Πεντάωρη «Ιλιάδα» από τον Στάθη Λιβαθινό

Πεντάωρη «Ιλιάδα» από τον Στάθη Λιβαθινό

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρεμιέρα έχει την Τρίτη στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, η «Ιλιάδα» του Ομήρου σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού. Πρόκειται για ένα έργο που απασχολεί χρόνια τώρα τον σκηνοθέτη. Οι πρόβες πάνω στις 24 ραψωδίες της Ιλιάδας και τη βραβευμένη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο «Συνεργείο» μαζί με την ομάδα των συνεργατών του. Σήμερα ο Στάθης Λιβαθινός αφηγείται μαζί τους σε μια πεντάωρη παράσταση το έπος αυτό μέσα στο οποίο αναδύεται όλη η σύγχρονη Ελλάδα. Οι δεκαπέντε ηθοποιοί σαν σύγχρονοι ραψωδοί αφηγούνται την ιστορία του πιο βίαιου πολέμου όλων των εποχών και μετατρέπουν το κείμενο σε μια σειρά από εικόνες σκληρές αλλά και τρυφερές με μια σύγχρονη θεματική. Στο έπος του Ομήρου δεν υπάρχει ούτε νικητής ούτε νικημένος. Είναι η συνομιλία δύο γενεών, του θυμωμένου ήρωα Αχιλλέα και του σοφού πατέρα Πριάμου, και το πώς δύο γενιές μπορούν να συμφιλιωθούν έστω για λίγο. Η οργή, η αγανάκτηση, ο θυμός είναι ένα μοντέλο ύπαρξης καταδικασμένο να τελειώσει στην κατανόηση και τη συγχώρεση.

Τα σκηνικά και κοστούμια είναι της Ελένης Μανωλοπούλου, η κινησιολογική προετοιμασία (πολεμικές τέχνες) του Σι Μιάο Τζιε (μάχιμου Μοναχού Σαολίν). Ερμηνεύουν οι Δημήτρης Ημελλος, Νεφέλη Κουρή, Αρης Τρουπάκης, Αμαλία Τσεκούρα, Γιώργος Χριστοδούλου, Διονύσης Μπουλάς κ.ά. Εως τις 8/6. Στις 8 μ.μ. ​ Πειραιώς 260

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή