ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Καβάφης του Πατριάρχη

ΕΚΔΗΛΩΣΗ. Ιδιαίτερη ατμόσφαιρα θα έχει η βραδιά της Τρίτης 11 Ιουνίου (8.30 μ.μ.) στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (Αμφιθέατρο Αγγ. Γουλανδρής), στην Κηφισιά, όπου θα εκτυλιχθεί η σύνθετη εκδήλωση υπό τον τίτλο «Ο Καβάφης του Πατριάρχη». Είναι μία παραγωγή που σχεδίασε ο θεολόγος και μουσικός Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος με το καλλιτεχνικό σύνολο Πολύτροπον (το οποίο διευθύνει) και την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Η ιδέα πηγάζει από το τετράδιο με τίτλο «Ποιήματα» που διατηρούσε ο μαθητής της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Δημήτριος Αρχοντώνης, ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, και στο οποίο, από το 1954 ώς το 1970, ανθολογούσε ποιήματα Ελλήνων ποιητών, ανάμεσά τους και πολλά του Καβάφη. Καθώς φέτος είναι το Ετος Καβάφη, ιδέα των διοργανωτών ήταν να εστιάσουν στα καβαφικά ποιήματα της νεανικής ποιητικής ανθολογίας του Πατριάρχη και να τα παρουσιάσουν σε μία ιδιαίτερη βραδιά μελοποιημένης ποίησης και απαγγελιών.

Είναι σημαντικό ότι η εκδήλωση αυτή γίνεται προς ενίσχυση των σκοπών του Ιδρύματος Κατακουζηνού (Αμαλίας 4), το οποίο συμπληρώνει πέντε χρόνια λειτουργίας τον Σεπτέμβριο 2013.

Η βραδιά θα ανοίξει με σύντομη ομιλία από τον υπεύθυνο του συνόλου Πολύτροπον, Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλο, ο οποίος θα αναφερθεί στην καβαφική ανθολογία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου αλλά και στη σχέση του Καβάφη με την Κωνσταντινούπολη, με προβολή φωτεινών διαφανειών. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των ποιημάτων στη μελοποιημένη εκδοχή τους, κυρίως για φωνή και πιάνο, από Ελληνες συνθέτες (Αντίοχος Ευαγγελάτος, Λεωνίδας Κανάρης, Γιώργος Κουρουπός, Γιάννης Ιωαννίδης, Μίκης Θεοδωράκης, Κωνσταντία Γουρζή, Φίλιππος Τσαλαχούρης). Θα απαγγείλει η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου και θα ερμηνεύσουν οι μουσικοί Δάφνη Πανουργιά (τραγούδι), Νικόλ Καραλή (πιάνο), Πέτρος Μπούρας (πιάνο), Νίκος Σολωμός (βιολί) και Σωκράτης Κάνας (βιολοντσέλο).

Η τιμή εισιτηρίου είναι 10 ευρώ. Κρατήσεις θέσεων στο [email protected] ή αγορά την ημέρα της εκδήλωσης στο Μουσείο Γουλανδρή. Την εκδήλωση υποστηρίζουν: Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Μedasset-Ελλάς, Ομιλος Φίλων Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και οι Φίλοι του Κτήματος Τατοΐου.