Ελληνες δερβίσηδες σε «Στροφοδίνη»

Ελληνες δερβίσηδες σε «Στροφοδίνη»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια παράσταση που ξεκίνησε πριν από δώδεκα χρόνια και δεν σταματάει να εξελίσσεται: «Στροφοδίνη 3, η εμπειρία του εκστατικού δερβίσικου στροβιλισμού» από ομάδα Ελλήνων δερβίσηδων που καθοδηγεί ο σκηνοθέτης και ψυχοθεραπευτής Βίκος Ναχμίας. Ισως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες προτάσεις του μήνα, η οποία παρουσιάζεται στο Bios Main έως τις 2/6 και μας καλεί να ζήσουμε «ένα διάλειμμα διαλογισμού» στην πολύβουη, σκοτισμένη ζωή μας.

Θεραπευτική εμπειρία

«Οσο η μυσταγωγική διάσταση της εμπειρίας του στροβιλισμού είναι θεραπευτική για τους στροβιλιζόμενους άλλο τόσο μπορεί να γίνει και για ένα κοινό που θα ήταν διατεθειμένο να ψυχαγωγηθεί και να συμμετάσχει σε αυτήν παρακολουθώντας την», διαβεβαιώνει σε συνομιλία του με την «Κ» ο Βίκος Ναχμίας, υπενθυμίζοντας πως «η ίδια η μυσταγωγία του στροβιλισμού είναι μια παγκόσμια, πανανθρώπινη εμπειρία καθαρού πνευματικού περιεχομένου. Τη συναντά κανείς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Κάθε παιδί δοκιμάζει να στροβιλιστεί και να γνωρίσει αυτήν τη μέθη που το καλεί ενστικτωδώς».

Η πρακτική

«Στροφοδίνη» ήταν η παλιά ελληνική ονομασία της πρακτικής του στροβιλισμού. Πρόκειται για την άσκηση ή καλλιέργεια της εκστατικής τεχνικής του στροβιλισμού ως τεχνικής ολοκλήρωσης της ψυχονοητικής διάστασης.

«Αυτή είναι η διάσταση που ζούμε με την ομάδα μας και που κάθε τόσο έχουμε την ανάγκη να την επικοινωνήσουμε ανοιχτά, ελπίζοντας ότι θα μεταφέρουμε κάτι από μια “μυστική” μυητική εμπειρία σε ένα κοινό που θέλει να την αναγνωρίσει», λέει ο Βίκος Ναχμίας. 

Ο σκηνοθέτης δραστηριοποιείται στην ατομική και ομαδική συμβουλευτική ψυχοθεραπεία εδώ και είκοσι χρόνια, ενώ παράλληλα διδάσκει τάι τσι και διαλογισμό. Με την ομάδα του καλλιεργεί τον εκστατικό δερβίσικο στροβιλισμό με ανοιχτή παρουσίαση για το κοινό ανά δύο έτη. Το 2010 ανέβασε στο Φεστιβάλ Αθηνών την παράσταση «Τα λόγια της Κασσάνδρας» με την Ολια Λαζαρίδου και το 2011 σκηνοθέτησε στο Εθνικό Θέατρο την Αμαλία Μουτούση στην ανάγνωση της ραψωδίας Ω της Ιλιάδας.

Στην παράσταση στο Bios (Πειραιώς 84, τηλ. 210 3425335) παίζουν και «στροβιλίζονται» οι Ιρις Χατζηαντωνίου, Βαγγέλης Ρόκκος, Αννα Γεωργάτσου, Χάρης Αγγέλου, Αλέξανδρος Φαρμάκης, Ιρις Γελεκλίδου, Τώνια Γελεκλίδου, Μαρίνα Κοριολάνο-Λυκουρέζου, Γιώργος Νανούρης και Ελένη Παναγιωτοπούλου. Η μουσική είναι του Λάμπρου Πηγούνη.  

Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9 μ.μ.  (διάρκεια 80΄).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή