ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μονόδρομος πλέον το ψηφιακό βιβλίο

Πέρασε την εμβρυακή ηλικία και βρίσκεται ήδη στη νηπιακή του φάση. Το ηλεκτρονικό ή ψηφιακό βιβλίο (e-book) έχει ακόμα πολλά βήματα να κάνει μέχρι να γίνει παιδί, να μπει στην εφηβεία και να ωριμάσει, αλλά δεν είναι ανύπαρκτο στην ελληνικό βιβλιαγορά. Και ήδη οι εκδότες έχουν αρχίσει να στρέφουν και προς εκείνη την κατεύθυνση το βλέμμα τους.

Ο Γιώργος Παπαναγιώτου, ιδρυτής της εταιρείας thinking.gr, προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να βοηθήσει τους Ελληνες εκδότες να κάνουν τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, δίνοντας λύσεις τόσο στο επίπεδο της τεχνολογίας όσο και στο επίπεδο της προώθησης. «Μέχρι πριν από 2,5 χρόνια ήταν άγνωστο τοπίο στους Ελληνες εκδότες. Υπήρχε προβληματισμός και διστακτικότητα, ιδιαίτερα τώρα που είναι δύσκολη εποχή για επενδύσεις», λέει. Και τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι «το ψηφιακό με το έντυπο βιβλίο δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά. Είναι συμπληρωματικά και αλληλοϋποστηριζόμενα. Η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να υποστηρίξει πολύ καλά το έντυπο. Και το ψηφιακό βιβλίο είναι μια ευκαιρία ανάπτυξης και αναβάθμισης της αγοράς του βιβλίου και μια νέα σχέση με την ανάγνωση».

Τον ρωτάω αν είναι απαγορευτική η επένδυση για τους εκδότες. «Είναι κλιμακούμενη και αναλογική με τα μεγέθη του κάθε εκδότη και έχει να κάνει με τι στρατηγικές θέλει να κάνει ο καθένας. Οχι, δεν είναι απαγορευτικές οι επενδύσεις κι εμείς τουλάχιστον προσαρμόζουμε τις απαιτήσεις ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε εκδότη. Και κυρίως προσπαθούμε να τους εξοικειώσουμε με τη διαδικασία της μετάβασης», λέει. Και προσθέτει: «Δεν υποκαθιστούμε τον εκδότη, θεωρούμε την παρουσία του πολύ σημαντική. Ισα ίσα, το ψηφιακό βιβλίο θα δώσει την ευκαιρία στους εκδότες να αναδείξουν αυτό που επιλέγουν. Οσο δεν βλέπουν ανταγωνιστικά το έντυπο και το ψηφιακό βιβλίο οι εκδότες, τόσο πιο ωφελημένος θα βγει ο αναγνώστης».

Ο Νίκος Πασχαλάκης, ιδρυτής του πρώτου ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου, του myebooks, βρίσκεται τώρα πίσω και από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο της Cosmote. Γνωρίζει πολύ καλά την αγορά, εκείνους που ακόμα διστάζουν κι εκείνους που δοκιμάζουν και προχωρούν στο ψηφιακό βιβλίο. «Αυτή τη στιγμή οι εκδόσεις Ψυχογιός, Μεταίχμιο, Πατάκης, Καστανιώτης και Λιβάνης βγάζουν σχεδόν όλα τα βιβλία fiction και ψηφιακά και σχεδόν ταυτόχρονα με την έντυπη έκδοση. Τα περισσότερα βιβλία τα έχουν οι εκδόσεις Ψυχογιός, περίπου 600». Δεν θεωρεί ότι είναι μικρός ο αριθμός των ψηφιακών βιβλίων στην Ελλάδα (περίπου 4.500 τίτλοι). «Βιβλία έχουμε, αναγνώστες δεν έχουμε», προσθέτει. Και δεν κρύβει βέβαια ότι το κομμάτι της αγοράς είναι εξαιρετικά μικρό (0,5%). «Κι ίσως αυτός είναι ένας λόγος που οι εκδότες δεν πολυασχολούνται». Οσο για τις τιμές του ψηφιακού, στο εξωτερικό τα e-books είναι κατά 10-15% φθηνότερα από τα έντυπα, αλλά τα παλιά είναι πολύ φτηνότερα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τιμή, αλλά πιστεύω ότι οι παλαιότερες εκδόσεις πρέπει να πωλούνται φθηνότερα. Πρέπει να ανεβάσουμε την αγορά. Είναι μονόδρομος».

Αλλη εποχή

Ο Μιχάλης Καλαμαράς θα μπορούσε με σιγουριά να θεωρηθεί ο πρώτος μελετητής του ηλεκτρονικού βιβλίου στην Ελλάδα και ιδρυτής του blog, e-Anagnostis. Επιμένει όπως όλοι οι συνομιλητές μας: «Το e-book συνδυάζει το βιβλίο και την τεχνολογία εξίσου. Θα μπορούσε να είναι σημαντική τομή στην ιστορία του βιβλίου. Είναι ένα νέο μέσον για να διαβάσουμε κάτι παλιό». Συζητάμε για τις μηχανές ανάγνωσης και παραδέχεται ότι «δεν πολυπιάσανε. Σήμερα συνυπάρχουν όλα τα μέσα: ταμπλέτες, Η/Υ, τα κινητά, που περιστασιακά μπορούν να χρησιμεύσουν στην ανάγνωση και οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες».

Θεωρεί καλύτερο για την ανάγνωση τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες (e-readers) «γιατί η οθόνη του (το ηλεκτρονικό χαρτί όπως μεταφράζεται στα ελληνικά), έχει μια ιδιαίτερη τεχνολογία που διευκολύνει την ανάγνωση. Και κυρίως μπορούμε να έχουμε μέσα σ’ αυτήν μια μικρή βιβλιοθήκη, αφού μία χωράει περίπου 1.500 βιβλία! Ομως οι ευκαιριακοί αναγνώστες θα διαβάσουν στην ταμπλέτα. Ο σκληροπυρηνικός αναγνώστης θέλει το kindle του».

Στέκεται στο μεγαλύτερο κομμάτι του αναγνωστικού κοινού, που είναι γυναίκες και λέει ότι είναι πιο διστακτικές με το ψηφιακό βιβλίο γιατί «είναι πιο συνδεδεμένες με το βιβλίο-αντικείμενο. Ομως το βιβλίο δεν το μυρίζουμε, το διαβάζουμε»!

Πριν από λίγα χρόνια, όταν στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου έκαναν την παρουσία τους, δειλά δειλά, οι πρώτοι τολμηροί στον χώρο του ψηφιακού βιβλίου, είχε πέσει περίπου θρήνος στους παραδοσιακούς εκδότες. Λίγα χρόνια αργότερα, το ψηφιακό βιβλίο αρχίζει, στη συνείδηση των αναγνωστών, να θεωρείται απλώς ένα μέσον που μπορεί να συνοδεύει με ευκολότερο τρόπο την ανάγνωση στα ταξίδια μας, να εξοικονομήσει ράφια από τις ήδη φορτωμένες βιβλιοθήκες μας, να γίνει εργαλείο δουλειάς. Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά πότε υποδεχτήκαμε χωρίς κραδασμούς και επιφυλάξεις το νέο;

Τα e-books με τη γλώσσα των αριθμών

Στην Ελλάδα, το ποσοστό των ατόμων που αγοράζουν βιβλία σε ψηφιακή μορφή είναι λιγότερο από 0,5% της συνολικής πίτας, όταν στην Αμερική το 2012 το 23% των βιβλίων πουλήθηκε ψηφιακά και πάνω από το 50% στον χώρο της λογοτεχνίας (fiction), λέει ο Νίκος Πασχαλάκης. Τα αντίστοιχα ποσοστά στη Γαλλία είναι 5-6% και στην Αγγλία κοντά στο 10%.

Οσο για τον αριθμό των τίτλων που κυκλοφορούν σε ψηφιακή μορφή στην Ελλάδα, εδώ φαίνεται να έχουμε προχωρήσει αρκετά. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν σε e-book περίπου 4.500 ελληνικοί τίτλοι, κυρίως λογοτεχνία, και οι Ελληνες εκδότες που δοκιμάζουν και στη νέα μορφή ανάγνωσης είναι 96. Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν από μόλις τρία χρόνια δεν ξεπερνούσαν τους 50 οι ψηφιακοί ελληνικοί τίτλοι. Την ίδια στιγμή, στη Ρουμανία είναι 1.000 τίτλοι, στη Φινλανδία (χώρα με υψηλό ποσοστό φιλαναγνωσίας) μόλις 2.000, στην Τσεχία 2.000 τίτλοι, στη Βουλγαρία το πολύ 500, στην Ιταλία αγγίζουν τις 15.000 οι ψηφιακοί τίτλοι, τα ισπανόφωνα βιβλία (μια τεράστια αγορά) είναι 30-40.000 και στη Γερμανία και τη Γαλλία έχουν ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες τα βιβλία που κυκλοφορούν σε ψηφιακή μορφή. Στην αγγλόφωνη αγορά, δε, οι ψηφιακοί τίτλοι έχουν ξεπεράσει το εκατομμύριο!

Οσο για τις ηλικιακές κατηγορίες των αγοραστών, «είναι πολύ κοντά στο ηλικιακό κοινό του Διαδικτύου. Ανάμεσα στην ηλικία των 25-45 περίπου», λέει ο Μιχάλης Καλαμαράς,

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ψηφιακά βιβλία μπορούμε να αγοράσουμε από δύο ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία. Το myebooks, που ίδρυσε πριν από τρία χρόνια ο Νίκος Πασχαλάκης, και το cosmotebooks.gr, και υπάρχει το 95% των βιβλίων που κυκλοφορούν σε ψηφιακή μορφή από Ελληνες εκδότες. Από τα βιβλιοπωλεία, μόνο ο «Ιανός» και πρόσφατα ο «Παπασωτηρίου» πωλούν και βιβλία σε ψηφιακή μορφή, και βεβαίως μπορούμε να τα παραγγείλουμε απευθείας από τον κάθε εκδότη.