Ελληνας κατακτά το Κόβεντ Γκάρντεν

Ελληνας κατακτά το Κόβεντ Γκάρντεν

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 26 Αυγούστου πολλοί από εμάς θα απολαμβάνουμε τα τελευταία μας μπάνια στις ελληνικές θάλασσες. Για τον Διονύση Σούρμπη θα είναι μια από τις πιο σημαντικές Δευτέρες της ζωής του. Εκείνη την ημέρα έχει προγραμματιστεί η πρώτη πρόβα για την παρθενική του εμφάνιση στη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου, στον πρώτο ρόλο βαρύτονου στην «Τουραντότ» του Πουτσίνι. Θα υποδυθεί τον Πιγκ.

Σηματοδοτεί ένα τέλος και μια αρχή η εμφάνιση σε ένα από τα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα στον κόσμο που θα έχει και συνέχεια. Το 2015, πάντα στο Κόβεντ Γκάρντεν και πάντα στη Βασιλική Οπερα, θα ερμηνεύσει Σίλβιο στους «Παλιάτσους» του Λεονκάβαλο. Για τον 35χρονο Διονύση Σούρμπη είναι η επιβράβευση μιας επίπονης πορείας από τη θέση έκτακτου χορωδού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής προς την κορυφή. Από το 2005, όταν κέρδισε την υποτροφία Μαρία Κάλλας και μετακόμισε στο Τρεβίζο της Ιταλίας για να εμβαθύνει στην τέχνη του μαθαίνοντας στο πλευρό του δεύτερου μεγάλου δασκάλου του, μαέστρου Κλοντ Τιολάς (ο πρώτος, χρονικά, ήταν ο Γιώργος Σαμαρτζής στα πρώτα χρόνια της Αθήνας), μέχρι σήμερα, και στον πρωταγωνιστικό ρόλο στην «Εύθυμη Χήρα» που συνεχίζεται στο θέατρο Ολύμπια της οδού Ακαδημίας, ο Διονύσης Σούρμπης μελετάει με πάθος, γίνεται καλύτερος, κυνηγάει ακροάσεις στο εξωτερικό και καταξιώνεται ως μια από τις πιο σημαντικές νέες ελληνικές φωνές.

Ετσι, το Λονδίνο αναδεικνύεται σε ένα ορόσημο για την καριέρα του Σούρμπη, ο οποίος ετοιμάζεται να δοκιμαστεί σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά θέατρα της Ευρώπης. «Είναι μια αρχή», μας λέει ο νέος Ελληνας βαρύτονος, με την επίγνωση των προκλήσεων που έχει μπροστά του. «Αισθάνομαι υπερήφανος γιατί κατά κάποιον τρόπο θα εκπροσωπήσω τη χώρα μου. Δεν πάω να αποδείξω κάτι, αλλά νομίζω ότι θα υπάρχει ένα υπόγειο μήνυμα ότι σε αυτήν τη γωνιά της Ευρώπης, με τα τόσα προβλήματα, καταφέρνουμε πράγματα». Ο ίδιος πιστεύει ότι εκπροσωπεί μια «σχολή» που έχει ιδιαίτερη ζήτηση. «Η μεσογειακή φωνή έχει μια ζεστασιά που δεν τη βρίσκεις αλλού. Εχουμε συναίσθημα, έχουμε τον πόνο, έχουμε τη χαρά. Εχουμε κάτι άλλο γιατί είμαστε κάτι άλλο».

Ο Διονύσης Σούρμπης ήθελε να γίνει λυρικός τραγουδιστής από 13 χρόνων. Οχι τυχαία: γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. «Ηταν το όνειρό μου». Και το κυνήγησε. Πρόλαβε τη δεκαετία του ’80 τις καντάδες με τις άμαξες. Από τα 11 οι χορωδίες (εκκλησιαστική και μεικτή), η τρομπέτα στην μπάντα του δήμου. Δεν θα ξεχάσει μια Κυριακή που, παιδί ακόμα, τον πήραν στην εκκλησιά. Εψελνε στην εκκλησία της Φανερωμένης. Αυτό ήταν: μαγεύτηκε. «Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά, ένα νέο παιδί δεν βρίσκει τα ερεθίσματα που είχα εγώ, τις ταβέρνες με τις καντάδες, για παράδειγμα. Αλλά η μουσική εξακολουθεί να έχει μια ιδιαίτερη θέση στη ζωή του νησιού».

Στην εφηβεία κυνήγαγε τις μεταδόσεις όπερας στο κρατικό ραδιόφωνο, αγόραζε δίσκους. Οταν έγινε 18 και τελείωσε τη στρατιωτική του θητεία, δεν είχε καμία αμφιβολία. Θα άφηνε το νησί για σπουδές φωνητικής στην Αθήνα. Ολα πήγαν κατ’ ευχήν.

Σήμερα μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Με την εμπειρία του εξωτερικού (έχει τραγουδήσει στο Λα Φενίτσε της Βενετίας και σε άλλα ιταλικά θέατρα), μας διαβεβαιώνει ότι το καλλιτεχνικό επίπεδο είναι υψηλό στην Ελλάδα. Ακόμα κι αν οι υποδομές δεν βοηθούν. «Πραγματικά, οι παραγωγές δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις αντίστοιχες άλλων ευρωπαϊκών θεάτρων». Του ζητάμε ένα σχόλιο για τα υψηλά νούμερα στα εισιτήρια των παραγωγών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. «Το πιο αισιόδοξο είναι πως βλέπω στις παραστάσεις της Λυρικής νέο κόσμο, νέους ανθρώπους. Αυτό δεν ήταν κάτι αυτονόητο πριν από 5 χρόνια». Και αποδίδει την ευοίωνη εξέλιξη στην πολιτική εξωστρέφειας της διοίκησης του θεάτρου. «Η Οπερα της Βαλίτσας, το λεωφορείο στους δρόμους της Αθήνας, η Οπερα Στούντιο είναι πρωτοβουλίες που τράβηξαν νέο αίμα στη Λυρική».

Διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς

Ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1978. Ελαβε δίπλωμα μονωδίας από την τάξη του Γιώργου Σαμαρτζή στο Ωδείο Αλεξ Τουρνάισεν της Αθήνας.

Το 2005 κέρδισε την υποτροφία του Σωματείου «Υποτροφίες Μαρία Κάλλας» για τελειοποίηση σπουδών στο Τρεβίζο της Ιταλίας με τον μαέστρο Κλοντ Τιολάς, με τον οποίο μελετά μέχρι σήμερα. Εχει κερδίσει πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς: Τότι νταλ Μόντε, Ιρις Αντάμι – Κοραντέτι, Πέρτιλε – Μαρτινέλι, Σπύρος Αργύρης, Β. Μπελίνι κ.ά.

Από το 2003 συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή, ενώ έχει εμφανιστεί επίσης στο θέατρο Λα Φενίτσε της Βενετίας, Περγκολέζι του Τζέζι, στα θέατρα του Τρεβίζο και του Φέρμο και έχει ερμηνεύσει με επιτυχία τους ρόλους: Σωτήρης στο «Δαχτυλίδι της μάνας», Φίγκαρο στον «Κουρέα της Σεβίλλης», Ζερμόν στην «Τραβιάτα», Φορντ στον «Φάλσταφ», Μαρτσέλλο στην «Μποέμ», Μπελκόρε στο «Ελιξίριο του έρωτα», Σίλβιο στους «Παλιάτσους», Βαλεντίνο στον «Φάουστ», Μπατόνε στην «Ευτυχή πλάνη» του Ροσίνι. Εχει λάβει μέρος σε συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Τζουζέπε Βέρντι στην Μπολόνια δίπλα στον διάσημο βαρύτονο Αλεσάντρο Κορμπέλι, στην Οπερα της Ρώμης, στο Τσίρκολο του Ροβίγκο, στο κανάλι Rai Uno κ.ά.

Ο Διονύσης Σούρμπης τη σεζόν 2013-14 θα πρωταγωνιστήσει στη Βασιλική Οπερα στο Λονδίνο, στον ρόλο του Πιγκ στην «Τουραντότ» του Πουτσίνι, ενώ το 2015 στο ίδιο θέατρο θα ερμηνεύσει Σίλβιο στους «Παλιάτσους» του Λεονκαβάλο. Αυτές τις ημέρες εμφανίζεται στο θέατρο «Ολύμπια» ερμηνεύοντας τον ρόλο του Κόμη Ντανίλο Ντανίλοβιτς στην «Εύθυμη χήρα» του Φραντς Λέχαρ. Οι επόμενες παραστάσεις που τραγουδάει είναι στις 22 και στις 25 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή