (Σταδίου 24), όπου παρουσιάζεται (έως 19 Μαΐου) η εικαστική έκθεση «Αόρατος Θίασος» αφιερωμένη στον Αλεξανδρινό ποιητή. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Αρκτου και την επιμέλεια της Ιριδας Κρητικού, η έκθεση «Αόρατος Θίασος» (από τον στίχο του ποιήματος «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον») αναδύθηκε ως μία πρόκληση για μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών να αναμετρηθούν με τον κόσμο του Καβάφη μέσα από το προσωπικό τους φίλτρο. Εχει ενδιαφέρον τι επιλέγει κάθε καλλιτέχνης να «αποσπάσει» από τον κόσμο του Καβάφη και να το μετουσιώσει σε ένα αυτόνομο έργο.

Στην έκθεση συμμετέχουν: Ηώ Αγγελή, Σπύρος Αγγελόπουλος, Στέλιος Αλεξάκης, Μανώλης Αναστασάκος, Αλέξης Βερούκας, Μάριος Βουτσινάς, Δημήτρης Γέρος, Ανδρέας Γεωργιάδης, Δημήτρης Γιαννέλος, Ειρήνη Γκόνου, Σοφία Δατσέρη, Κωνσταντίνος Εσσλιν, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Ανδρέας Κοντέλλης, Γιώργος Κόντης, Μαρίνα Κροντηρά, Μιχάλης Μαδένης, Τάσος Μαντζαβίνος, Τίμος Μπατινάκης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Μίλτος Παντελιάς, Γεύσω Παπαδάκη, Κώστας Παππάς, Βασίλης Πέρρος, Δάφνη Ρόκου, Γιώργος Σαμψωνίδης, Πηγή Σπυράτου, Αντώνης Στάβερης, Λίλα Σωτηρίου, Ειρήνη Τατάκη, Αννα Φιλίνη, Πάβλος Χαμπίδης.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Συνάντηση με συγγραφείς

Δύο γνωστοί συγγραφείς, ο Βρετανός Γκράχαμ Σουίφτ και ο Γερμανός Μάρτιν Βάλζερ, θα βρίσκονται την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Την Τετάρτη (15/5) ο Γκράχαμ Σουίφτ θα συζητήσει στον Ιανό (Σταδίου 24, 8 μ.μ.) μαζί με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη, με αφορμή τα βιβλία του «Τελευταίος γύρος», «Φτιάχνοντας έναν ελέφαντα» και «Μακάρι να ήσουν εδώ» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Εστία. Μιλάμε για έναν σημαντικό συγγραφέα της νεότερης βρετανικής γενιάς που το 1996 απέσπασε το βραβείο Μπούκερ.

Σειρά για τον Μάρτιν Βάλζερ την ερχόμενη Παρασκευή (17/5), ο οποίος στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16, 8 μ.μ.) θα διαβάσει από το μυθιστόρημά του «Ο άνδρας που ήξερε ν’ αγαπάει» (εκδ. Εστία) με πρόλογο από τον Πέτρο Μάρκαρη. Ενας πολυδιαβασμένος συγγραφέας που συχνά έχει πυροδοτήσει συζητήσεις με τα κείμενα και τις δηλώσεις του.

ΕΚΘΕΣΗ

Ελένη Παρχαρίδου

Ο ανθρωποκεντρικός κόσμος της Ελένης Παρχαρίδου είναι παιγνιώδης, σαρκαστικός και τρυφερός, με γκροτέσκ στοιχεία και υπόγειο χιούμορ. Τα έργα της παρουσιάζονται έως 29 Μαΐου στον «Τεχνοχώρο» (Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, πλησίον Μουσείου Ακροπόλεως).

ΕΚΘΕΣΗ

Φαίδων Πατρικαλάκις

Μικρογλυπτά από χαρτί, χαρτόνι, πηλό καθώς και χρηστικά αντικείμενα με εικαστική επέμβαση συνθέτουν τη νέα έκθεση του Φαίδωνα Πατρικαλάκι που παρουσιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος artlife» (Ηροδότου 11, Κολωνάκι) έως 5 Ιουνίου. Η έκθεση με τίτλο «Ανθίβολα παιχνιδιών» ξεδιπλώνει τον ευφάνταστο και αλληγορικό κόσμο του καλλιτέχνη.

ΘΕΑΤΡΟ

«Ο εχθρός μου»

Το νέο αντιπολεμικό θεατρικό έργο της Σόνιας Ζαχαράτου με τίτλο «Ο εχθρός μου», εμπνευσμένο από την τραγωδία που συνέβη το 2004 στο σχολείο του Μπεσλάν, στον Καύκασο, με 385 θύματα, παρουσιάζεται από την Παρασκευή 17 Μαΐου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καντιώτη. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Γεωργία Ζώη και Βαγγέλης Στρατηγάκος. Παρασκευή έως Κυριακή στις 9.30 μ.μ. για έξι παραστάσεις.

ΜΠΟΣΤ

«Λαϊκαί Εικόναι»

Εργα ζωγραφικής, σχέδια για θεατρικά σκηνικά, κοστούμια για παραστάσεις της θεατρικής εταιρείας «Στοά», ζωγραφισμένα βότσαλα και χρηστικά αντικείμενα, μικροέπιπλα και σκίτσα του Μέντη Μποσταντζόγλου περιλαμβάνει η έκθεση «Μποστ. Λαϊκαί Εικόναι», που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 15 Μαΐου στις 8 μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 8 Ιουνίου στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου (Γουναροπούλου 6 και Φρυγίας, Ζωγράφου).

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Αρ. Χρυσανθόπουλος

«Ονειρομνήμες» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του Αριστείδη Χρυσανθόπουλου, που παρουσιάζει την πρώτη ατομική του έκθεση στην αίθουσα «Εικαστικές Αναζητήσεις» (Σπευσίππου 21, Κολωνάκι, έως 31 Μαΐου). Τα έργα του έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο και τη μνήμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή